Sjajne vijesti za Osječki HNK: Potpisan novi kolektivni ugovor i najavljena rekonstrukciju i obnovu

Foto: Grad Osijek

U osječkoj gradskoj upravi 29. prosinca potpisan je novi kolektivni ugovor za zaposlene u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Ugovor su potpisali osječki gradonačelnik Ivan Radić, intendant Vladimir Ham i glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić.

“Ovim je kolektivnim ugovorom osiguran najveći skok plaća za sve zaposlene u osječkom HNK. Uz to, osječko će Hrvatsko narodno kazalište, čija je osnivačka prava u potpunosti od Osječko-baranjske županije preuzeo Grad Osijek, u temeljitu rekonstrukciju i obnovu. Također Grad Osijek je u svim svojim trgovačkim društvima, kao i u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića povećao materijalna prava zaposlenika.”

“Napominjem da će od 1. siječnja zbog porezne reforme svim djelatnicima s prebivalištem u Osijeku i dodatno narasti plaća jer je Osijek jedini veliki grad koji ukidanje prireza nije kompenzirao podizanjem poreza na dohodak”,rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić nakon potpisivanja kolektivnog ugovora.

Foto: Grad Osijek

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom
Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazili su glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić i intendant osječkoga HNK Vladimir Ham. “Koristim prigodu zahvaliti se gospodinu gradonačelniku Radiću i gospodinu zamjeniku gradonačelnika g. Vulinu, prvenstveno na razumijevanju i uvažavanju materijalnog položaja zaposlenika kazališta, a onda i na iznalaženju potrebitih sredstava za ostvareno povećanje plaća, ali i drugih materijalnih prava.”



“U petak potpisani kolektivni ugovor značajan je odmak od dosadašnjeg kolektivnog ugovora, istim je dosegnuta znatno viša razina u odnosu na prethodno razdoblje, te ne dvojim kako ćemo i nadalje zadržati dosegnutu razinu socijalnog dijaloga, pri tome uvažavajući pozicije i jedne i druge ugovorne strane, a sve na zadovoljstvo onih za koje je ovaj kolektivni ugovor i sklopljen”, istaknuo je glavni tajnik HSDK Rebić.

Zahvalnost Gradu Osijeku
“Zahvalan sam Gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću na razumijevanju potreba djelatnika HNK u Osijeku i održavanju financijske stabilnosti naše najveće kulturne ustanove a i djelatnicima na strpljenju i razumnosti. Drago mi je da sada možemo nesmetano nastaviti rad na onome u čemu smo najbolji, visokim umjetničkim dosezima i uveseljavanju naše vjerne publike”, rekao je intendant Ham.

Svoje zadovoljstvo što su i djelatnici osječkoga HNK dobili novi kolektivni ugovor podijelio je i ravnatelj osječkog Dječjeg kazališta Ivica Lučić s kojim je Grad Osijek ranije potpisao kolektivni ugovor. “Potpisivanje prvog kolektivnog ugovora značilo je ogroman napredak u ostvarenju materijalnih i radnih prava zaposlenih u kulturi, konkretno u Dječjem kazalištu. Od tada se svakim novim kolektivnim ugovorom ta prava usklađuju pa i povećavaju.”

“S vremenom se pokaže da je potrebno učiniti neke korekcije i neke stvari ‘ispeglati’ ali je najvažnije da se dogovorom traže bolja i pravednija rješenja. U konačnici, ako su konzumenti kulture zadovoljni sasvim je u redu da i oni koji u kulturi rade budu isto tako zadovoljni. Naš osnivač- Grad Osijek to prepoznaje i nadam se da će tako ostati i u buduće”, izjavio je ravnatelj Lučić. Novi kolektivni ugovor za zaposlene u HNK Osijek primjenjuje se od 01. siječnja 2024. godine.

Komentari