Hrvat se posvađao s roditeljima na obiteljskom ručku: ‘Kako da se oženim pa gdje ću živjeti’

Foto: Unsplash.com

Tema ženidbe ili udaje Hrvatima i nije baš omiljena tema. Posebno onim osobama koje se primaknu tridesetoj godini. Iako nema ništa loše u tome da dečko ili cura budu samci i da se nikada ne udaju ili ožene, za obiteljskim ručkom će uvijek ta tema doći na red.

Mnogi se šale s tom temom po društvenim mrežama i pišu: ‘Kad god sam na obiteljskom ručku čujem rodbinu kako pita kad će biti nešto. A zašto bi bilo’, upitao se jedan mladić na Facebook grupi Jarun moj kvart.

A tema koja ide neizostavno uz ženidbu su i – cijene nekretnina. Bez obzira planirate li iznajimiti ili kupiti kuću ili stan – te cijene lete u nebo. A nemoguće je odlučiti se na odlazak pred oltar, a da stambeno pitanje visi negdje u zraku.

Foto: Njuškalo.hr

Cijene nekretnina lete u nebo

Cijene nekretnina u Hrvatskoj bilježe blagi rast u prvom kvartalu 2024. godine. Prema analizi tržišta nekretnina, prosječna cijena kvadratnog metra stanova u većim gradovima poput Zagreba, Splita i Rijeke porasla je za oko 3-5%, dok su ruralna područja zabilježila manji porast od otprilike 1-2%. Stručnjaci ističu povećanu potražnju za stanovima kao ključni faktor rasta cijena.



Primjerice, za stan u Zagrebu u novogradnji potrebno je izdvojiti 4000 do 4500 tisuće eura. “U širem centru Zagreba gradimo moderno dizajniranu i energetski učinkovitu stambeno-poslovnu zgradu”, stoji na Njuškalu.

“Smještena je na Selskoj cesti u neposrednoj blizini brojnih sadržaja, uključujući tržnicu, školu, vrtić i mnogih javnih, sportskih i zabavnih sadržaja, te parkova i dječjih igrališta. U blizini se nalaze i tramvajska i autobusna postaja“, piše u oglasu. U zgradi je ukupno 18 stanova.

“Zgrada sadrži jednu podzemnu etažu s parkirnim mjestima, u prizemlju sadrži poslovni prostor koji će se izvesti do roh-bau faze (mogućih raznih namjena, ovisno o želji vlasnika/korisnika) i garažu za 2 automobila, dok je na preostala četiri kata smješteno ukupno 18 stanova. Na 1. i 2. katu nalazi se po 5 stanova, a na 3. i 4. katu su po 4 stana. Sve etaže su povezane dizalom”, piše.

Maštate o stanu negdje na Jadranu? Naletjeli smo na jedan solidan dvosoban od 100 tisuća eura

Svađa za obiteljskim ručkom

Za stan u ovoj ljepotici od, primjerice, 70-ak kvadrata, treba izdvojiti vrtoglavih 285 tisuća eura. Namjerno smo kao primjer uzeli ovu lokaciju i novogradnju. Naći će se uvijek neki skeptik koji će primijetiti da se u, Svetoj Klari ili Svetoj Nedelji može kupiti trošna kućica za mnogo manje novaca, ali kada govorimo o nekretninama treba se držati neke sredine.

Na komentar korisnika u Facebook grupi Jarun moj kvart nadovezao se drugi komentator i prepričao svoje iskustvo s obiteljskog ručka za Uskrs. “Imam curu dvije godine, radimo, završili smo oboje faks i zarađujemo možda i više od prosjeka u Zagrebu, ali sam se svejedno za Uskrs tijekom ručka uspio posvađati sa svojima kada su me pitali zašto se ne oženimo.

Moji roditelji kuže da nemamo gdje živjeti jer ne želimo biti robovi cijeli život i do smrti vraćati kredit za stančić od 50 kvadrata”, napisao je ovaj korisnik na što su ga mnogi podržali utvrdivši da je u pravu i da su cijene nekretnina zaista abnormalne.

Komentari