Uhićen je bivši ministar gospodarstva: Bio je i šef Croatia osiguranja, vezan je za niz afera

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), uhićen je poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, doznaje RTL Danas.

Vojković je svojevremeno bio vezan za niz afera. Osim fizičkog zlostavljanja bivše supruge, spominjalo se i poslovanje Croatia osiguranja i bespravna gradnja unutar Parka Prirode Žumberak. Karijeru je Vojković započeo 1990. s Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Vojković je bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine, a bio je potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

vojkovic1-251109.jpg
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Istraga Midas

Iako RTL ne javlja zbog čega je točno uhićen Vojković, EPPO je na svojim stranicama upravo objavio kako je jučer provedena velika akcija protiv kriminalne organizacije za koju se sumnja da je izvela poreznu prevaru tešku 195 milijuna eura.



Tijekom jučerašnje akcije pod vodstvom EPPO-a, u okviru istrage Midas, provedeno je više od 180 pretraga i uhićeno je 14 osoba u 17 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

vojkovic-251109.jpg
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Povezivalo ga se i s Milanovićem, i sa Sanaderom

Pri tome se Vojković suočio s optužbama da je do pozicije došao nakon političkog dogovora s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Iako je Vojković te optužbe odbacivao taj period uistinu i jesu obilježili politički dogovori između tadašnjeg premijera i HSLS-a. Nije Vojković bio korektan samo sa Sanaderom, već je u dobrim odnosima bio i sa današnjim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je od Vojkovića kupio stan u Krajiškoj ulici.

Nekretninu od 127 metara četvornih bivši šef SDP-a kupio je kreditom od 290 tisuća eura što je također punilo medijske stupce kao jedna od većih Milanovićevih afera zbog povlaštenog kredita tadašnjeg predsjednika Partije. Uz Vojkovića su se pak i bez toga slučaja vezale afere uključujući i one iz njegova privatnog života budući da ga je tadašnja supruga optuživala za fizičko zlostavljanje. Usporedno s time počelo se problematizirati poslovanje Croatia osiguranja, a spominjalo ga se i o kontekstu bespravne izgradnje unutar Parka Prirode Žumberak. Period je to u kojem se Vojković konfrontirao sa šefom svojeg HSLS-a Darinkom Korosom kojega je napadao tvrdeći da na svijet gleda isključivo materijalno, što je ovaj žestoko opovrgavao.

“Ja da sam materijalist, ja koji sam sve u životu krvavo stekao svojim poduzetništvom i rukama, koji nije čitav život zarađivao s državnih jasli, koji predsjeda HSLS-om kao volonter, bez kune nadoknade, a on, koji je do prije par mjeseci imao 70.000 kuna plaće, koji ima stanove, kuće, vikendice, jahte, sve u množini, nije materijalist… pa on je ‘Materijalni Buda’”, uzvratio mu je Kosor.

Burno u Saboru, Jandrokoviću popustili živci, nije se mogao kontrolirati: ‘Vi ste veleizdajnik’

 

Komentari