Analitičar iznio zanimljivu ideju: ‘Jasno, ako dođe do neke lude kombinacije svih protiv HDZ-a…’

Bruno Konjevic / CROPIX

Glasovanje je završeno, ali kocka je tek bačena… Čekaju se konačni rezultati, a već počinju postizborne kalkulacije za stvaranje nove pralamentarne većine. Prema izlaznim anketama Ipsosa HDZ i partneri osvajaju 58 mandata, SDP i partneri 44, Domovinski pokret i partneri 13, Možemo! osvaja 11. Most i partneri dobivaju 9 mandata, Nezavisna platforma Sjever i IDS po 2 mandata, a 1 mandat osvaja Fokus/Republika.

Razgovarali smo s političkim analitičarom Karlom Jurakom. Prije svega, nakon relativno tijesnog rezultata, upitali smo ga može li se reći da sve miriše na nove izbore… Smatra kako je, tijesnom rezultatu unatoč, moguće da jedna od dvije strane sklopi novu parlamentarnu većinu. Također, rekao je kako jedan čovjek može imati još veću ulogu nego se očekivalo.

“Čak i ne još. Mislim da će se probati nešto sklepati, obje strane će pokušati i da to i mogao netko postići kroz 60 dana. Možda da je malo mandat, dva negdje drugačije, ali čak i tad ne vidim nove izbore. Jasno, ako dođe do neke lude kombinacije svih protiv HDZ-a, i DP-a, i Mosta, i Rijeka pravde, i Možemo i ovih malih, što nije nemoguće jer sumnjam da bi Milanović išao u tu priču bez toga da misli da je to moguće”, smatra Jurak.

Ćipe: ‘Treća smo snaga Republike Hrvatske, imat će problema svi koji će s nama pregovarati’



Jurak: Bit će razočaranih

Dodao je da će biti i velikih razočarenja: “Mislim da će imati još više utjecaja nego se mislilo. Bit će tu raznih izdaja i razočarenja, ali sve je to u rok službe”, zaključio je Jurak. Izvor iz vladajućeg HDZ-a rekao nam je kako se ne bi baš složio s ovom tezom, ali smatra kako se puno toga može promijeniti: “Mi nismo razočarani, ali sada treba biti pametan. Treba poslati poruku potencijalnim partnerima da stanu uz nas i sve će biti dobro. Treba pričekati i kraj i rubne mandate, mislim da će na kraju biti dovoljno”, rekao nam je izvor iz HDZ-a.

Podsjećamo, biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati. Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, objavili su iz Državnog izbornog povjerenstva. To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

U 19 sati objavljeni su rezultati prvih izlaznih anketa. Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta. Izborni dan pratili smo OVDJE.

Komentari