Orešković žestoko napala vladajuće: ‘HDZ provodi udar na državu i ponaša se kao predator na vlasti’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborska zastupnica Dalija Orešković kritizirala je na svom Facebook profilu HDZ, napisavši da je raspravljanjem o Izvješćima o obrani za 2020. i 2021. godinu HDZ prešao granicu preko koje mu se ne bi trebalo dopustiti da prelazi. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Raspravljanjem o Izvješćima o obrani za 2020. i 2021. godinu HDZ je prešao granicu preko koje mu ne bismo smjeli dopustiti da prelazi. Negiranjem ovlasti koje predsjedniku države pripadaju po Ustavu i zakonu u području obrane HDZ provodi udar na državu i ponaša se kao predator na vlasti. Isti obrazac postaje učestala i sve opasnija pojava.

Tko će stati u obranu i zaštitu prava građana nakon što Plenković i HDZ pokore sve institucije i oduzmu im smisao njihova postojanja? Koja je razlika između diktature i situacije u kojoj vladajuća mašinerija mimo Ustava i zakona provodi što god hoće i nitko joj ne može ništa?

Izvješća za 2020. i 2021. godinu upućena su u saborsku proceduru bez prethodno zatražena mišljenja predsjednika države. HDZ obmanjuje navodeći da po Zakonu o obrani mišljenje predsjednika države nije niti potrebno zatražiti. Na moje izričito postavljeno pitanje ministar Mario Banožić je odgovorio da za 2019. godinu mišljenje predsjednika države nije traženo. Iz dokumenta koji niže objavljujem proizlazi da je ministar lagao.



Na ovome ne može i ne smije ostati, tko god da je ovdje u pravu, jer je poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske od strane najviših nositelja državne vlasti ujedno i pitanje imamo li mi uopće državu”, napisala je Orešković.

https://www.facebook.com/dalija.oreskovic.start/posts/803963077754190

Komentari