U 86. godini preminula operna diva Milka Stojanović

Ilustracija Foto: Pixabay

Operna pjevačica Milka Stojanović, prvakinja Opere Narodnog pozorište u Beogradu, preminula je u 86. godini, objavilo je u subotu ta operna kuća na čijoj je sceni nastupala dulje od tri desetljeća.

Rođena 13. siječnja 1937. godine u Beogradu, kao jedna od najviše cijenjenih i najpriznatijih umjetnica iz Srbije Milka Stojanović je nastupala na brojnim svjetskim opernim scenama.

Operni debi imala je u ožujku 1960. godine kao Amelija u Verdijevoj operi „Bal pod maskama“.

Studirala je svjetsku književnost, istodobno se usavršavajući kod zvijezde Metropolitan opere Zinke Kunc.



Glazbeni kritičari su na početku njezine karijere istaknuli njezin raskošni talent koji je i publiku i kritiku ujedinio u stajalištu da je riječ o izvanserijskoj sopranistici.

Sve do odlaska u mirovinu 1993. godine, nastupala je na prestižnim opernim scenama diljem Europe i svijeta – od Rima, Muenchena, Beča, Hamburga, Frankfurta, Lausanne, Osla, Venecije, Bologne, Madrida, Barcelone, Valencije, Edinburga, Sankt Peterburga Kijeva, Praga, Caracasa.

Neko vrijeme bila je članica čuvene Metropolitan opere u New Yorku, Bečke državne opere, Opere Zapadnog i Istočnog Berlina, moskovskog Boljšoj teatra te Velike državne opere u Koelnu.

Njezin bogat repertoar obuhvatio je ključne sopranske uloge u Verdijevim te Puccinijevim operama.

Nastupala je s najznačajnijim imenima opernog svijeta među kojima su Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Franco Corelli.

Dobitnica je brojnih prestižnih domaćih i inozemnih priznanja u vrijeme bivše Jugoslavije.

Međunarodni biografski centar u Cambridgeu je Milku Stojanović dva puta – 2007. i 2017. godine, uvrstio među sto najvećih muzičkih umjetnika svijeta, a 2011. u 100 najvećih profesionalaca u svijetu.

Bila je u dugogodišnjem braku sa opernim kolegom Živanom Saramandićem (1939-2012).

Komentari