Nakon 35 godina kreće se u obnovu varaždinskog Starog grada, dio sredstava iz Ministarstva kulture i medija

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Nakon 35 godina ponovno se kreće u značajne projekte obnove i ulaganja u varaždinski Stari grad, od kojih će se dio financirati u potpunosti iz odobrenih  , u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Nakon energetske obnove Gradske vijećnice Grada Varaždina, u suradnji Grada Varaždina, tvrtke Regionalne energetske agencije Sjever i Gradskog muzeja Varaždin, sufinanciranje za energetsku obnovu dobio je i Stari grad, istaknuto je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Varaždinu.

Iznos bespovratnih sredstava za obnovu Starog grada iznosi gotovo 950 tisuća eura. Projekt traje 32 mjeseca, a radovi koji će se provoditi su toplinska izolacija stropova i zidova prema tavanu.

“Ono što je najbitnije i što utječe na samu kvalitetu boravka korisnika i gostiju muzeja je zamjena kompletne vanjske stolarije s energetski učinkovitijom, i u skladu s konzervatorskim uvjetima da se zadrži izvorni izgled. Kompletna zgrada grijati će se pomoću obnovljivih izvora energije”, rekao je Damir Mandić, stručnjak iz Regionalne energetske agencije Sjever, te dodao da će se ugraditi i dizalica topline.



Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako se radi o najznačajnijem spomeniku javno kulturnog dobra koje postoji u Gradu Varaždinu.

“Prvo se obnovila gotička kula a sada se obnavlja renesansna ulazna kula koje će biti obnovljena do Špancirfesta. Grad je u proračunu osigurao i sredstva za obnovu južnoga krovišta koje je u lošem stanju. Sada ćemo ovim projektom završiti kompletnu priču i ostaviti, za sljedećih 30 do 40 godina, Stari Grad u stanju da će se moći normalno koristiti i biti na ponos svim Varaždincima”, rekao je Bosilj.

Rvnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini nada se da će radovi na obnovi krovišta krenuti na jesen, prije kiša.

Ujedno je pojasnio kako je proces energetske obnove ovakve vrste objekata puno zahtjevniji i složeniji nego inače.

 

Komentari