Prvi povrati poreza kreću u svibnju: Evo kome se smiješi najveći dobitak

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ove godine isplata poreza kreće u svibnju, a kao i ranijih godina najveći povrat se smiješi mlađima od trideset. Lani je građanima do kraja svibnja isplaćeno 250,4 milijuna eura, a gotovo polovicu isplaćenih sredstava dobili su zaposlenici mlađi od 30 godina, oni koji su po zakonu djelomično ili potpuno oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Mlađi od 25 godina i ove godine imaju pravo na povrat poreza u cijelosti, a oni do 26 do 30 godina na povrat 50 posto plaćenog poreza na dohodak. Porezna objašnjava da pravo na umanjenje porezne obveze po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. imaju fizičke osobe rođene u razdoblju od 1993. do 1997. godine, i to za 50 posto, dok fizičke osobe rođene 1998. godine i kasnije imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 100 posto.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Moraju predati poreznu prijavu
Svi porezni obveznici koji su u 2023. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije​​ i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga do kraja veljače moraju popuniti i predati poreznu prijavu.

Pogledajte koja su najplaćenija zanimanja u Hrvatskoj, a koja najniže plaćena



Prijavu moraju podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak. Svi oni građani koji žele iskoristiti neku poreznu olakšicu na koju imaju pravo, a nije prijavljena Poreznoj upravi (npr. pravo na uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove, pravo na uvećani osobni odbitak po osnovi danih darovanja, pravo na olakšicu po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području i dr.), do kraja veljače mogu podnijeti obrazac za priznavanje prava u posebnom postupku (obrazac ZPP-DOH).

Komentari