Znate li čija je kravica Milova, koja je postala poznata zbog kampanje Olega Butkovića?

Tom Dubravec / CROPIX

Butkovićeva kravica Milova – koja uopće nije Butkovićeva, nego njegova susjeda u zaleđu Novog Vinodolskog – preokrenula je tok netom završene kampanje, a uopće nije bila u planu kao zvijezda ovih izbora. Dogodila se slučajno pa je se može nazvati i “slučajnom kravicom”, ali je “slučajnog predsjednika” Zorana Milanovića koštala kampanje.

Ono što se nije dogodilo slučajno, to je tim stručnjaka za odnose s javnošću koji je stajao iza kampanje potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića, a koji je vodio njegov osobni prijatelj, nekadašnji savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, Mate Radeljić. On je pravi spin doktor koji je stajao iza ove kampanje, a njegova povezanost s Butkovićem uopće nije slučajna.

Olja je oduvijek bio blizak s Kolindom, poznato je da joj je kao gradonačelnik Novoga već prije petnaestak godina plaćao hotelske boravke na vinodolskoj rivijeri, gdje su se godinama družili jer je Kolinda primarno bila bliska s njegovim ocem, onim istim vlasnikom restorana u Povilama kraj Novoga kojega je u ovoj kampanji Milanović nazivao “krčmarom” kojem je Olja sagradio lukobran za vezanje jahti pred tim objektom.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Pun pogodak

Pokazalo se da je Butković na kraju u ovoj kampanji imao i dosta sreće jer ne samo da nije ni po čemu snosio posljedice zbog namještanja poslova za ljude Josipe Rimac nego ga je još branio i SDP-ov župan Zlatko Komadina. On je jasno rekao da nitko nije pogodovao Butkoviću i da je lukobran sagradila upravo – SDP-ovska županija, odnosno njegova lučka uprava (koju vodi baš novi zastupnik te stranke Saša Đujić, također iz Novog Vinodolskog).



Tako je tim Mate Radeljića koji je u ovoj kampanji trebao samo savjetodavno povremeno pomoći Butkoviću s pričom o kravici Milovi ukrao kampanju i od Milanovića, kao heroja ulice ovih izbora koji je 15. ožujka izašao sa svojom spektakularnom kandidaturom za premijera, i preokrenuo izborni narativ, kako se to danas kaže, te postao najveći pobjednik ovih izbora. Okretanjem fokusa s Andreja Plenkovića na Butkovića spasio je HDZ na ovim izborima koji su s novim optužbama Milanovića i dijela medija lako mogli otklizati prema njemu osobno. Ali na kraju je sve završilo tako da su na središnjem skupu HDZ-a na Cvjetnom trgu prošle nedjelje umjesto “Andrej, Andrej” HDZ-ovi simpatizeri skandirali – “Milova, Milova”.

Nezapamćeno dobar spin proizašao je iz radionice spin doktora Radeljića koji je u ovoj kampanji trebao samo uzgred biti na ruku Butkoviću, a onda je sve otišlo svojim tokom, prema kravici. Početak Butkovićeve kampanje bila je – slika usisavača jer je Milanoviću poručio kako ni u sto života i deset mandata ne bi sagradio toliko cesta i mostova kao on, a najbolje što mu je u životu išlo jest prodavanje usisavača, kad je bio student. Ideja je bila personalizirana Butkovićeva kampanja u kojoj on fokus stavlja na Milanovića, ali ni u najluđem snu nitko ne bi zamislio da će završiti na jednoj kravi.

Posljednje Butkovićevo nadmudrivanje: ‘Zorane, isključi budilicu i pozdravi rođaka’

Ista pitanja

Ona se u priči pojavila kad je Butković nastavio inzistirati na “hajlajtu” svoje kampanje, pitanjima o Milanovićevu rođaku Željku Runji, bivšem zaposleniku američkog Exxona, a potom i potpredsjedniku uprave ruskog državnog Rosnjefta, koji je prema tim tvrdnjama kršio međunarodne sankcije, a Milanović za njega urgirao u Kent banci da mu se, unatoč sankcijama, otvore računi po povratku u Hrvatsku. Ali niti je Butković to uspio dokazati niti je Milanović to uspio demantirati – Runje se provlačio kroz kampanju jer je Butkovićev PR tim svako jutro navijao budilicu, budio na Facebooku Milanovića i postavljao mu uvijek ista dva pitanja – je li urgirao za svog rođaka i prijatelja i je li za to dobio bilo kakvu protučinidbu.

U naletu bijesa zbog tih Butkovićevih pitanja Milanović je ponavljao kako će Olegu uzeti i kuću i krčmu i gebis, a i kravicu (što je referencija na Dudeka u “Gruntovčanima”, sve mi uzmite, samo nemojte kravicu), i tako je nastala ideja da se Oleg slika s kravom. Poslije je snimio i video u kojem govori: “Neće tebe uzeti Milanović, a ni njegov rođak.” Ostalo je povijest.

Butković se opet oglasio: ‘Zorane, znaš onu narodnu: Sam pao, sam se ubio!’

 

Ali povijest je i naizgled prekinuta suradnja Mate Radeljića s HDZ-om. Javnost se sjeća afere iz 2018. godine kad je Kolinda morala javno odbaciti Radeljića jer je smetao premijeru Andreju Plenkoviću. Bila je to faza kad se Plenković rješavao PR kadrova oko HDZ-a, tada je potjerao i Krešimira Macana, a Radeljić se bio malo previše zaigrao u uredu predsjednice, kojoj je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost. Poslije je buknula još jedna afera, nakon sastanka Kolinde Grabar Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kad je iscurilo kako joj je baš on savjetovao da Vučiću obeća da neće više koristiti izraze “velikosrpska agresija” i “genocid u Srebrenici”.

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

Javno poniženje

Tako je Kolinda najprije smijenila Radeljića i javno ga ponizila time što mu nije čak ni osobno rekla da otkazuje suradnju, nego je to povjerila ljudima iz SOA-e, koji su to odradili na znamenitom sastanku u kafiću “Torte i to”, a o čemu je Radeljić kasnije progovorio u javno upućenom pismu. Ona je pak poslije, uoči predsjedničke kampanje 2019., tražeći opravdanje i za to neuspješno ulizivanje Vučiću, sve svalila na Radeljića. Bili su to dani u kojima se bivša predsjednica općenito ponašala čudno i ekscesno (premda njezini suradnici tvrde da je patila od bolova u kralježnici pa su razlog bili teški lijekovi koje je uzimala), a tada je rekla i kako su njezini savjetnici krivi i za izjavu da je “Za dom spremni stari hrvatski pozdrav”, od čega se tada ograđivala. On joj nikad nije ostajao dužan pa je i tada javno rekao kako predsjednica izmišlja, ali i da je sve to laž i krinka jer ga je i nakon odlaska s Pantovčaka, kako je rekao, molila da i dalje tajno radi za nju, samo da Plenković ne smije saznati za to.

Je li i sada Radeljić u kombinaciji s Butkovićem baš zato što “Plenković to ne smije saznati” kako bi se Butković u tišini pripremao za preuzimanje HDZ-a, ostaje zasad neodgovoreno. Sigurno je da se nakon ovih izbora nitko neće baviti smjenom Plenkovića, što ne znači da Oleg Butković, kao i Ivan Anušić, nemaju svoj plan B za HDZ. Angažman Radeljića u personaliziranoj Butkovićevoj kampanji, makar i ako je bio samo rubni i prijateljski savjetodavni, pokazao se kao pun pogodak. Počela je kao loš pokušaj jer se Butković u 8. jedinici oglašavao kao “čovik koji zapošljava”, i to s malim “č”, što ga je valjda trebalo približiti malim, običnim ljudima, a još je buknula i afera sa zapošljavanjem ljudi Josipe Rimac, ali na kraju su spin majstori preuzeli kampanju, izbušili Milanovića kasnim ustajanjem, kršenjem sankcija, pogodovanjem prijateljima, i toliko sludili predsjednika da je on na kraju u samo jednoj izjavi za medije kravicu Milovu spomenuo – devet puta.

Butković poslao video predsjedniku Milanoviću, razgovarao s kravom

Druge opcije

Još su ga uspjeli proglasiti i lažljivcem, što malo komu polazi za rukom kod verbalno okretnoga Milanovića, a sve to bez izravnog susreta ili polemike. Dvije objave dnevno i jedna kravica bile su dovoljne za vjerojatno najbolju političku kampanju u Hrvatskoj.

Radeljić je karijeru počeo graditi kao novinar na HRT-u, ali je brzo prešao u političke vode i PR – radio je za Branimira Glavaša, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Tomislava Karamarka i prošao cijelu plejadu HDZ-ovaca u svojoj karijeri, da bi 2015. postao savjetnik Kolinde Grabar Kitarović za unutarnju politiku. Nisu mu mrski angažmani ni za druge opcije pa je bio i u uredu osječkoga gradonačelnika Ivice Vrkića koji je potekao iz HNS-a. Ali bazično je Karamarkov kadar jer mu je politički odrađivao Slavoniju i kao takav je postao blizak Kolindi, a time i Butkoviću s kojim se ona mnogo družila.

 

Dio karijere proveo je i u MORH-u, a radio je i za Antu Đapića kad je bio u kampanji za gradonačelnika Osijeka. Ima ga svagdje pa je već četiri puta upao i u mjere praćenja u raznim USKOK-ovim istragama, pri čemu mu nije bilo mrsko snubiti ni Biljanu Borzan u jednoj od tih afera. Danas ima “tihi obrt” vođenja PR-a putem prijateljskih konzultantskih vrsta savjetovanja, a otkako je 2019. otišao iz ureda na Pantovčaku, drži se izvan vidokruga javnosti.

 

Komentari