U Dubrovniku izložba Fadila Vejzovića „Laka je mladost“

Mihael Barisic/Cropix

U sklopu programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju dubrovačke palače Sponza u utorak navečer otvorena je izložba „Laka je mlados“, ciklus nedavno preminulog hrvatskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića.

Cjelokupni postav dvanaest slika u kombiniranoj tehnici inspiriran je „Novelom od Stanca“ Marina Držića pa je tako i sam naslov preuzet iz spomenutog djela.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski rekla je tom prilikom kako je vrlo rado prihvatila poziv obitelji Vejzović da se na Igrama izlože djela s temom „Novele od Stanca“.

„Shvatila sam da je riječ o iznimnoj prilici i Igre su počašćene da mogu predstaviti ova vrlo zanimljiva i dragocjena djela. Predložak je bila Držićeva komedija, a Držić je uvijek prisutan u ovom kamenu i zraku. Uz to je posebna prigoda odati počast i priznanje umjetniku koji je izuzetno vezan za Dubrovnik, gdje je izlagao još od 70-ih godina prošlog stoljeća“, istaknula je Ruždjak Podolski.



Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić izjavio je kako je Marin Držić upisan u povijest dubrovačke komediografije i festivala.

„Iznimno mi je drago da svoj izraz i motive ne nalazi samo na kazališnim daskama, već i u ovim prekrasnim radovima. Motivi Držićeve „Novele od Stanca“ majstorski su transformirani u lica Commedie dell’arte, vedute Dubrovnika te motive iz renesansne talijanske likovne umjetnosti. Izložba pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastita života i transformacijom svoje ljudskosti“, rekao je Božić.

Na otvaranju izložbe Vejzovićeva udovica Majda zahvalila je festivalu na organizaciji izložbe.

„Jako mi je drago da je Fadil večeras ovdje“, rekla je Majda Vejzović.

Fadil Vejzović (1943.-2022.) bio je hrvatski slikar, grafičar, dizajner i ilustrator. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a u Nürnbergu završio postdiplomski studij grafike i slikarstva. Od 1969. djelovao je samostalno i kao član grupe „Brezovica“, a 1976. počinje raditi u magazinu „Start“ kao ilustrator i grafički urednik, gdje ostaje 10 godina. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Posebno priznanje 19. Zagrebačkog salona primio je 1984. godine, 1990. osvojio je nagradu hrvatskog Bijenala grafike u Splitu, a 1993. nagradu 17. Zagrebačke izložbe grafike. Plaketom Lalin na prvom međunarodnom Salonu grafike na Rabu nagrađen je 2001. godine, a od 2007. njegova su djela u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb.

 

Komentari