Od Francuske do Bjelorusije – lijepa pisana riječ ovih dana stanuje u Šibeniku

U Šibeniku je otvoren prvi međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE (Šibenske književne ure). Na trgu pape Ivana Pavla II., poznatijem i kao Mala loža, festival su otvorili direktorica ŠKURA, Olja Runjić, i gradonačelnik Krešimirovog grada, Željko Burić.

“Šibenik je poznat kao grad festivala, kulture, poezije i pjesme pa se nadamo da će i naše ŠKURE zaživjeti, da neće ostati samo na ovoj jednoj godini, da će to biti festival koji će imati dugi vijek trajanja i da će postati dio tradicije”, poručila je s festivalske pozornice, Olja Runjić.

Ako se po jutru dan poznaje, onda će ŠKURE među nama biti još dugo, dugo godine, ne samo do 11. rujna 2021. godine. Već prvog dana festivala, u programu je sudjelovalo 11 uvaženih književnih gostiju iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Bjelorusije. Književni spektakl festivalsku publiku očekuje i danas na nekoliko lokacija u Šibeniku.

Nema čekanja – književnosti, molim, sad i ovdje

“Naučili smo, možda baš kroz pandemiju, da jednostavno ne treba čekati da se nešto dogodi sutra, ostavljati stvari za dogodine, za pet godina. Stvari jednostavno ne treba odgađati”, rekla je Olja Runjić.



Ne odgađajući ništa zbog neizvjenosti uslijed pandemije, Šibenik je dobio još jedan festival na ponos svoje kulturno – povijesne baštine.

“Drago mi je da se festival događa u gradu koji svoj praktički preporod zahvaljuje upravo naslijeđenom kulturnom dobru. Meni godi kada čujem od drugih ljudi da Šibenik diše drugačije, da se uspio sačuvati od proste komercijalizacije”, pohvalio je svoj grad Željko Burić, prvi čovjek Šibenika.

Kao uvertira festivalu na Maloj loži, u prizemlju Gradske knjižnice Juraj Šižgorić otvorena je 15. godišnja izložba Društva hrvatskih književnih prevodilaca “Od izvornika do prijevoda”.

Festival po mjeri čovjeka

“Trudili smo se napraviti festivala koji je po mjeri Šibenika i Šibenčana. Dati sadržaj koji bi ovom gradu mogao ponuditi kvalitetnu književnost i u tri dana festivala imat ćete priliku čuti jako puno izvrsne poezije, proze i priča jer mislim da književnost nije ništa drugo nego umiječe pričanja dobrih priča”, čuilo se s Male lože u pozdravnom govoru Olje Runjić.

U petak u programu sudjeluju Guillaume Meteyer iz Francuske, a bit će predstavljeni romani Namika Kabila i Almina Kaplana. Stižu Miroslav Kirin i Boris Varga, a publici će se predstaviti i Feđa Štukan. U programu sudjeluju još i Nina Violić i Filip Šovagović.

Komentari