Otvorena izložba djela Romola Venuccija

Foto: EPA

Izložba radova riječkog slikara Romola Venuccija pod nazivom „Putovanje do apstrakcije“ otvorena je u četvrtak u Muzeju grada Rijeke.

Izloženo je šezdesetak djela iz fundusa Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te iz nekoliko privatnih zbirki, poput zbirke u vlasništvu Maura Stipanova.

Dio izloženih umjetničkih djela nije bio izlagan, primjerice Venuccijeve studije mladenačkih ostvarenja.

Kako ocjenjuju povjesničari umjetnosti, Venuccijevo djelovanje karakterizira stalna promjena umjetničkog jezika.



„Venuccijev opus posljedično je stilski prilično heterogen. U njegovim ranijim radovima možemo vidjeti osobne interpretacije povijesnih kubističkih, futurističkih i ekspresionističkih iskustava, s kojima se Venucci upoznao za vrijeme školovanja u Mađarskoj. U završnoj fazi rada, poslije Drugoga svjetskog rata, usmjerio se konvencionalnijem iskazu, postajući blizak realizmu“, navodi se u pratećem materijalu izložbe.

Okupljene je pozdravio ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović istaknuvši da je prošlo 30 godina od posljednje retrospektivne izložbe Venuccijevih djela u Rijeci, tada izloženih u Modernoj galeriji, današnjem Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Autorica izložbe Ema Makarun ocijenila je da je Venucci izvrstan autor te svaki njegov rad oduševljava na svoj način. “Želimo ga približiti hrvatskoj povijesti umjetnosti, u kojoj nije odgovarajuće zastupljen”, naglasila je.

Romolo Venucci (Rijeka, 1903 – Rijeka, 1976) školovao se na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Budimpešti. Nakon studija izvodi više javnih radova u Rijeci. U tom razdoblju ističu se njegovi crteži ugljenom na temu ljudske figure i kubokonstruktivističke slike. U razdoblju prije Drugoga svjetskog rata izradio je i nekoliko skulptura. Od 1947. godine predavao je likovnu umjetnost u riječkim školama.

Venuccijevo umjetničko stvaralaštvo može se pratiti kroz razdoblja postimpresionizma, ekspresionizma, kubizma, arhitektonskog impresionizma, figurativnog slikarstva i geometrijske apstrakcije.

Izložba „Putovanje do apstrakcije“ ostaje otvorena do 11. svibnja.

 

Komentari