Ljeto u MSU-u sada već po uhodanoj formuli ‘4u1’

wiki

Ljeto u MSU, multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti održat će se od 5. lipnja do 10. srpnja na platou kod tobogana tog zagrebačkog muzeja, prema već uhodanoj formuli ‘4 u 1’, s koncertima, izložbama, filmom i performansima.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić kaže kako je Ljeto u MSU i ove godine izazovno kao i prošle godine, no ipak je situacija puno lakša. “Ove se godine vraćamo na šest koncerata, odnosno šest subota u lipnju i na početku srpnja”, rekla je na konferenciji za novinare.

“Održat će se cijeli niz programa koji se mogu popratiti s jednom ulaznicom, publika to prepoznaje i cijeni, uvijek je sve rasprodano”, dodala je.

Iz bogatog programa izdvojila je izložbe, uz one aktualne moći će se razgledati i jedna nova – velika retrospektiva uz stotu obljetnicu rođenja Ivana Kožarića.



Retrospektiva “I. K. 100“ trajat će od 1. srpnja do 31. listopada, uz popratne obiteljske i edukativne programe, te novu nagradu Ivan Kožarić za otkup radova mladih umjetnika.

MSU oduvijek daje pozornost tom međunarodno afirmiranom hrvatskom umjetniku, a od 2007. upravlja Atelijerom Kožarić s više od 6000 eksponata.

Posjetitelji će moći razgledati, među ostalim, izložbe Ratka Petrića ‘Baciti istinu u lice!’, Matka Vekića ‘Arhipelag’ te ‘Reciklirane vijesti’ poljskog umjetnika Jarosława Kozłowskog .

Glazbeni program Ljeta u MSU otvara Zagreb Calling

Branko Kostelnik, urednik i autor programa, rekao je kako je svake godine za glazbeni dio Ljeta u MSU birao izvođače visoke kvalitete, s fokusom na određene žanrove, hip-hop, rock, indie.

Sada su u središtu “mladi, ali izuzetni bendovi koji zaslužuju medijsku pozornost kao majstori nezavisne scene na kojoj već dugo djeluju, no bit će tu i koncerti afirmiranih glazbenika Srđana Sachera, Matije Dedića i Mateja Meštrovća.”

Svi će koncerti biti na platou kod tobogana, prostoru koji je, kaže Kostelnik, za razliku od krova MSU-a na kojemu su se ranije održavali koncerti, natkriven i kao takav daje sigurnost izvođačima.

Srđan Sacher, osnivač Haustora i Vještica, autor mnogih hitova proteklih desetljeća, najavio je da će u MSU svirati mješavinu starih pjesama i novog albuma “Bas Kapital”, a prvi put je okupio gitaristički bend koji podsjeća na stare bendove u kojima je gitaristički solo bio jako važan.

Do ljeta bi trebao izići i dvostruki live-album Vještica iz Kulušića, nedavno je na vinilu reizdan prvi album Haustora, a u pripremi je i reizdanje ‘Trećeg svijeta’.

Glazbeni program 5. lipnja otvara koncert ‘Zagreb Calling’ na kojemu će nastupiti tri benda iz kompilacije ‘Zagreb Calling: Generacija bez refrena’ – odmetnik u kantautorskim vodama Ivan Grobenski, psihodelični avant folk bend Klinika Denisa Kataneca i ŽEN, koji je osnovan prije deset godina kao audio-vizualni projekt i dosad je svirao na brojnim europskim festivalima.

Priprema se i koncert grupe Porto Morto, kao jedan od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva koji izvodi art rock, progresivni pop i indie elektronike.

Matija Dedić, dobitnik više od 25 Porina, svoj će koncert temeljiti po konceptu “Matija svira Arsena” (s istoimenog albuma posvećenog ocu) i ‘Matija svira Matiju’.

Matej Meštrović & Borna Šercar imat će neobičan nastup u kojemu kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih felgi.

Mimika orkestar je alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona, koji je osnovao saksofonist i skladatelj Mak Murtić, koji je rekao da upravo radi na projektu koji se bavi izolacijom, s fokusom na zamišljeni mediteranski otok s vlastitim narječjima.

Performansi u raznim prostorima, filmovi u Gorgoni

Ana Škegro, autorica umjetničkih akcija i performansa, najavila je peto izdanje programa koji uključuje razne načine izražavanja, od performativnog korištenja tijela, preko prostornih intervencija, do eksperimentalnog zvuka, plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti, a ove godine čak i nastup suvremenog cirkusa.

U različitim prostorima MSU-a umjetničke akcije i performanse izvodit će Tricycle Trauma, Petra Mrša, Pero Kavgić, Barbara Radelja, Andro Giunio te Nika Ham, gošća iz Slovenije koja će zatvoriti program.

Filmski program donosi, među ostalim, dokumentarac ‘Galeb’ Ivana Živkovića, o brodu-kulturnom dobru, kojim je Tito kroz 479 dana plovidbe posjetio 18 zemalja na tri kontinenta.

Film ‘Nevidljivi čovjek’, triler je Leigha Whanella o ženi koja pod okriljem noći bježi od svog nasilnog partnera i dok se skriva kod svoje sestre i prijatelja, saznaje da je počinio samoubojstvo i ostavio joj veliko nasljedstvo.

‘Pljačka stoljeća’, kriminalistička komedija Ariela Winograda prati grupu argentinskih lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.

Film ‘Ema’ čileanska je plesna drama redatelja Pabla Larraína, u kojoj brak između neukrotive i intrigantne plesačice Eme i koreografa Gastóna dođe u krizu kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola.

U programu je i ‘Minari’, američko-korejska drama Leeja Isaaca Chunga o obiteljskim korijenima koja prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Oscar za sporednu ulogu.

‘Obiteljska priča’ u režiji Vigga Mortensena donosi priču o osamdesetogodišnjeg zemljoradniku Willisu koji zbog problema s demencijom seli obitelji svoga sina Johna u Los Angeles, no sukob dvaju svjetova i svjetonazora otvorit će stare rane iz prošlosti, piše Dnevno.hr.

Komentari