Nakon atentata na drugog čovjeka Hamasa, Palestinci na ulicama: Traže osvetu

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Francisco Seco

Izrael je u utorak smaknuo zamjenika čelnika Hamasa Saleha al-Arurija u napadu bespilotnom letjelicom na Bejrut, rekli su libanonski i palestinski sigurnosni izvori, opisavši to povećanjem rizika od proširenja rata u Gazi daleko izvan te palestinske enklave.

Pedesetsedmogodišnji al-Aruri prvi je visoki politički dužnosnik Hamasa koji je ubijen otkako je Izrael pokrenuo razornu zračnu i kopnenu ofenzivu protiv te skupine prije gotovo tri mjeseca, nakon šokantnog napada i pokolja po izraelskim gradovima. Libanonska teško naoružana skupina Hezbolah, saveznik Hamasa, od početka rata u Gazi u listopadu gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne libanonske granice.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasrala zaprijetio je Izraelu da će za bilo kakav atentat na libanonskom tlu uzvratiti “oštrom reakcijom”. Hezbolah je u utorak priopćio da je projektilima gađao skupinu izraelskih vojnika u blizini mjesta Marja u Libanonu nakon al-Arurijevog ubojstva. Izrael već dugo al-Arurija okrivljuje za smrtonosne napade na stanovništvo Gaze.

Foto: Twitter

Bio je “u središtu pregovora”
Drugi dužnosnik Hamasa rekao je da je al-Aruri bio “u središtu pregovora” o ishodu rata u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas, a koje vode Katar i Egipat. Izrael nije ni potvrdio ni porekao atentat, a glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage u visokom stanju pripravnosti i spremne za svaki scenarij.



Ogromna većina Izraelaca želi odlazak Netanyahua nakon rata u Gazi

“Najvažnija stvar večeras je da jesmo i ostajemo usredotočeni na borbu protiv Hamasa”, rekao je suočen s pitanjima o eventualnom atentatu. Izrael je optužio al-Arurija, suosnivača vojnog krila Hamasa – Brigada Iz-el-Den al-Kasam, da je godinama naređivao i nadzirao napade Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Reagirao i Iran
“Očekujem biti mučen (i ubijen), a mislim i da sam predugo živio”, rekao je al-Aruri u kolovozu 2023., aludirajući na izraelske prijetnje da će eliminirati vođe Hamasa bilo u Gazi ili izvan nje. Naser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana, važnog saveznika Hamasa i Hezbolaha, rekao je da će al-Arurijevo ubojstvo “nedvojbeno potaknuti još jedan val otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora”.

Velika eksplozija u Bejrutu: Eliminiran je drugi čovjek Hamasa

Dodao je kako će se to dogoditi ne samo u Palestini, već i u regiji i među svima koji traže slobodu diljem svijeta. Stotine Palestinaca izašle su na ulice Ramalaha i drugih gradova na Zapadnoj obali kako bi osudile Arurijevo ubojstvo, uzvikujući: “Kasam, osveta, osveta!”

Komentari