Obuljen Koržinek izrazila sućut obitelji Ivana Faktora: ‘Ostavio je duboki trag u hrvatskoj umjetnosti’

FOTO: HINA/Edvard Šušak

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je u ponedjeljak sućut obitelji povodom smrti uglednog hrvatskog umjetnika i galerista Ivana Faktora te naglasila da su njegova ostvarenja ostavila duboki trag u hrvatskoj umjetnosti.

Prateći umjetnički rad Ivana Faktora od sredine sedamdesetih godina kada je počeo objavljivati svoje prve eksperimentalne filmove, svjedočili smo ostvarenjima koja su ostavila duboki trag u hrvatskoj umjetnosti. Pripadajući generaciji koja je umjetnost promišljala analitički i konceptualno, Ivan Faktor kontinuirano je težio pomicanju i dokidanju granica umjetničkih disciplina, djelujući u mediju filma, videa i fotografije, ostvarujući zapažene prostorne instalacije, akcije, performanse i kazališne scenografije, istaknula je ministrica.

Čitav svoj umjetnički i prekratak životni vijek, Ivan Faktor posvetio je aktivnom radu u formiranju umjetničkog zemljovida Osijeka i Slavonije. Istodobno s bogatom umjetničkom karijerom, svoj je zavičaj zadužio vođenjem umjetničkih udruga, galerije Kazamat i Gradske galerije Osijek te uređivanjem filmskih programa.

Nastupao je po cijelom svijetu
Ivana Faktora, naglasila je, pamtit ćemo i kao emotivnog kroničara atmosfere ratnog Osijeka. Agoniju grada zabilježio je iznimnim autorskim rukopisom ističući čvrstu želju za opstankom, stvorivši jedinstvenu umjetničku posvetu svome gradu.



Nastupao je na najvažnijim međunarodnim umjetničkim manifestacijama kao što je bijenale u Sao Paolu i Venecijanskom bijenalu, a njegov posljednji kratkometražni dokumentarni film ‘Bol’ premijerno će biti prikazan na uglednom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Za svoj rad zasluženo je ovjenčan priznanjima struke, Nagradom Vladimir Nazor i Nagradom Oktavijan, a bio je posebno cijenjen i voljen među prijateljima i kolegama s kojima je često surađivao, stoji u sućuti koju je ministrica uputila obitelji Ivana Faktora.

Komentari