LET 3 PROŠAO PRVI! Hrvatska u finalu Eurosonga, ‘MAMA ŠČ!’ oduševila sve

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

U prvoj eurovizijskoj polufinalnoj večeri 67. Eurosonga nastupilo je 15 natjecatelja među kojima i predstavnici Hrvatske, riječka grupa Let 3 s pjesmom Mama ŠČ!.

Jedna od ovogodišnjih eurovizijskih novosti je da u dvama polufinalima neće glasati stručni žiri, već samo publika. Prvi put ikad, moći će glasati i ‘ostatak svijeta’ i to putem interneta.

Osim Hrvatske, publika je večeras imala prilike vidjeti nastupe Norveške, Malte, Srbije, Latvije, Portugala, Irske, Švicarske, Izraela, Moldavije, Švedske, Azerbajdžana, Češke, Nizozemske i Finske, no dalje će proći njih deset, a prva je na popisu Hrvatska!

Ovih 10 država ide u finale:



Hrvatska

Moldavija

Švicarska

Finska

Češka

Izrael

Portugal

Švedska

Srbija

Norveška.

Drugo polufinale na rasporedu je u četvrtak, a veliko finale u subotu.

Let 3 je svojim nastupom oduševio publiku, a u dvorani je publika zajedno s popularnom riječkom grupom uzvikivala ‘MAMA ŠČ!’

Podsjetimo, Hrvatska se na Eurosongu službeno počela natjecati 1993., iako su hrvatski pjevači i prije toga sudjelovali na ovom natjecanju predstavljajući Jugoslaviju.

Značajniji rezultat došao je dvije godine nakon toga, kada su Magazin i Lidija Horvat Dunjko 1995. osvojili šesto mjesto, a već godinu iza toga je Maja Blagdan osvojila četvrto mjesto s pjesmom “Sveta ljubav” u Oslu.

Također, Danijela Martinović je u Birminghamu 1998. godine pokrenula pravu malu revoluciju u nastupima na Eurosongu tako što se presvukla za vrijeme nastupa, no usprkos atraktivnom scenskom nastupu i popularnoj pjesmi “Neka mi ne svane”, zauzela je peto mjesto.

Doris Dragović je s “Marijom Magdalenom” 1999. godine u Izraelu osvojila četvrto mjesto, a u posljednjih 20 godina najznačajniji uspjeh ostvarila je Vanna 2001. s pjesmom “Strings of My Heart”.

Komentari