Pet ključnih činjenica o jednoj od najsmrtonosnijih bolesti kod žena

Ilustracija Foto: Pixabay

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, koji se održava 8. svibnja, podsjetnik je koliko je važna edukacija o ovoj vrsti bolesti. Smatra se najsmrtonosnijim među četiri genitalna karcinoma kod žena. Simptomi su često neprepoznatljivi te ne postoji test dovoljno specifičan da se bolest otkrije u ranoj fazi.

Ovo je pet ključnih činjenica o raku jajnika koje je izdvojio Zavod za javno zdravstvo:

  • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  • Znanje i svijest o ranim znakovima upozorenja na ovu bolest mogu spasiti brojne živote.
  • Dijagnoza u ranoj fazi znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će samo PAPA test otkriti rak jajnika.

Kako ga prepoznati

Dijagnozu raka jajnika godišnje dobije oko 240 tisuća žena diljem svijeta, a svake godine ovaj je rak odgovoran za više od 150 tisuća smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 450 slučajeva, a najčešći je u dobi od 65 do 69 godina.

Simptomi se često zamijene za simptome nekih manje opasnih bolesti.



Neki su od najčešćih simptoma su grčevi u trbuhu u trajanju duljem od dva tjedna, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica, zatvor ili proljev, povraćanje, nevoljno istjecanje mokraće, ginekološke smetnje poput nepravilnog vaginalnog krvarenja ili boli tijekom spolnog odnosa (javljaju se u manje od četvrtine oboljelih).

Dok su opći simptomi umor, gubitak apetita i neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini (smanjenje ili povećanje).

Važno je rano otkrivanje

Najbolji način za smanjenje smrtnosti je rano otkrivanje. Najčešći tip raka jajnika je epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi, pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima, kako navodi HZJZ.

Najčešće se javlja serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala su četiri tipa karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskoga stupnja.

Dijagnosticiranje

Rezultati liječenja najbolji su u ranim stadijima bolesti, pa su izrazito važni redoviti (jednom godišnje) ginekološki pregledi. Liječnici sumnju na rak mogu postaviti vaginalnim i ultrazvučnim pregledom jajnika, a ako do toga dođe, uputit će vas na daljnje pretrage.

Liječenje

U liječenju raka jajnika koriste se kirurška terapija, kemoterapija i radijacijska terapija. Oblik liječenja ovisi o stupnju bolesti, a mogu se koristiti zasebno ili kombinirati, piše Zadovoljna.hr. 

Komentari