Nižu se reakcije na odluku Ustavnog suda: ‘Možda da sada uskoči Jadranka Kosor umjesto Milanovića’

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

Ustavni sud danas je zaključio da predsjednik Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika vlade i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje, dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.



Tom Dubravec/Cropix

Nižu se reakcije

Odluku Ustavnog suda komentirao je HDZ-ov ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Možda da sada uskoči Jadranka Kosor umjesto Milanovića”, napisao je Butković uz emotikon koji plače od smijeha.

Božo Petrov, predsjednik Mosta, kaže da je odluka Ustavnog suda bila očekivana.

“Jako je dobro znao što će biti, nije on glup čovjek. Ono što je mene više zabavilo je panika u redovima HDZ-a. To me malo više zabavilo zadnjih dana, ali odluka Ustavnog suda bila je u potpunosti očekivana – ako se želite uključiti u parlamentarne izbore, morate podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Vjerujem da je to logično i da je Zoran Milanović sve to znao i izračunao. Zašto je to napravio? Da podigne rejting SDP-a”, rekao je Petrov.

“Ne možete ga zaustaviti. Što god izvodili. Rijeke pravde dolaze! Izlit će se u proljeće!”, poručio je bivši saborski zastupnik Gordan Maras na Facebooku nakon odluke Ustavnog suda.

Predsjednik se javio nakon odluke Ustavnog suda, sve rekao u jednoj rečenici

SDP-ovac Ranko Ostojić, koji će nositi listu te stranke u X. izbornoj jedinici, komentirao je kratko na Facebooku odluku Ustavnog suda.

“Na tragu upozorenja Ustavnog suda Plenkiju je zabranjeno ujutro obavljati poslove predsjednika vlade, a popodne šetati po skupovima HDZ bande”, napisao je.

 

Komentari