PSG deklasirao Barcelonu, Borussia u spektakularnoj utakmici slomila Atletico

Foto: Guliver/AP Photo/Martin Meissner

Nogometaši Paris Saint-Germaina i Borussije Dortmund izborili su plasman u polufinale Lige prvaka nakon što su u fantastičnim uzvratnim susretima četvrtfinala pobijedili Barcelonu sa 4-1 i Atletico Madrid sa 4-2 te tako nadoknadili poraze 2-3 i 1-2 iz prve utakmice.

Sjajna večer Lige prvaka je iza nas, u dvije utakmice postignuto je čak 11 golova, a na koncu su slavili PSG i Borussija, dok su španjolski velikani Barcelona i Atletico Madrid zaključili svoj europski put.

PSG je u prvom susretu kod kuće izgubio sa 2-3, no u uzvratu u Španjolskoj je porazio Barcu sa 4-1 te ukupnim rezultatom 6-4 izborio polufinale. U drugom susretu Borussija je u Dortmundu porazila Atletico Madrid sa 4-2 nadoknadivši 1-2 poraz iz prve utakmice.

Parižani su posljednji put igrali u polufinalu 2021. dok će Borussiji to biti prvo polufinale nakon 2013.



U srijedu se u Manchesteru sastaju City i Real Madrid nakon što je prvi susret završio 3-3, a u posljednjem četvrtfinalnom srazu snage će u Munchenu odmjeriti Bayern i Arsenal nakon londonskih 2-2.

Golove za pobjedu pariškog sastava zabili su Ousmane Dembele (39), Vitinha (54) i Kylian Mbappe (89, 61-11m), dok je za Barcu strijelac bio Raphina (12). Dodajmo kako je domaćin od 29. minute igrao bez isključenog Ronalda Arauja, a u 56. minuti na tribine je morao i trenber Xavi Hernandez.

Nakon što je na Parku prinčeva slavila sa 3-2, Barcelona je uzvrat na Monjuicu otvorila ranim vodstvom u 12. minuti. Sjajno je po krilu prošao 16-godišnji Lamine Yamal ubacivši u sredinu gdje je najbolje reagirao Raphinha skrenuvši loptu u mrežu. Bio je to njegov već treći gol u četvrtfinalu nakon što je dva zabio u prvom susretu u Parizu.

Osam minuta kasnije Barca je mogla i povećati prednost, no Robert Lewandowski je sa 14, 15 metara pucao preko gola. U 28. minuti sjajnu priliku imali su gosti, pucao je Kylana Mbappe, no Marc-Andre ter Stegen je sjajno reagirao.

Možda i ključni trenutak utakmice dogodio se u 29. minuti. Bradley Barcola je pobjegao Arauju, ovaj ga je srušio na samom rubu kaznenog prostora, a rumunjski sudac Istvan Kovacs nije imao milosti, pokazao je braniču španjolskog sastava crveni karton.

PSG nije iskoristio slobodan udarac, no deset minuta kasnije gosti su izjednačili. Barcola je prošao po lijevoj strani, oštro je ubacio, a Dembele na drugoj vratnici zabio za 1-1.

Gosti su okrenuli rezultat u 54. minuti lijepim golom Vitinhe sa 20 metara, a tri minute kasnije umalo je Barca izjednačila. Gundogan je promašio veliku šansu, pogodivši vratnicu. Parižani su u 61. minuti načinili još jedan veliki korak prema polufinalu. Joao Cancelo je u kaznenom prostoru oborio Dembelea, a Mbappe sigurno pogodio s bijele točke za 3-1.

Katalonski sastav se mogao vratiti u život u 72. minuti, no Lewandowski nije bio precizan. Raphina je u 88. minuti opasno zaprijetio direktno iz kornera, no točku na “I” gosti su stavili minutu kasnije kada je Mbappe zabio za 4-1 nakon brze pariške kontre.

Foto: Guliver/AP Photo/Martin Meissner

Dortmund slomio Atletico u uzvratu

PSG će u polufinalu igrati protiv Borussije Dormtund koja je sa 4-2 porazila Atletico Madrid nadoknadivši 1-2 poraz iz prve utakmice.

Bila je to još jedna fantastična utakmica, za njemački sastav golove su zabili Julian Brandt (34), Ian Maatsen (39), Niclas Fullkrug (71) i Marcel Sabitzer (74), a za goste Mats Hummels (49-autogol), te Angel Correa (64).

Njemački sastav je već u četvrtoj minuti imao odličnu priliku. Adeyemi je probio lijevu stranu i dodao na pet metara za Sabitzera, kojem je uspio u blok ući Gimenez.

Španjolci su uzvratili u petoj minuti, Alvaro Morata je sam krenuo prema suparničkim vratima, ali je pucao pored desne stative. U 16. minuti je zaprijetio Julian Brandt, ali je Jan Oblak bio spreman. Bolju igru Borussija je okrunila vodstvom u 34. minuti, a strijelc je bio upravo Brandt.

Mats Hummels je uputio sjajnu loptu do Brandt koji je pucao malo iskosa pogodivši ispod Oblaka za 1-0. Samo pet minuta kasnije bilo je 2-0 i to ponovo preko lijeve strane. Ovoga puta Maatsen je pucao silovito s lijeve strane pogodivši za 2-0.

Atletico se vratio u život na otvaranju drugog dijela smanjivši u 49. minuti autogolom Hummelsa. Gosti su imali korner, Mario Hermoso je pucao glavom, a Hummels nespretno skrenuo loptu u vlastitu mrežu. U 64. minuti Španjolci su izjednačili preko Angela Corree, no Borusija je fantastičnom igrom u razmaku od 71. do 74. minute zabila dva gola za velikih 4-2.

U 71. minuti ubacio je Sabitzer s lijeve strane, a Füllkrug glavom pogodio dalji kut Oblakovog gola. Tri minute kasnije i Sabitzer se upisao među strijelce pogodivši s ruba kaznenog prostora za konačnih 4-2.

U srijedu se u Manchesteru sastaju City i Real Madrid nakon što je prvi susret završio 3-3, a u drugom dvoboju snage će u Munchenu odmjeriti Bayern i Arsenal nakon londonskih 2-2.

Hrvatska slavila u dramatičnoj utakmici i nakon 24 godine izborila Svjetsko prvenstvo

Komentari