Donosimo projekcije za novi saziv Hrvatskog sabora nakon izbora: Najgore bi mogla proći Benčićka

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Analizirajući promjene izbornih jedinica, dosadašnje preferencije birača po izbornim jedinicama, kao i aktualno kretanje javnog mnijenja, može se realno očekivati pobjeda stranaka desnoga centra na predstojećim parlamentarnim izborima. Prema našoj analizi, HDZ osvaja 61 mandat u deset izbornih jedinica te 3 mandata u 11. izbornoj jedinici, ukupno 64 mandata. Podsjetimo, na parlamentarnim izborima 2020. godine, HDZ je osvojio 66 mandata, što će gotovo pa ponoviti na ovim izborima, ako je vjerovati posljednjim istraživanjima.

SDP sa svojom koalicijom bi trebao osigurati 44 mandata, što su 3 mandata više u odnosu na 2020. godinu, no ipak nedovoljno za opravdati pretencioznost slogana „Rijeke pravde dolaze“. U srazu velikih, čini se da će najgore proći Sandra Benčić s platformom Možemo, čija lista bi trebala dobiti 7 mandata, s čim sigurno ne bi bili zadovoljni možemovci. Prema analizi, planove ljevice po pitanju mandata mrsi Platforma Sjever Matije Posavca koja bi trebala postati parlamentarna s dva mandata u Hrvatskom saboru iz treće izborne jedinice. Projekcije su da će IDS dobiti dva mandata u osmoj izbornoj jedinici, a Davor Nađi i Fokus prema procjenama osvajaju jedan zastupnički mandat u šestoj izbornoj jedinici.

Na desnom centru, politički boj vodit će se između Domovinskog pokreta i MOST-a, a prema projekcijama izvjesno je da će Domovinski pokret osvojiti 15 mandata u osam izbornih jedinica, dok će se MOST zaustaviti na 8 mandata u sedam izbornih jedinica.

Objašnjenje projekcija može se dobiti pomnom analizom promjene izbornih jedinica iz 2022. godine. Prva izborna jedinica koja je kroz skoro sve izborne cikluse bila „rezervirana“ za pobjedu SDP-ovih koalicija, oslobođena je SDP-ovih utvrda na sjeverozapadu Zagrebačke županije koje su preletjele u treću izbornu jedinicu, a iz „bivše“ šeste izborne jedinice priključeni su južni dijelovi Zagrebačke županije poput Velike Gorice i Pokupskog, u kojima glasači preferiraju HDZ i stranke desnog centra. Nova šesta izborna jedinica koja obuhvaća zapadni Zagreb te jugozapad Zagrebačke županije činila se kao nova šansa za lijeve stranke, međutim analize pokazuju da će HDZ ponoviti dobar rezultat koji je imao i 2020. na zapadu i jugu Zagreba, čime se na neki način neutralizira Možemo i SDP u njihovom epicentru – Zagrebu kroz podjelu u četiri izborne jedinice u kojima snažniji utjecaj ima desni spektar stranaka predvođen HDZ-om.



Podjela stare šeste između pete i sedme izborne jedinice ne donosi značajnije promjene, osim „utapanja“ glasova s Banovine u masu koja stiže od Gospića, preko Like i Gorskih Kotara do Karlovca u sedmoj te glasova od Vukovara do Hrvatske Kostajnice u petoj izbornoj jedinici, čime će profitirati vjerojatno HDZ. Odvajanjem od druge izborne jedinice i pripajanjem četvrtoj izbornoj jedinici sjevernog i istočnog dijela Koprivničko-križevačke županije, koji je bio izuzetno naklonjen tijekom prethodnih izbornih ciklusa lijevim strankama, profitirat će HDZ i desne stranke u obje navedene izborne jedinice s obzirom da će se smanjiti mogućnost da SDP s partnerima dođe do petog mandata i mogućnosti da se u budućnosti ponovno izjednači s HDZ-om u drugoj izbornoj jedinici, a broj glasača koji „prelazi“ u slavonsku četvrtu izbornu jedinicu neće biti ni približno dovoljan da se značajnije promijene omjeri snaga na istoku zemlje.

Analiza po izbornim jedinicama

U Zagrebačkoj prvoj izbornoj jedinici, a što predviđa i Večernjakovo istraživanje, HDZ i SDP osvajaju po pet mandata, Možemo dva, a Domovinski pokret i Most po jedan mandat. U drugoj izbornoj jedinici ponovit će se scenariji od 2020. godine, te će HDZ osvojiti šest mandata, SDP četiri, Domovinski pokret osnažen Kolakušićem dva mandata, a MOST i Možemo po jedan mandat. U trećoj sjevernjačkoj izbornoj jedinici SDP bi trebao doći do šest mandata, HDZ pet, a Platforma Sjever Matije Posavca čak do dva mandata, dok bi Domovinski pokret imao jednog zastupnika. HNS će pomoći HDZ-u da zadrži pet mandata, jednako kao i Čačićevi Reformisti SDP-u u zasad sigurnoj pobjedi SDP-a na sjeveru Hrvatske. Fokus koji je na prethodnim izborima ostao bez mandata, nastavit će s tom praksom u ovoj izbornoj jedinici. Ne iznenađuje lista Matije Posavca, s obzirom da je upravo on preferencijalnim glasovima 2020. SDP-ovoj listi u trećoj izbornoj jedinici donio preko 16.000 glasova, više i od Siniše Hajdaša Dončića.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U slavonskim izbornim jedinicama neće biti nikakvoga čuda. HDZ će i u četvrtoj i u petoj izbornoj jedinici osvojiti po sedam mandata, dok će SDP u četvrtoj sačuvati tri mandata, a u petoj osvojiti dodatni četvrti mandat što je zasluga pripajanja glasova iz južne okolice Siska. Ovdje treba istaknuti da je na izborima 2020. godine, MOST dobio u slavonskim jedinicama skoro 15.000 glasova ali nije osigurao niti jedan mandat. Lekcije iz prošlosti, odagnat će birače da zaokruže MOST, čime će profitirati Domovinski pokret, koji u četvrtoj izbornoj jedinici može osvojiti četiri mandata, a u petoj izbornoj jedinici tri zastupnička mandata.

U šestoj izbornoj jedinici, zapadu Zagreba i Zagrebačke županije, SDP i HDZ osvojit će po pet mandata, Možemo dva, a Fokus i MOST po jedan mandat. Utjecaj HDZ-a na zapadu i jugu Zagreba te široka paleta ponuđenih stranaka, rezultirat će raspršivanjem glasova na ljevici, gdje profitira HDZ. Pitanje je koliko su izračuni izbornih stožera svih stranaka točni, koliko će promjena granica izbornih jedinica utjecati na birače pokazat će se na primjeru nove šeste izborne jedinice.

U sedmoj jedinici, HDZ će uzeti šest mandata, SDP četiri, Domovinski pokret dva a Možemo i MOST po jedan saborski mandat. S obzirom na proširenje izborne jedinice na HDZ-ove utvrde Ličko-senjske županije, HDZ će uspješno obraniti šest mandata s prethodnih izbora, jednako kao što će SDP uz glasove s dijela Banovine sačuvati četiri mandata. Domovinski pokret će ojačati svoj saborski klub s dodatnim mandatom u odnosu na protekle izbore, zahvaljujući i suradnji s Kolakušićem.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Osma jedinica u kojoj su Istra i Rijeka s otocima, neće iznenaditi ni ovaj put. SDP će osvojiti šest mandata, a IDS-u se projiciraju dva mandata, čime izjednačavaju svoj rezultat od 2020. godine. HDZ će obraniti četiri mandata, dok će MOST i Možemo osvojiti po jedan mandat. Domovinski pokret ostat će ispod praga, s obzirom na bazu MOST-ovog Miletića i ne prepoznatljivost DP-a u ovom dijelu RH.

Deveta izborna jedinica ostaje utvrda HDZ-a i desnice. Prema procjenama, HDZ osvaja do osam mandata, SDP tri mandata, zahvaljujući sinjskom rodu Milanovića. MOST će osvojiti do dva mandata, a Domovinski pokret neće ponoviti tako dobar rezultat kao 2020. te će osigurati jedan mandat, što se može pripisati činjenici da je na proteklim izborima mandate donijela Karolina Vidović Krišto, s kojom su se razišli.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U desetoj izbornoj jedinici HDZ bi trebao osvojiti osam mandata, SDP ojačan s Puljkom četiri mandata, a MOST i Domovinski pokret po jedan mandat, s tim da postoji mogućnost da njihov mandat preuzme Možemo, ako Domovinski pokret ne pronađe novo naslovno lice u Dalmaciji, kao što je to 2020. bila Ruža Tomašić.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Suradnja na desnici

Jedan od čelnika DP-a Mario Radić najavio je da očekuje do 25 mandata u najboljem scenariju, ali se vjerojatnijim čini ovaj od 15 mandata, što je svakako dovoljno za suradnju s Hrvatskom demokratskom zajednicom. Radić je okarakterizirao HDZ kao lijevu stranku ali se uspio ispraviti tvrdeći da je „HDZ pomakao centar skroz prema lijevo“, što bi se moglo protumačiti kao mogućnost da Domovinski pokret bude ta širina koju HDZ treba prema desnici kako bi uspio sastaviti Vladu Republike Hrvatske u trećem mandatu. Sa svojih 64 mandata te mandatima osam zastupnika nacionalnih manjina, HDZ-u bi nedostajali potpisi samo četiri zastupnika za predlaganje mandatara za sastav 16. Vlade Republike Hrvatske.

Plenković bacio rukavicu Milanoviću: ‘Daj ostavku, kandidiraj se’

Izvjesno je, ako se ove projekcije približno ostvare da ne postoji velika mogućnost da SDP sastavi bilo kakvu većinu na programskoj osnovi, iako ne treba isključiti mogućnost suradnje dijela stranaka koje se smatraju „desnim centrom“ sa SDP-om i Možemo iz oportunističkih razloga. Ipak, posljedice takvih sveza bile bi nepovoljne za buduće izborne cikluse, što dokazuje primjer HNS-a.

Josip Zelenika je politolog i povremeni sudarnik portala Otvoreno.hr.

Komentari