Cure šokantni detalji! Zdravko Mamić suca nije darovao samo satom, poklonio mu i automobil

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Nakon što se doznalo da je Zdravko Mamić dao uhićenom predsjedniku suda u Bosni i Hercegovini skupocjeni sat, stižu novi detalji o cijelom slučaju.

Naime, na ročištu na kojem je tužiteljstvo predložilo produljenje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, iznesena su poprilično šokantna saznanja tužitelja, ali i pročitani iskazi svjedoka, piše Klix.ba.

Kod prve točke na današnjem ročištu je javnost isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna zaposlenica Suda BiH, kako bi se zaštitio njen integritet. U drugoj točki navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog Kramar, protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio velik broj postupaka. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15.000 konvertibilnih maraka (oko 7600 eura).

Debevec je ovo vozilo registrirao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registrira na njeno ime. Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španjolskoj Ranka Debevca, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje, već će biti predmet budućih.



Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Sat od 15 tisuća eura

Treća točka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, pravomoćno osuđenog bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, koji je dao iskaz u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA-i. Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao oznakom povjerljivo i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

Riječ je o satu u vrijednosti od 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to simbolični poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, “znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka”.

Zdravko Mamić upao u nove nevolje: Problemi sa sucima snašli ga i u BiH

Sumnjivi sastanci

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i s Đorđom Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubojstva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Također su naveli da je Debevec imao sastanke i s Mladenom Lučićem.

Kada je u pitanju drugi osumnjičeni Osman Mehmedagić, tužitelji su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OSA-e i da je organizirao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila. Podsjetimo, Mehmedagić i Debevec uhićeni su krajem prosinca 2023. godine.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić kazao je da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje suca Suda BiH i zaposlenika radnika Tužiteljstva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Komentari