Ministrica o odlasku Plenkovića u Europu: ‘Teze provlače oni koji ne mogu pobijediti na izborima’

Damjan Tadic/Cropix

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija u aktualnoj Vladi, tijekom svog boravka u Splitu iznijela je mišljenje o navodima koji su se pojavili u njemačkom Bildu o potencijalnoj kandidaturi Andreja Plenkovića za šefa Europske komisije tijekom svog boravka u Splitu.

“Pojavljuju se svakakve insinuacije, ono što svi znamo jest da je predsjednik Vlade vrlo cijenjen u EU, međutim mi smo netom izašli iz izbornog ciklusa u kojem se natjecao za predsjednika Vlade”, kazala je Obuljen Koržinek i dodala:

“HDZ je dobio najviše glasova i mi smo potpuno posvećeni pregovorima i formiranju stabilne većine. Sve drugo su čiste spekulacije“. Ustvrdila je i da te teze vjerojatno provlače oni koji ne mogu pobijediti na izborima pa se nadaju da će Plenković otići, javlja Dalmatinski portal.

“Mislim da je svakome čast kad se ime predsjednika naše Vlade pojavljuje u takvim kombinacijama jer svjedoči o njegovom ugledu, ali i poziciji Hrvatske u EU, za što je on jedan od najzaslužnijih”, kazala je. Upitana je i hoće li ostati u kombinacijama za ministricu kulture ako Plenković formira Vladu.




Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Von der Leyen polako gubi potporu

“To je preuranjeno pitanje, svi smo dio tima, kad će se i kako složiti, ovisi o predsjedniku Vlade”. Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen polako gubi potporu konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu, pisao je Bild.

Kako je napisao njemački tabloid u tekstu na koji se osvrnula ministrica kulture, na čelu Europske komisije mogao bi osvanuti hrvatski premijer Andrej Plenković, a kao potencijalni kandidat pojavio se i grčki premijer Kyriakosu Mitsotakisu.

Plenković je suprugu Anu Maslać oženio prije cca deset godina. Tada je izgledao ovako

I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za tu ponudu. Treba podsjetiti da se vijest o Plenkovićevom odlasku u Bruxelles svako malo pojavi u medijima.

Komentari