Osuđen terorist iz BIH: Tvrdio da je u Siriji bio knjižničar, a zapravo je radio grozne stvari

Foto: Unsplash

Sud Bosne i Hercegovine osudio je svog državljana Adnana Ćatića na tri godine zatvora zbog terorizma. Naime, Ćatić je bio optužen zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL) koja djeluje u Siriji. Bio je član njenih postrojbi čak deset godina, što ga svrstava u državljane BiH koji su najduže proveli kao članovi neke terorističke organizacije.

Ćatić je sad priznao krivnju, ali prije je tvrdio da je u Siriji bio kao humanitarni djelatnik. Uhićen je u studenome prošle godine, nakon što je u svoju domovinu izručen iz Turske, gdje je boravio nakon povratka iz Sirije 2021.

Tužiteljstvo BiH došlo je podataka koji upućuju na to da je Ćatić u ISIL-u bio snajperist te da je bio ranjen tijekom svojih deset godina službe.

Youtube/screenshot

Tvrdio je da radi kao knjižničar

Ovaj ISIL-ov snajperist branio se na maštovit način. Tvrdio je da u Siriji radi kao humanitarac, to jest knjižničar, no nije svoju tvrdnju mogao potkrijepiti dokazima. Sad je priznao krivnju, čime mu je okončano suđenje i dodijeljena trogodišnja zatvorska kazna.



Prije nego se pridružio ISIL-u i otišao u Siriju, Ćatić je bio član zajednice radikalnih islamista koja je djelovala u Gornjoj Maoči kod Brčkog. U Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo je između 250 i 300 državljana BiH.

SIPA u Sarajevu uhitila pripadnika ISIL-a: Riječ je o opasnom, radikalnom ekstremistu

Komentari