FOTO Festival japanske kulture u Zagrebu: Besplatno isprobajte radionice japanskih vještina

Besplatne radionice japanskih vještina (Foto: Aikido društvo Zagreb)

Aikido društvo Zagreb u suradnji s Kyudo savezom Hrvatske i pod pokroviteljstvom Toshiba International Foundation poziva građane na besplatne radionice japanskih vještina koje će svakog mjeseca održavati voditelji zagrebačkih udruga, od proljeća 2023. do proljeća 2024. godine, u sklopu projekta House of Japan i Festivala japanske kulture otvorenog u svibnju.

Radionice su dostupne u lipnju u Kući aikida, Koturaška 1, i to po sljedećem rasporedu:

– Aikido, 24. lipnja, 9:00-11:30 – umijeće mira, japanska vještina nenasilne verbalne i neverbalne komunikacije

Aikido seminar u Kući aikida (Foto: Aikido društvo Zagreb)

– Kyudo, 25. lipnja, 17:00-19:00 – tradicionalno japansko streličarstvo (za starije od 14 godina)



Kyudo vježba, priprema za ispucavanje strijela (Foto: Kyudo društvo Zagreb)

Kome su namijenjene radionice?
Obje radionice namijenjene su početnicima te ne zahtijevaju nikakvo prethodno iskustvo.

“Aikido radionica zamišljena je najprije kao upoznavanje s porijeklom te vještine, a zatim kao istraživanje načina na koji aikido stvara okruženje za harmonične odnose s drugim ljudima, što ćemo vježbati u kretanju, izvodeći uobičajene aikido vježbe i tehnike”, pojasnio je Dobroslav Jakovljević, voditelj radionice, dugogodišnji instruktor aikida i suosnivač Aikido društva Zagreb, te gost-predavač na Akademiji dramske umjetnosti.

 

“Na kyudo radionici upoznat ćemo sve sudionike s poviješću tradicionalnog japanskog streličarstva, s osnovnim elementima i prilikama u kojima su se japanski ratnici služili lukom i strijelom. Svi će prijavljeni također imati prigodu ispucati strijelu iz pravog japanskog luka, kako bi doživljaj te drevne vještine bio potpun”, najavio je Denis Štefok iz Kyudo društva Zagreb, voditelj radionice i dugogodišnji instruktor kyuda.

Građani se na radionice mogu prijaviti putem e-mail adresa: [email protected] i [email protected]. Broj sudionika je ograničen.

Više informacija mogu dobiti i na broju telefona 0915123149.

Samuraji (Foto: Aikido društvo Zagreb)

Aktivna društva
Aikido društvo Zagreb osnovano je 1992. godine s namjerom promicanja aikido vještine koja potiče otkrivanje i razvoj potencijala uma i tijela, te stvaranje skladnih međuljudskih odnosa nenasilnim odgovorima na konfliktne situacije u svakodnevnom životu.

Godine 2013. Aikido društvo Zagreb obnovilo je napuštenu kuću unutar kompleksa Paromlin i pretvorilo ga u Kuću aikida, prostor za vježbanje i okupljanje ljubitelja osobnog rasta i razvoja i razmjene dobre energije.

Inicijativa za osnivanje Kyudo društva Zagreb nastala je unutar Aikido društva Zagreb 2006. godine. Neki od ciljeva Društva danas su promicanje kyudo vještine, kao i spoznaja samog sebe kroz disciplinu, te usklađivanje pojedinca s okolinom.

Od 2019. godine u Kući aikida okupljaju se zagrebačke udruge koje se bave japanskim vještinama, pod nazivom Inicijativa Kuće Japana (aikido, kyudo, bonsai, origami, go, japanski jezik i kaligrafija).

Komentari