Nina Obuljen Koržinek otvorila 58. Tjedan kajkavske kulture

Foto: Grad Krapina

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je u Krapini otvorila 58. Tjedan kajkavske kulture, nadaleko poznatu manifestaciju u čijem je središtu očuvanje tradicije, očuvanje riječi “kaj” odnosno kajkavštine. Na samom otvorenju izrazila je zadovoljstvo što manifestacija iz godine u godinu ima sve više programa.

“Vidim da je sve više različitih programa. Vidim da je sve više sadržaja koji obuhvaćaju sva područja kulture, ne samo popevku po kojoj su Tjedan i Festival posebno poznati, nego i sve druge oblike kulture i umjetnosti”, kazala je ministrica.

Kao posebnu vrijednost naglasila je činjenicu da je svake godine na Festivalu sve više mladih i djece.

“To nam svima daje vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati”, mišljenja je ministrica.



Ujedno je u publici posebno pozdravila počasnog građanina Grada Krapine i bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, za kojeg ističe da je svojim angažmanom i radom pomogao pokrenuti brojne programe u Hrvatskom zagorju.

“Nije slučajno da je baš u Krapini imenovan za počasnog građanina. Mi smo samo nastavili dobrim utabanim stazama”, zaključila je Obuljen Koržinek, nakon čega je proglasila Festival otvorenim.

‘Bastion očuvanja kajkavskog jezika’
Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik, Zoran Gregurović, naglasio je da “kaj”u Krapini nije samo riječ već povijest, tradicija i baština ovog kraja.

“To je naš način života i na svima nama je da njegujemo ono što smo naslijedili od naših predaka, ali i da to predamo generacijama koje će doći nakon nas i dalje nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i našoj domovini”, završio je Gregurović.

Župan Željko Kolar za Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju kazao je da su bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, kajkavske kulture i baštine. Da bi se kultura i tradicija očuvala, Kolar bitnim smatra raditi s djecom, odgajati ih kod kuće, raditi s njima u vrtiću i školama.

O važnosti događanja svjedoči i veliki broj uzvanika koji su stigli na otvorenje, ne samo iz Krapine i Krapinsko-zagorske županije, nego iz okolnih županija i grada Zagreba. Nakon službenog otvorenja na pozornici u centru Krapine održan je već tradicionalni Dječji korzo na kojem je nastupilo 14 dječjih grupa iz cijele Županije.

 

Komentari