UŽIVO! Grmoja otkrio je li primio poziv HDZ-a: ‘Tu nema nikakvog kompromisa i razgovora’

Na fotografiji: Nikola Grmoja. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora na kojima su birači u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj birali ukupno 140 saborskih zastupnika – u svakoj izbornoj jedinici po 14.

Prema privremenim rezultatima DIP-a, nakon obrađenih više od 95 posto biračkih mjesta, HDZ ima veliku prednost u odnosu na ostale stranke. HDZ u ovom trenutku ima 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS 2, Nezavisna platforma sjever 2 i Fokus 1 mandat.

Jučerašnji dan izbora pratili smo OVDJE

Rezultate izbora pratimo uživo:

21:00 Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera



“Vidimo sad razne spekulacije, čitam sad naslovnice – čeka se Most. Za što se čeka Most? Nema nikakve matematike bez Domovinskog pokreta”, rekao je Nikola Grmoja u Dnevniku Nove TV.

Misli i da HDZ Most sigurno neće zvati.

“Mi smo svojim biračima jasno rekli da želimo HDZ poslati u oporbu i tu nema nikakvog kompromisa i razgovora. Most je čvrst i jedinstven po tom pitanju. Što se tiče ostalog, mi smo kandidirali mene kao premijera jer smo smatrali da mogu osigurati taj obračun s korupcijom, ali vidimo sada da matematike za tako nešto u ovom trenutku nema. Čeka se odluka Domovinskog pokreta i onda ćemo vidjeti”, dodao je.

“Ono što je sigurno jest da mi imamo izglasano na našim tijelima da mi ne bismo Zorana Milanovića podržali kao kandidata za premijera. Jasno je tko je naš kandidat”, poručio je Grmoja.

Što se tiče podrške manjinskoj vladi iz sabora, kazao je da oni nisu izašli pred svoje birače s takvim porukama: ”I sigurno ih nećemo varati.” Osim što ne bi podržali Milanovićevu vladu, ne bi nikad podržali ni vladu HDZ-a ili ušli u vladu s HDZ-om, naglasio je Grmoja. Smatra i kako je sasvim jasno i da je dobar dio manjinaca uz Andreja Plenkovića, a ne Milanovića: “Oni gledaju gdje je stabilnija vlada, cijelo vrijeme su ga podržavali i uvjeren sam da su tamo, uostalom, ne oglašavaju se niti iz SDP-a dolaze informacije da računaju na njih.”

“Trebala bi nam antikorupcijska vlada, ali ne SDP-ova jer SDP se dokazao kao nesposoban u tom obračunu s korupcijom. Imali su osam godina vlasti, nisu ništa napravili, potrebne su nam nove nekompromitirane snage”, poručuje.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

20:20 Radić: SDP ima šansu 

“Ja se čujem s ljudima, svima sam rekao ovo što sad vama govorim. Ima koristi od telefonskih razgovora jer dajem teleoperaterima prihode. Ništa konkretnije se nije dogovorilo. Konkretnije će biti tek kada donesemo programsku osnovu i prikažemo naše ciljeve i zahtjeve. Oni koji će to usvojit ići ćemo s njima”, rekao je Mario Radić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Mislav Kolakušić nije se pojavio na sastanku izabranik zastupnika DP-a. Mnoge je to potaknulo na propitivanje je li se već dogodio raskol unutar koalicije. “Je l’ vama izgleda da je raskol? Mi smo jučer bili najveseliji. Mi ćemo ovaj put biti sigurno čvrsta stijena i neće biti nikakvog raskola”, rekao je potpredsjednik DP-a.

Radić nije htio otkriti hoće li s HDZ-om sastaviti Vladu. “Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. On će ispostaviti one politike koje mislimo provoditi i pričat ćemo o onome o čemu smo pričali i prije izbora”, rekao je.

Vladu s SDP-om nije odbacio. “SDP ima šansu ako će provoditi naše politike. Mi ćemo postaviti naše politike. S Plenkovićem se nisam čuo. Sad sam prije emisije pričao sa vašim gostima”, tvrdi Radić.

20:15 Penava otkrio tko ga je sve zvao

Kao što je najavio tijekom napete izborne noći, danas je održana sjednica predsjedništva DP-a, tijekom koje se razgovaralo o budućim akcijama stranke koje su sad, čini se, gotovo pa odlučujuće za formiranje Vlade.

Gostujući na RTL-u Ivan Penava je otkrio kako je na zatvorenom sastanku stranke potvrđeno da poruke koje su komunicirane u kampanji ostaju iste te da pregovori ne dolaze u obzir s SDSS-om i Možemo, kao što je i ranije rečeno.

“Sve druge opcije su u igri”, kaže Penava, a na pitanje hoće li razgovarati s HDZ-om ili SDP-om odgovara da će sjesti za stol sa “svim političkim akterima”.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

19:20 Božinović: “Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu”

Tko će (prije) sastaviti Vladu, pitanje je na koje svi čekaju odgovor. U HDZ-u su od sinoć, a i danas, uvjereni da će oni biti ti.

Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu s našim budućim partnerima, kazao je međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović u razgovoru za Novu TV.

S Domovinskim pokretom će se razgovarati, a nakon kontakata počinju razgovori i pregovori, bilo je sve što je htio na tu temu reći Božinović.

18:54 Preokret na pomolu?

Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke, svoje pristanak su dali zastupnici Možemo!, IDS-a, Nezavisne liste Matije Posavca i zastupnik Fokusa, doznaje Telegram.

U ovom taboru očekuju i podršku Mosta, a stranka Bože Petrova dan provodi na internim sastancima. S potpisima zastupnika koalicije Mosta i Suverenista, Milanović bi imao potporu 68 zastupnika, sa čime bi se išlo prema zastupnicima nacionalnih manjina. Kad bi dobili i tih osam potpisa, imali bi većinu u parlamentu.

18:44 Juriča: Čekam te u Tacu Zlox

Redatelj Dario Juričan fotografijom se obratio predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Čekam te Zlox u Taču da dogovorimo tvoju penzijicu, da se odmoriš. Zaslužio si”, poručio je.

18:05 Grmoja: HDZ nikada neće dobiti našu podršku

“Sve ovisi o tome što će odlučiti Domovinski pokret, tada ćemo znati tko će sastaviti Vladu. Što se tiče Milanovićeve inicijative, od početka smo govorili da mi naše birače nećemo iznevjeriti – ostajemo na svojoj platformi, oko koje nas može podržati i bivša oporba i tako osigurati borbu protiv korupcije. Ono što je sigurno, to je da HDZ nikada neće dobiti našu podršku za formiranje Vlade”, poručio je Mostovac Nikola Grmoja za Telegram.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

18:00 Posavec: Podržat ćemo vladu lijevog centra

Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever i za N1 je komentirao jesu li ga zvali iz kojeg od dva tabora oko sastavljanja vlade, ali i koliko je zadovoljan ishodom.

“Imamo političku platformu koja je snažna regionalna stranka i u polariziranoj situaciji dobila dva mandata. Neke dugovječnije i jače stranke osvojile su malo ili nisu prešle prag. Trenutno smo najjača centristička stranka u Hrvatskoj. Za razliku od mnogih, izašli smo samostalno, nismo bili dio koalicije nego smo jasnim i iskrenim putem tražili povjerenje birača. I dobili smo ga”, rekao je pa se okrenuo eventualnim kombinacijama:

“Kao što smo rekli prije, a toga se držimo i dalje, podržat ćemo vladu lijevog centra, ako će biti prostora za njeno sastavljanje. I jedni i drugi imaju mogućnost sastaviti većinu”, rekao je.

17:17 Oglasio se Kolakušić: Hrvatska treba radikalni obračun s korupcijom

Mislav Kolakušić, iz stranke Pravo i pravda koji je na parlamentarnim izborima osvojio mandat u saboru, oglasio se na Facebooku.

“Hvala svim građanima koji su na izborima za Hrvatski sabor dali svoje povjerenje Pravu i Pravdi i našoj koaliciji što je donijelo treći najbolji rezultat na izborima!

Nakon početne analize rezultata jasno je da Mislav Kolakušić bio u potpunom pravu kada je pozivao sve suverenističke snage na zajednički nastup na izborima. Ponovo su desetci tisuća glasova suverenističkih birača rezultirali bez mandata jačajući na taj način druge političke opcije i njihove štetne politike kao i njihov politički potencijal.

Hrvatska treba radikalni obračun s korupcijom i globalističkim politikama, a to nije moguće bez premoćne snage izražene u mandatima u Hrvatskom saboru. Radit ćemo na tome da u budućnosti suverenistička opcija bude najsnažnija politička opcija u Hrvatskoj jer je to jedina brana doslovnom nestanku Hrvatske u demografskom i političkom smislu”, objavljeno je na Kolakušićevoj Facebook stranici.

16:53 Analiza stručnjaka: Rijeke pravde su u problemu

Dr. Ivan Rimac, politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, u razgovoru za DW kaže kako bi HDZ mogao koalirat s Domovinskim pokretom, a druga mogućnost je sa svim zastupnicima nacionalnih manjina.

No ni to ne bi bilo dovoljno za većinu u parlamentu pa bi HDZ, objašnjava DW-ov sugovornik, morao “pokušati razbiti tu skupinu Domovinskog pokreta koja nije previše homogena i iz te skupine izvući pet do šest zastupnika i tako formirati većinu”.

“U tom slučaju bi HDZ bio u komfornoj situaciji jer ne bi imao ucjenjivački element unutar koalicije, za razliku od situacije da prihvati cijeli Domovinski pokret, kao partnera koji u nekim elementima ide preko granica onoga što bi Andrej Plenković dopustio u svojoj proeuropskoj politici”, smatra prof. Rimac.

Rijeke pravde i partneri, koalicija pod vodstvom SDP-a, s 42 mandata dobili su manje od očekivanog i znatno su smanjili svoju šansu za formiranje vladajuće koalicije, ocjenjuje Rimac. On navodi da bi SDP za koaliciju trebao najmanje tri partnera, od kojih je jedan lijevo zelena stranka Možemo. Ali, kako kaže, problem je drugi partner.

“To bi mogao biti Most, koji ima neke ideje koje dijeli s Domovinskim pokretom, a s druge strane je vrlo jako orijentiran protiv HDZ-a s kojim je dva puta bio u koaliciji i dva puta je izbačen iz koalicije zbog svog inzistiranja na određenim političkim rješenjima. No problem je s Možemo kao lijevo zelenom koalicijom koja zastupa i relativno liberalne stavove u pogledu prava žena i LGBTQ zajednice”, napominje Rimac.

Prema njegovom mišljenju, ta konstrukcija je vrlo nevjerojatna zbog puno aktera i zbog još jednog razloga: “Svaka od tih stranaka ima svoju specifičnu skupinu birača i svako jače odstupanje od stavova koje su zastupali u kampanji bi značilo pad povjerenja glasača u te političke opcije. I toga su svi svjesni.”

Govoreći o političkoj sudbini Zorana Milanovića nakon ovih izbora, Rimac predviđa da je on “svojom intervencijom u izborni proces narušio svoje prilično velike šanse da postane predsjednik u drugom mandatu”.

16.43 Pad Vilija Beorša

Bivši ministar Vili Beroš prošle je izbore slovio za jednog od najpopularnijih političara, no ove godine ga nije zadesila sreća.

Tada je bio nositelj u 10. izbornoj jedinici i dobio je 35.678 preferencijalnih glasova, što je bilo uvjerljivo najviše, više i od Plenkovića, koji je tada dobio 32.208 glasova. Sada pak nije bio nositelj liste, već se našao na drugom mjestu iza kolege Davora Božinovića i osvojio samo 3367 glasova.

Dakle, pad je ogroman jer 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, Beroš je osvojio 35.678 glasova.

Zeljko Puhovski/Cropix

16:31 Radić: ‘Ne slažem se s njom u ničemu’

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić zadovoljan je ostvarenim rezultatom, ali priznaje da je ipak očekivao veću izlaznost i jedan mandat više.

“Očekivanja su jedno, a rezultat su drugo. Mi smo u prvoj izbornoj jedinici trebali dobiti još jedan mandat, ali Dretar nije prošao. Život ide dalje”, sumirao je Radić jučerašnji uspjeh stranke koja je osvojila 14 mandata i dokazala da je treća najjača politička opcija u Hrvatskoj.

Za Večernji list je ponovio ono što je rekao i tijekom izborne noći, a to je da će se ponašati kako i pričaju te da odluke donosi predsjedništvo DP-a.

15.30 Ponavljaju se izbori na dva glasačka mjesta

Predsjednik Vrhovnog suda i DIP-a Radovan Dobronić održao je press konferenciju saževši osnovne informacije vezane uz izborni dan. Izbori su u cjelini obavljeni regularno, istaknuo je Dobronić pa je, među ostalim, govorio o građanima koji su morali čekati plavu potvrdu zbog istekle osobne iskaznice.

“Što se tiče birača koji nisu mogli glasati zbog problema s osobnim iskaznicama, to nije u domeni DIP-a. Osobne iskaznice izdaje MUP, a za evidenciju birača je nadležno Ministarstvo uprave. No, nastojali smo posredovati”, rekao je. Problem je ukupno imalo preko 6.500 građana od čega se u više od 4.000 slučajeva radilo o nevažećim osobnim iskaznicama. Kod 2.500 ljudi radi se o sistemskoj pogrešci.

Potpredsjednik DIP-a Josip Salapić rekao je da se izbori ponavljaju na dva mjesta jer je u kutijama pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti. Radi se o općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12. izbornoj jedinici, te o općini Markušica. Izbori će se ondje ponoviti vrlo brzo, već u nedjelju 21. travnja. Damir Kontrec, također potpredsjednik DIP-a, rekao je da su zatražili objašnjenje od MUP-a i Ministarstva koji su razlozi da se to dogodilo, posebno jer je 9. lipnja blizu.

15:00 Milanović se oglasio prvi put nakon izbora: Traju razgovori

Predsjednik Zoran Milanović se oglasio prvi put nakon izbora.

14:45 DIP ima presicu

“Mislim da je ukupno bilo oko 6500 tisuća problema, oko 4000 su bile stvarno nevažeće, sistemska greška je bila oko 2500, ljudi nisu bili provedeni u registar birača. U Zagrebu su svi dobili plave potvrde, mislim da su uspjeli realizirati biračko pravo. Mislim da to na kraju nikoga nije omelo u ostvarenju biračkog prava. Tražili smo objašnjenje MUP-a, 9. lipnja je blizu, tražit ćemo sastanak da te greške isprave”, rekli su iz DIP-a o problemima u glasanju za dio građane, koji nisu bili u registru birača.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

14:40 Mario Radić: Kolakušić mi se ne javlja

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.“Poziva je bilo i bit će. Mogu zvati koliko hoće, ali imat ćemo čvrsti stav u pregovorima”, dodao je.Upitan je li bilo poziva iz HDZ-a, odgovorio je: “Poziva je bilo od sinoć, ali mogu pozivati s bilo koje strane. Nećemo pregovarati ni o ministarstvima ni foteljama, već o politikama.”

“Mi ćemo postaviti svoje pa ćemo vidjeti kome će to biti prihvatljivo”, naglasio je i ponovio da će sve biti odlučeno na Predsjedništvu stranke.

Na pitanje novinara o Kolakušiću, Radić kaže: “Zvao sam ga, ali mi se ne javlja na telefon”.

13:50 Plenković daje izjavu

Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a i tamo daje prvu izjavu nakon izbora.

“EU želi jačati konkurentnost i imati politike koje će snažiti njezino gospodarstvo”, rekao je na početku.

Istaknuo je da se javila ideje “pete slobode”. “Četiri osnovne slobode su kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi, a kao peto bi bilo slobodno kretanje svega vezanog uz obrazovanje, istraživanje i digitalnu budućnost”, rekao je.

“Svi su mi čestitali na pobjedi, žele da Hrvatska nastavi putem stabilnosti, sve po čemu smo poznati 8 godina, imali smo munjevitu tranziciju 2020., rekao sam da ću ranije otići u Zagreb kako bi krenuli u razgovore s partnerima i potencijalnim partnerima za sastavljanje većine, po treći put smo uvjerljivi pobjednici na izborima. Sada je 19 razlike u odnosu na SDP, pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. Bitno je da je ova pobjeda ostvarena na enormnoj izlaznosti, u Zagrebu je izlaznost skoro 70 posto, anulirali smo tezu da HDZ dobiva samo kada je mala izlaznost. Proklizilo nam je nekoliko mandata u jedinicama gdje smo tradicionalno jaki, trebalo je biti 7 u desetoj, ali to je tako. Hrvatski narod je rekao svoje, imali su prigodu, Milanović je odabrao bizarni dan, napravio je sabotažu i protuustavnu diverziju, grubo je povrijedio svoje ovlasti, svi koji ga podržavaju krše Ustav, propala mu je diverzija”, dodao je. “On okolo zove ljude pa oni zovu mene”, rekao je Plenković. Poručio je partnerima da mu ne vjeruju.

“On više nije nikakav predsjednik, nego osoba koja se ponaša čudno. Poručujem svim partnerima, ne vjerujte mu da je to što govori istina, jako je naštetio SDP-u s čvrgom koju je opalio Grbinu je uništio čovjeka”, rekao je premijer.

“Onaj tko je dobio 61 mandat ima relativnu većinu i sada ćemo sastaviti Vladu, dogovrit ćemo s akterima koji mogu konvergirati s onim temeljnim na našem programu, manji partneri prihvaćaju konture većeg partnera”, rekao je.

 

Tko nije isključen?

“Isključivi su oni koji su otvoreno podržavali Milanovića, umjesto da kulturno čestitaju HDZ-u, oni ne izgovaraju, imali ste nevjerojatnu večer da baš nitko nije rekao da čestitaju pobjedniku, to su valjda naučili od Milanovića, a njega to progoni. Od njega prepisuju najgore, preporučam im da pogledaju tko je što učinio za Hrvatsku. Od čega treba Hrvatsku spasiti? Čuo sam se s puno stranaka, s puno ozbiljnih ljudi”, rekao je no nije htio otkriti s kim.

“Neka manje smanje ton i doživljaje, nisu dobili 60. Poštujem njih i te birače, ali da baš nitko ne može reći čestitam, to je pitanje kućnog odgoja”, dodao je.

Neki analitičari su rekli da je najjednostavnija koalicija s DP-om?

“HDZ ima svoj statut, poziciju na desnom centru, tamo ga je stavio Tuđman. Da smo dobili 76 rekli bi da nemamo s kime što razgovarati, kada dobijete manje, nastojite konvergirati. Isto je bilo s Mostom 2016. Razgovarat ćemo s onima koji su voljni razgovarati, pozivam aktere da se ne plaše. Čega se sramite? Moramo neke barijere prelaziti. Sastavit ćemo novu parlamentarnu većinu, moramo malo dignuti političku kulturu, loše je kada vas netko optužuje za korupciju”.

Narod Zagreba je isto za HDZ. Treba malo smanjiti ton. Apeliram, imali ste šansu, pogriješili ste, kršili ste Ustav. Govorili ste o vladi spasa, ne treba Hrvatsku od ničega spašavati”, rekao je Plenković. “Kakav nacionalni spas? Od koga? Samo od kršitelja Ustava”, dodao je.

“Političke igrice stranaka kada im to razmontiraš, narod nama daje povjerenje. Znate li vi što je tri puta u zapadnim demokracijama dobiti tri puta povjerenje za redom? Orban je u Europi doajen, za par mjeseci će samo on, moj susjed i prijatelj, s najduljim stažom na razini Europskog vijeća”.

13:30 Butković se javio na Facebooku

Oleg Butković se javio na Facebooku i poslao poruku predsjedniku Zoranu Milanoviću koji se još nije oglasio povodom održanih parlamentarnih izbora na kojima je u velikoj prednosti HDZ, no zasad nitko nema dovoljno ruku za većinu.

“Dobar dan Zorane, nema te! Pa gdje si? Što kaže rođak na rezultat? Srdačan pozdrav”, piše Butković.

Foto: Facebook

13:20 Splitski HDZ-ovac: Stay tuned, HDZ će objaviti većinu

Predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta komentirao je Facebook objavu gradonačelnika Puljka o pokušaju sastavljanja lijeve parlamentarne većine:

“Ono kad uvališ poraženom Grbinu cijelu užu obitelj i skoro Žetona ispred nosa u sabor pa pozivaš druge da zaborave na osobne interese i krenu slagati većinu. Stay tuned, većinu će uskoro objaviti HDZ, a vidimo se i dogodine”.

Foto: Facebook

13:15 Ćipe: Uzeo sam četiri mandata, jako sam zadovoljan

Nakon prespavane noći, Stipo Mlinarić Ćipe kaže kako mu je prva jutarnja misao bila vezana uz uspjeh Domovinskog pokreta, njegovog osobnog uspjeha unutar te stranke, te činjenice da su postali treća politička snaga u Hrvatskoj.

“Izuzetno sam zadovoljan… Uzeo sam četiri mandata i to u izbornoj jedinici u kojoj to nije bilo za očekivati. No, ako se malo vratite unazad, pomagao sam u svim izbornim jedinicama, svakodnevno pisao i javno istupao, te se jednako zalagao na svim područjima”, kaže nam jedan od najpoznatijih DP-ovaca.

13:11 HDZ u 11. izbornoj jedinici dobio sva tri mandata dijaspore

U 11. izbornoj jedinici za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, u kojoj biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, pobijedio je HDZ s osvojenih 79,51 posto glasova birača, i sva tri mandata.

Privremeni neslužbeni podatci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 9 sati, s obrađenih 96,88 posto biračkih mjesta, pokazuju da je 40.373 važećih listića, HDZ osvojio 32.104 glasova, odnosno 79,51 posto.

Drugi po redu Most osvojio je 2679 glasova (6,63 posto), a treći Hrvatsko 2469 glasova (6,11 posto), no nisu dobili ni jedan mandat.

Izborni prag 11. izbornoj jedinici nisu prešli Možemo! (3,02 posto), OIP (2,07 posto), A-HSP-Dražen Keleminec (1,09 posto), Stranka Ivana Pernara (1,03 posto) te lista Fokusa i Republike  (0,5 posto).

Birači su mogli iskoristiti i preferencijalni glas pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi. Tako kandidat koji osvoji najmanje 10 posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno o tome gdje je smješten na listi.

Prema tome, u Hrvatski sabor s liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici ulaze Zvonko Milas, koji je bio prvi na listi, s osvojenih 7966 preferencijalnih glasova (24,81 posto), četvrti na listi Dario Pušić s osvojena 3887 glasa (12,1 posto) te treći na listi Radoje Vidović s osvojena 3499 glasa (10,89 posto).

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Najviše glasova iz BiH, veći odaziv i u dijaspori

Iako 11. izbornu jedinicu praktično čini cijeli svijet jer su se izbori za Sabor u inozemstvu održali u 41 državi, od 40.373 važećih listića, najveći dio, njih čak 33.328, dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Daleko najveći broj glasova birači iz BiH dali su HDZ-u i to 28.451, odnosno 85,36 posto. Slijede Most s 1954 glasova ili 5,86 posto te Hrvatsko bilo s 1884 glasova ili 5,65 posto. Možemo je u BiH prikupio tek 293 glasa ili 0,87 posto.

Njemačka i Srbija su uz BiH jedine zemlje gdje je glasalo više od 500 birača, s tim da podatci za Irsku još nisu objavljeni.

U Njemačkoj je od 2343 važećih listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto), a u Srbiji je od 1102 važeća listića, HDZ  osvojio 846 glasova (76,76 posto).

Odaziv birača na parlamentarne izbore bio je povećan i u dijaspori pa je tako HDZ na ovim izborima osvojio gotovo duplo više glasova nego 2020., kada mu je povjerenje dalo 17.905 birača ili 63,02 posto, podatci su DIP-a RH.

Tada je drugi najveći broj glasova – 5958 (20,97 posto) dobila Neovisna lista – Željko Glasnović, Most je bio treći s 3141 glasom (11,05 posto), a koalicija stranaka oko Možemo! prikupila je 519 glasova (1,82 posto).

12:45 Milanović još šuti, javio se njegov suradnik

Na Facebooku je rezultate izbora komentirao i Zvonimir Mršić, bivši predsjednik Uprave Podravke.

“Je li sada svima jasno da bi predizborna koalicija SDP Hrvatske & Možemo – politička platforma rezultirala apsolutnom većinom mandata u 11. sazivu Hrvatski sabor , čak i kad ne bi bilo prostog zbrajanja ostvarenih glasova na izborima održanim u srijedu! Ali, za prolivenim mlijekom ne treba plakati. Mada bi bilo pametno nešto naučiti”, napisao je Zvonimir Mršić.

12:40 HDZ pobijedio u Zagrebu i Osijeku, Rijeke pravde u Splitu i Rijeci

Relativni pobjednik izbora HDZ odnio je po broju glasova pobjedu u Zagrebu i Osijeku, dok su u Rijeci i Splitu više glasova dobile Rijeke pravde predvođene SDP-om, pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na obrađenih 99 posto biračkih mjesta.

HDZ je ukupno u Zagrebu koji spada u tri izborne jedinice dobio 112.279 glasova, dok su Rijeke pravde osvojile 10.513 glasova manje (101.766 glasova). U dijelu Zagreba koji pripadaju drugoj jedinici pobjedu je odnio HDZ osvojivši 27.496 glasova (31,13 posto), dok su Rijeke pravde imale 18.549 glasova (21 posto).

HDZ je s 39.819 glasova (24,29 posto) glasova pobjedu odnio i u dijelu Zagreba koji pripada šestoj izbornoj jedinici dok su Rijeke pravde tamo osvojile 37.705 glasova, odnosno 23 posto. U dijelu Zagreba koji pripada prvoj izbornoj jedinici pobijedile su Rijeke pravde s 45.512 glasova (25,23 posto), dok je HDZ imao 548 glasova manje (44.964 glasova, 24,92 posto).

U Splitu su Rijeke pravde s 25.824 glasova (30,43 posto) odnijele tijesnu pobjedu nad HDZ-om koji je imao 227 glasova manje, 25.597 (30,16 posto). HDZ je uvjerljivo pobijedio Rijeke pravde u Osijeku, osvojivši 21.954 glasa ili 42,39 posto, dok su Rijeke pravde tamo osvojile 12.148 glasova (23,45 posto). Rijeke pravde su u Rijeci s 18.915 glasova (33,99 posto) pobijedile HDZ-ovu koaliciju koja je na drugom mjestu s 14.058 glasova (25,26 posto).

HDZ-u Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod i Karlovac, Rijekama pravde Pula i Varaždin

U Zadru je HDZ s 11.428 glasova (32,15 posto) pobijedio Rijeke pravde koje su odmah iza njega s 9.138 glasova (25,71 posto). Jednako tako, HDZ je dobio najviše glasova i u Velikoj Gorici – 12.328 (35,07 posto), a Rijeke pravde tamo su osvojile 7.874 glasova ili 22,40 posto.

Rijeke pravde su s 9.958 (37,18 posto) pobjedu odnijele u Puli, no iza njih tamo nije HDZ već IDS (4.609 ili 17,21 posto), dok se HDZ s 4.051 glasova (15,12 posto) smjestio na treće mjesto. Rijeke pravde pobjedu su odnijele i u Varaždinu, osvojivši 11.446 glasova (46,09 posto), a HDZ se s 5.496 glasova ili 22,13 posto smjestio odmah iz njih.

U Slavonskom Brodu i Karlovcu pobijedio je HDZ. U Slavonskom Brodu imaju 9.547 glasova (38,50 posto), a koalicija Rijeke pravde 6.328 glasova (25,52 posto). U Karlovcu HDZ prednjači s 9.925 glasova (36,33 posto), a Rijeke pravde tamo su osvojile 6.958 glasova ili 25,46 posto.

12:30 Domovinski pokret zasjeda

12:20 Anušić dobio više glasova od Plenkovića, i on se javio

“Još jedna izborna pobjeda, još jednom ste HDZ-u dali najveće najveće povjerenje. Nacionalno 61 mandat, u mojoj IV. izbornoj jedinici 7 mandata. Slavonci, Baranjci, Podravci – vas 37.527 povjerilo je svoj glas meni – hvala vam na tome! Rekordan broj preferencijalnih glasova nije samo izuzetna čast nego i velika odgovornost. I rezultat upornog i predanog rada. Budi i ti dio hrvatske priče i još snažnije Hrvatske”, napisao je Ivan Anušić na društvenim mrežama. On je u 4. izbornoj jedinici dobio 37.527 glasova, a Plenković je u prvoj izbornoj jedinici dobio 33.066 preferencijalnih glasova.

12:00 Zurovec: Već su me zvali iz oba tabora

Dario Zurovec (Fokus) rekao je za N1 da su ga zvali iz oba tabora. Odluku će donijeti u dogovoru sa stranačkim kolegama, rekao je. Birače neće izigrati, dodaje.

11:45 HDZ na Facebooku: Uskoro ćete doznati s kim formiramo većinu

HDZ se oglasio na Facebooku.

“Osjećaj je odličan, 3. pobjeda zaredom, i to uvjerljiva, to nitko prije nas nije uspio!  Jako smo zadovoljni, srušen je „mit“ da visoka izlaznost ne odgovara HDZ-u”, poručio je predsjednik Andrej Plenković. „Vrlo skoro ćete doznati s kim ćemo formirati novu većinu u Saboru. S nekim smo se kolegama čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas. Sve ide dobro, pobjednici će i u 3. mandatu predvoditi Vladu”.

11:30 Konferencija za novinare DIP-a u 14,30 sati

Državno izborno povjerenstvo (DIP) održat će konferenciju za novinare u zgradi Hrvatskoga sabora u 14,30 sati, objavio je Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a.

11:00 Ovi kandidati su dobili nula glasova

Ovo je popis kandidata koji na ovim izborima nisu dobili nijedan glas: Zdenka Radičić (7. izborna jedinica, lista A-HSP Dražen Keleminec) i Pavao Šimeg (11. izborna jedinica, lista A-HSP Dražen Keleminec)

10:55 Bojan Glavašević ne ide u sabor

Bojan Glavašević neće biti u novom sazivu sabora. On je bio kandidat na posljednjem mjestu na listi u 2. izbornoj jedinici te je jedini način da uđe u sabor bio preko preferencijalnih glasova.

10:40 Europska pučka stranka čestitala Plenkoviću i HDZ-u

Europska pučka stranka, politička grupaciji čiji je HDZ dio, čestitala je na X-u Andreju Plenkoviću i HDZ-u na pobjedi te su istaknuli da se vesele suradnji za još uspješniju i snažniju Europu.

10:20 Oglasio se Nađi

Predsjednik Fokusa Davor Nađi izjavio je nakon objave prvih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), po kojima koalicija Fokus-Republika dobiva mandat, da su zadovoljni time što su birači prepoznali njihove politike, trud i rezultate. Jutros se oglasio na Facebooku.

“Zahvaljujem se svima koji su glasali za koaliciju Fokus-Republika, vas oko 47 500! To nije malen broj glasova i dobar je zalog za budućnost, a više je i od nekih opcija koje su dobile veći broj mandata zahvaljujući izbornom sustavu. Fokus je potvrdio parlamentarni status što je bio naš glavni cilj i potvrda našeg dosadašnjeg rada. Čestitam HDZ-u na relativnoj pobjedi na ovim izborima. I za kraj, posebno se zahvaljujem biračima koji su mi preferencijalno dali glas, vas 3385! Hvala vam”, napisao je.

10:15 Razotkrio se ključan Plenkovićev problem

Politički analitičar i komentator Karlo Jurak iščitao je iz sinoćnjeg govora još uvijek premijera Andreja Plenkovića kako nije potpuno zadovoljan rezultatom i istaknuo zašto je to tako.

“Koliko je čista situacija? Nije baš čista. Kad bi bila čista? Da je HDZ dobio mandat, dva više. I to je ključno. Vrlo im je otežana situacija. Kad zbrojimo HDZ i DP to je 75 ruku. Kad zbrojimo HDZ i ove manje, to je 74. U tome se gleda ta ‘nečista’ situacija, odnosno dosta . Zato je u HDZ-u jučer sve kasnio. Ja sam stvarno očekivao više od govora Plenkovića. Zato jer im vrlo teško dolazi lagano sastavljanje većine”, rekao je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

10:00 Oglasila se Katarina Peović

Katarina Peović među gubitnicima je ovih izbora, njezina Radnička fronta nije prešla izborni prag pa Peović ne ulazi u Sabor. Nakon poraza, Peović se jutros oglasila na Facebooku.

“Recesija dolazi, HDZ je u ovom mandatu vladao u doba konjunkture kada bi i s umjetnom inteligencijom na čelu – plaće nominalno rasle. No napravili su pripremu za to da se, kada nastupi recesija, pritisak ne povećava na kapital već na – rad. Tko god bio na vlasti između dvije prokapitalističke opcije, neće stati uz radnike. No nas neće ušutkati”, napisala je Peović.

9:26 Nezavisni Željko Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a

Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.

Dodao je da će preferirati one kojima je prioritet rast standarda građana, a ne ideološka pitanja. No, krajnji sud o tome hoće li biti pozicija ili opozicija donijet će pregovarački tim, rekao je.

Nije želio otkriti jesu li prema DP-u i njegovim partnerima već upućeni pozivi za sastavljanje nove vlade.

Upitan kome je osobno skloniji u pregovorima, HDZ-u ili SDP-u, Lacković je rekao da je „njegov stav prema SDP-u i HDZ-u ostao isti”, dodavši da su to “potrošene politike koje očito još uvijek dominiraju kod birača“.

09:15 Svjetski mediji o izborima u Hrvatskoj: Predstoje teški pregovori ili nestabilno razdoblje

Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije. Afp piše kako se čini da su sve opcije otvorene za koalicije u članici NATO-a od 2009. i Europske unije od 2013. koja je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u EU s prosječnom mjesečnom plaćom od 1240 eura. Korupcija je dugo Ahilova peta konzervativne stranke (HDZ) koja je najčešće vladala Hrvatskom od njezina osamostaljenja 1991. Nekoliko je ministara posljednjih godina moralo podnijeti ostavke, zagađujući politički život brojnim skandalima, navodi Afp.

I britanska agencija Reuters prenosi da je hrvatska vladajuća stranka HDZ pobijedila na parlamentarnim izborima, ali s manje mjesta nego prije i bez većine. Reuters piše da se na glasanje gleda kao na test popularnosti premijera Andreja Plenkovića i njegovu stranku HDZ, koja je dominirala politikom od osamostaljenja Hrvatske od raspadajuće federalne Jugoslavije.

Ishod bi također mogao odrediti vodeće politike, uključujući i to kako će hrvatska vlada gledati na sukob u Ukrajini i odnose s Europskom unijom. Plenković podržava Ukrajinu, opozicija ne, piše Reuters. Reuters prenosi kako bi Domovinski pokret mogao biti jezičac na vagi i dodaje da ta stranka javno nije rekla koju će stranku, ako uopće, podržati.Reuters piše da se i oporbeni SDP nadao boljem rezultatu, dodajući da je njegov čelnik najavio “već od sutra” početak razgovora.

Njemačka agencija DPA piše da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) premijera Andreja Plenkovića postala u srijedu najjača snaga na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali nedovoljno za apsolutnu većinu, nakon izbora obilježenih ljutim rivalstvom između predsjednika Zorana Milanovića, socijaldemokrata prijateljski raspoloženog prema Moskvi, i konzervativnog Plenkovića. Dpa dodaje da su Milanovićeva gruba vrijeđanja političkih protivnika kao “gangstera” i “parazita” priskrbila predsjedniku nadimak “hrvatski Trump”.

Dpa piše i kako promatrači vjeruju da je Plenković, koji je imao tek tijesnu većinu u Saboru prije raspuštanja u ožujku, želio izvanredne izbore kako bi spriječio prijetnju daljnjeg pada popularnosti. Agencija ističe da je aktualni premijer nastavio “širenje koruptivnih mreža u državi i administraciji koje su započeli njegovi prethodnici” te da je u gotovo osam godina mandata izgubio 30 ministara zbog korupcijskih afera, a ocjenjuje i da se čini da je nedavnim imenovanjem glavnog tužitelja Ivana Turudića, koji je lojalan HDZ-u, Plenković sada “želi stati na kraj borbi protiv korupcije i dosadašnjoj plodnoj suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja”.

Za Milanovića Dpa piše da je, otkako je postao predsjednik 2020., postao sve veći nacionalist, skeptičan prema covidu i s proruskim stavom te dodaje da je, između ostalog, uzalud pokušavao spriječiti Finsku i Švedsku da uđu u NATO.

Slovenska agencija STA piše da je uvjerljivi relativni pobjednik na parlamentarnim izborima predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković a prenosi da se gubitnikom izbora smatra koalicija lijevog centra predvođena SDP-om. STA dodaje da predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije priznao poraz, ali je priznao da su rezultati lošiji od očekivanih. Prenosi Grbinove riječi da su pred njima dani, mjeseci razgovora koji će dovesti do promjena.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

08:30 Radin ipak prošao, u Sabor ušli Pupovac, Šimpraga i Jeckov

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati izbora održanih u srijedu.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha koji je dobio 933 glasa. Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina) koji nije imao protukandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma „Kali Sara“), a u Sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su osvojili bitno više glasova od svojih protukandidata.

08:25 Oglasio se Možemo: Još možemo srušiti HDZ

Iz stranke Možemo su se jutros oglasili na Facebooku i citirali jučerašnji govor Sandre Benčić.

“Stranka smo s najvećim rastom na ovim izborima. Zadovoljni smo našim rezultatom, no istovremeno jedno ne smijemo izgubiti iz vida – rušenje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek ostvariv. Pozivamo sve političke aktere – od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali ove četiri godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu – da budu dosljedni i da poštuju svoje birače i kažu – ne HDZ-u! Srušit ćemo HDZ bez da podržimo desnu Vladu. Podržat ćemo manjinsku vladu iz parlamenta”, pišu na Facebooku.

08:10 Dvije HDZ-ove ‘lavice’ nisu ušle u Sabor

Dvije HDZ-ovke Majda Burić i Ankica Zmaić nisu ušle u Sabor. Majda Burić je bila na osmom mjestu liste za sedmu izbornu jedinicu. Dobila je 1800 preferencijalnih glasova. Na deseto mjesto liste za petu izbornu jedinicu HDZ je postavio saborsku zastupnicu Ankicu Zmaić. Ona je dobila 1213 preferencijalnih glasova, što nije bilo dovoljno za jedan od sedam mandata koje je HDZ osvojio u ovoj izbornoj jedinici.

08:00 Milanović šuti

Predsjednik Zoran Milanović još se uvijek nije oglasio o rezultatima izbora.

6:38 Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata.

Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

00:50 Nakon obrađenih 93,06 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ – 60, SDP – 42, Domovinski pokret – 14, Most – 11, Možemo! – 10, IDS – 3, Fokus – 2, NP Sjever – 1.

00:42 Obraća se Plenković

‘HDZ je po treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima. Od sutra krećemo u formiranje parlamentarne većine. Hvala vam lijepa. Hvala svim biračima koji su zahvaljujući Milanoviću glasali na srijedu’- rekao je.

‘Zabrinjava da i večeras oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa, velika razlika između nas i drugih stranaka, koje su večeras artikulirale mržnju prema HDZ-u, koja je kreirala ozračje za koje smatramo da nije primjereno. Pozivam sve stranke koje su dobile povjerenje, a ne kao SDP, ne zaslužuju voditi Vladu, pobijedio je HDZ s našim partnerima’, rekao je Plenković.

00:30 Obrađeno 91,33 posto biračkih mjesta

HDZ ima 60 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

00:30 Obrađeno 91,33 posto biračkih mjesta

HDZ ima 60 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

00:30 Obrađeno 91,33 posto biračkih mjesta

HDZ ima 60 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

00:15 Obrađeno preko 89,28 posto biračkih mjesta

HDZ ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

 

00:05 Završni govor Benčić i Tomaševića

“Na 10 mandata smo, veliki gradovi nisu još obrađeni, Zagreb nije, postoji mogućnost daljnjeg rasta. Hvala svim građanima koji su u velikom broju izašli, hvala svima koji su nam dali glas. Možemo je stranka koja je najviše rasla od prošlog mandata do danas. Najveći rast dolazi iz toga što je bila naša najveća snaga. Bez obzira na to što možda rezultati nekih drugih nisu kakve smo očekivali, ne smijemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan rušenje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek dostižan u onom scenariju o kojem smo govorili u proteklim tjednima. Da desnica ne uđe u Vladu, bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu. Međutim, ono na što pozivam sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu, da neće s HDZ-om, da budu dosljedni i poštuju građane i birače i da kažu NE HDZ-u. Još uvijek se može dogovoriti da SDP sastavi manjinsku vladu koju ćemo svi ostali podržavati iz parlamenta. Sigurna sam, jer su se svi kleli, da se možemo dogovoriti da manjinska Vlada odradi sve da posječemo krake korupcijskoj hobotnici jednom i zauvijek”, rekla je Sandra Benčić u završnom govoru.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

00:00 Obrađeno 86,85 posto glasova

HDZ ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

23:50 Golemi red pred Gradskim poglavarstvom

Golem je red pred stepenicama Gradskog poglavarstva. Ljudi u redu u vrećicama i kutijama nose glasove prebrojanih glasova koji se u Poglavarstvu moraju provjeriti i eventualno korigirati ranije rezultate.

Foto: Josip Bandic / CROPIX

23:49 Peđa Grbin: Pred nama su dani razgovora

“Pred nama su dani, tjedni, možda i mjeseci razgovora. Ponoć nije prošla, do ponoći ne smijem reći kome ćemo povjeriti mandat za sastavljanje Vlade, od sutra počinju razgovori s onima koji su do jučer govorili da s HDZ-om neće. Svatko od nas ima obvezu jesu li riječi u kampanji bile samo laži. Hrvatska može biti bolje”, rekao je Peđa Grbin, šef SDP-a u završnom govoru.

23:45 Obrađeno 83,95 posto biračkih mjesta: HDZ još malo pao

HDZ ima 61 mandat, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2.

23:42 Grmoja održao završni govor

“Hvala svima još jednom, ovo je vaš rezultat, ovo je početak promjena, naša Hrvatska je zarobljena, narod tek treba progledati, istina pobjeđuje, hrabrost osvaja”, rekao je Nikola Grmoja (Most) u završnom govoru.

 

23:30 Obrađeno 80,7% biračkih mjesta, HDZ pao za dva mandata

HDZ ima 62 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 11, Možemo 9, IDS 3, Fokus 1 i NP Sjever 2. Čekaju se završni govori.

 

23:20 Možemovci feštaju

23:15 Obrađeno 77,38 posto biračkih mjesta

HDZ ima 64 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 11, Most 11, Možemo 9, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2. Čekaju se završni govori.

23:08 Penava drži završni govor: SDSS i Možemo za nas ne može

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava drži završni govor.

“Sigurno ćemo u Saboru imati puno veći broj članova, Domovinski pokret je treća snaga. S obzirom na trenutne ankete, očekujemo da će brojka ići još gore. Kako smo komunicirali dosad, sutra ćemo sjesti i razgovarati, ostajemo čvrsto pri stvarima koje smo komunicirali dosad, SDSS ni u kojoj varijanti, ni pod kojim uvjetima. Isto tako, s obzirom da se spominju neke teze, Možemo je nemoguća misija što se nas tiče”.

23:00 Obrađeno 73,69 posto biračkih mjesta: Most izgubio jedan mandat

HDZ ima 63 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 12, Most 10, Možemo 9, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2.

 

22:45 Obrađeno 69,04% biračkih mjesta, HDZ još malo pao

HDZ ima 62 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 12, Most 11, Možemo 9, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2.

 

22:43 Jandroković otkrio “magični” broj mandata za HDZ

Gordan Jandroković je za Novu TV rekao da može biti zadovoljan privremenim rezultatima izbora.- 60 + sve je dobro. Ali važna je razlika od političke konkurencije koja je najavljivala neku veliku pobjedu, na neustavan način se u sve uključio i predsjednik Republike i narod je to kaznio. Mi smo vodili drugačiju politiku, kaže Jandroković.

22:30 Obrađeno 64,35 posto biračkih mjesta

HDZ ima 63 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 12, Most 10, Možemo 9, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2.

22:15 Obrađeno 58,78 posto biračkih mjesta

HDZ ima 64 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 9, Možemo 8, IDS 3, Fokus 2 i NP Sjever 2.

22:00 Obrađeno je 52,76 posto biračkih mjesta, HDZ lagano pada

HDZ je na 63 mandata i vidi se lagani pad, SDP je na 42 mandata, Domovinski pokret je na 13, Most na 9, Možemo 8, IDS 4, NP Sjever 2, Fokus 2

21:45 Obrađeno 46,19 posto biračkih mjesta

HDZ – 64, SDP – 42, Domovinski pokret – 13, Most – 9, Možemo! – 7, IDS – 4, Fokus – 2, NP Sjever – 2.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

21:40 Katarina Peović zasad ne ulazi u Sabor

Prema prvim službenim rezultatima izbora Radnička fronta ne ulazi u sabor, nisu dobili najmanje pet posto glasova birača.

21:30 U DP-u se ori ‘Lijepa li si’

Prema DIP-ovim rezultatima od 21:30 i obrađenih 38, 81 posto biračkih mjesta HDZ ima 65 mandata, SDP i partneri 42, Domovinski pokret i partneri 13, Most 10, Možemo 5, IDS i partneri 4, NP Sjever 2 i Fokus 2.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

21:15 DIP ažurira neslužbene rezultate

DIP ažurira neslužbene rezultate izbora svakih 15 minuta. Tijek ažuriranja možete pratiti OVDJE.

HDZ s partnerima ima 65, SDP 42, Domovinski pokret i partneri 13, Most 10, Možemo 5, IDS i partneri 4, NP Sjever 2 i Fokus-RP 2

21:10 U HDZ-u euforija, u SDP-u nevjerica

Kako nam javljaju reporteri iz izbornih stožera, u HDZ-u je nakon prvih privremenih rezultata izbora zavladala euforija, ori se Moja domovina. U SDP-u, s druge strane, vlada nevjerica. Čuje se ‘Isuse, Isuse’.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

21:00 DIP objavljuje prve privremene rezultate izbora

HDZ ima 67 mandata, SDP 41, Domovinski pokret 14, Most 9, IDS 4, Možemo 3, Fokus 3, NP Sjever2

20:50 Ostojić: Sve ispod 60 mandata je poraz za HDZ

“Ne znam koja je to njihova računica, ali sami sebe moraju pitati kako su u Hrvatskoj prošli. Sve ispod 60 mandata je poraz za HDZ. Ako i budu popravili rejting, sve im je to poraz. Rekli su da će imati natpolovičnu većinu. Nakon svih podmetanja i pokušaja na biračkim mjestima… Složit ćemo se, najveći problem Hrvatske je HDZ. Oni kreiraju registar birača i osoba s važećom osobnom iskaznicom ne može glasati pa mora po posebnu potvrdu. To je ozbiljan propust koji krši demokratsku proceduru.”

20:40 Most: Mislimo da će doći do promjena

Iz Mosta se javio Zvonimir Troskot koji je rekao da su zadovoljni, ali su suzdržani zbog izlaznih anketa. “To će se mijenjati, ali samim time da smo povećali mandate, to je dobro”, rekao je.

“Pozdravljam ovu izlaznosti i to je signal da ljudi žele promjenu. Vidio sam jako puno mladih na biralištima i baš me zanimaju finalni rezultati”, dodao je. “Mislim da će doći do promjena”, ustvrdio je za N1.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

20:36 U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Za izbore za Hrvatski sabor izašlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mjesta, objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

„Mobiliziranje svih koje okuplja Hrvatsko narodno vijeće (HNV), mjesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruga koje promiču kulturu Hrvata bilo je iznimno“, objavio je na društvenim mrežama Žigmanov, navodeći kako je riječ o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji sudjeluju u političkim procesima matične države.

Po njegovim riječima rezultat je to kampanje putem društvenih mreža, pozivanja i organiziranja članova udruga za koje je organiziran prijevoz do Subotice i Beograda iz svih mjesta u kojima živi hrvatska zajednica. Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276. Prema neslužbenim procjenama, glasačko pravo ima oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Srbiji borave privremeno ili trajno.

Infografika Hine

20:20 Posavec otkrio koga će podržati

Matija Posavec (Platforma sjever) za N1 je komentirao izlazne ankete u kojima osvaja mandat. Rekao je i koga će podržati. “Vidim da postoje ozbiljne šanse za to da će buduću hrvatsku Vladu formirati lijevi centar i rekao sam da ćemo mi to podržati”, kazao je Posavec.

20:05 Stižu nove izlazne ankete

Prema novim izlaznim anketama HDZ ima 59, SDP ima jedan manje- 43, Most dobio još dva mandata

Podsjetimo, prema prvim izlaznim anketama Ipsosa, HDZ i partneri osvajaju 58 mandata, SDP i partneri 44, Domovinski pokret i partneri 13, Možemo! osvaja 11, Most i partneri dobivaju 9 mandata, Nezavisna platforma Sjever i IDS po 2 mandata, a 1 mandat osvaja Fokus/Republika.

20:00 Medved: ‘Naš Andrej će opet biti premijer, HDZ će formirati novu vladu’

Po prvi put jedna Vlada dobiva i treći mandat. Ankete imaju odstupanja i očekujem da će krajnji broj mandata ići u korist HDZ-a. Hrvatski narod je prepoznao ozbiljnu politiku Andreja Plenkovića.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Motus media

19:50 Užarena atmosfera

Politički analitičar Karlo Jurak smatra kako je, tijesnom rezultatu unatoč, moguće da jedna od dvije strane sklopi novu parlamentarnu većinu. Također, rekao je kako jedan čovjek može imati još veću ulogu nego se očekivalo.

19:35 Jelena Miloš (Možemo): Očekivali smo odlične rezultate

Saborska zastupnica u proteklom sazivu, Jelena Miloš dala je izjavu za Dnevno.hr. “Mi smo ljudi kojima je stalo do javnih dobara, kojima je stalo do ljudi i mislim da će se to vidjeti. Očekivala sam odlične rezultate, jer je naš saborski klub radio odličan posao, i u Zagrebu smo radili odličan posao i mislim da se to sad pokazalo na izborima i da su ljudi to prepoznali.

Ono što smo vidjeli iz anketa, građani su kaznili HDZ. Mi smo konzistentni u tome što govorimo. Mi smo već rekli da je najbolje da se vlada sastavi od centra na lijevo, ako je to moguće. Ako nije, pozivamo na odgovornost i pozivamo da se podrška da manjinskoj vladi SDP-a. Ne želimo s desnicom i mislimo da se to neće dogoditi. Mislimo da je realno da će se formirati vlada od centra na lijevo”, poručila je Miloš.

19:35  Mrsić (SDP): Još uvijek stvar nije gotova

Mirando Mrsić rekao je: “Zahvalio bih se građanima na izlaznosti. Još uvijek stvar nije gotova i nadam se da će biti mogućnosti da se stvari promijene i da HDZ ne bude na vlasti. SDP tu ima veliku ulogu, ali i drugi partneri koji moraju pokazati zrelost i volju da se Hrvatska promijeni. Znajući HDZ i njihove metode rada, vidjet ćemo što će se dešavati i da neće biti ista politika žetona kao do sada.

Imali smo veliku želju da se stvari promijene i da Hrvatska krene drugim pravcem. moja intimna želja je da na kraju ipak lideri Domovinskog pokreta i Mosta ne potpadnu pod čari HDZ-a i da idemo ponovo na izbore”, rekao je Mrsić.

19:32 Kolakušić: Čekaju nas novi izbori

Mislav Kolakušić nije zadovoljan s 13 mandata, rekao je. “Rezultati su dosta loši, ali HDZ ne može sastaviti novu Vladu, što znači da idemo na nove izbore. Idemo na nove izbore, nitko neće imati dovoljno. Novi izbori su sto posto sigurno. Što ako novih izbora ne bude? Netko drugi će onda sastaviti većinu, mi nećemo”, rekao je Kolakušić.

Više pročitajte ovdje

19:30 Bačić: Mi smo prvi izbor građana

“Ovakva izlaznost daje veliki izborni legitimitet pobjedniku”, kaže Branko Bačić. “I pri velikoj izlaznosti, mi smo prvi izbor naših sugrađana”, rekao je Bačić zahvaljujući biračima koji su zaokružili HDZ.

“Ove ankete su potvrdile naša očekivanja”, kaže. Dodaje i kako su prije osam godina izlazne ankete HDZ-u davale 57 mandata, a završili su sa 63. “Moj prvi refleks na ovaj razultat je da sam više nego zadovoljan”, kaže.

Milanović je, kaže Bačić, mobilizirao i homogenizirao biračko tijelo HDZ-a, a bilo bi bolje, kaže, da je utakmica bila fer i normalna, a to, kaže, nije bila. Ipak, nije dugo htio pričati o Milanoviću. Rekao je i kako do kraja  večeri očekuje bolje rezultate od ovih koje njegovoj stranci daju izlazne ankete. “Ovo je naš treći mandat, u trećem mandatu osvojiti više nego ljevica zajedno je za mene fascinantan rezultat. Rezultati su dobri, oni su potvrda da smo proteklih osam godina dobro radili i opravdali povjerenje naših građana”, kaže za N1.

19:25 Raspudić: Jako sam sretan

Nino Raspudić rekao je da je zadovoljan zbog izlaznosti. “Jako sam sretan zbog izlaznosti, Most se jako zalaže za veću participaciju građana u procesu odlučivanja, bez obzira kakav bio ishod”. izjavio je za Jutarnji list.

 

19:20 Hajdaš-Dončić: Strpimo se još malo

“Više manje je sve tu negdje. Očekujem u prvoj, trećoj i šestoj jedinici dobre rezultate. Milanović je sigurno doprinio dobrom rezultatu. Kod izlaznosti svašta može biti. Treba nam strpljenja, pričekajmo još malo”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Foto: Motus media

19:15 Habijan: Uvjerljivo smo pobijedili

Reporteri s terena javljaju reakcije iz izbornih stožera.

“Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore, ovo je praznik demokracije. Bit će 15 mandata kad DIP objavi rezultate jer ima puno graničnih mandata. Zato ovdje nema euforije niti tuge, treba sačekati DIP”, poručio je nakon izlaznih anketa Stipo Mlinarić Ćipe. Na pitanje s kime će u koaliciju, odgovara da će reći kada DIP objavi službene rezultate.

Foto: Motus media/Dnevno.hr

Ivana Kekin komentirala je rezultate izlaznih anketa. “Zadovoljni smo, jer smo i više nego poduplali naš klub. Mi smo dokazali da više nismo zagrebačka stranka, nego smo nacionalna stranka. To je sve dosta blizu i gusto, ako će biti dovoljno mandata da se formira vlada, u redu. Ako ima dovoljno mandata za rušenje HDZ-a, podržavamo i manjinsku vladu, desnica je rekla da ne želi s nama, ne želimo ni mi s desnicom. Neće biti žetončića nikad, pa ni tad”, rekla je Kekin.

Damir Habijan komentirao je rezultate anketa

“Uvjerljivo smo pobijedili. Ako usporedimo ankete iz 2016 i 2020, mislim da je uvijek bilo dva mandata više. Mislim da je velika izlaznost dobra za demokraciju. Ovo je pobjeda demokracije”, rekao je aktualni ministar gospodarstva Damir Habijan.

19:10 Duga noć je pred nama

HDZ ima 58, s 3 mandata iz 11. jedinice je 61, s manjincima su na 69 i fali im sedam zastupnika. Mogu li ih dobiti u Domovinskom pokretu, ili će preći na drugu stranu. SDP potencijalno uz manjince može doći do 76, duga noć je pred nama, rekao je Domagoj Novokmet u analizi na N1.

19:05 Slavlje u HDZ-u

Foto: Motus media/Dnevno.hr

19:00 Rezultati izlaznih anketa u 19:00

Prema izlaznim anketama Ipsosa HDZ i partneri osvajaju 58 mandata, SDP i partneri 44, Domovinski pokret i partneri 13, Možemo! osvaja 11. Most i partneri dobivaju 9 mandata, Nezavisna platforma Sjever i IDS po 2 mandata, a 1 mandat osvaja Fokus/Republika.

Izlazne ankete po izbornim jedinicama

ANKETE Izborna jedinica 1

HDZ I PARTNERI 5
SDP I PARTNERI 4
MOŽEMO! 3
DP I PARTNERI 1
MOST I PARTNERI 1

ANKETE Izborna jedinica 2

HDZ I PARTNERI 6
SDP I PARTNERI 4
DP I PARTNERI 2
MOST I PARTNERI 1
MOŽEMO! 1

ANKETE Izborna jedinica 3

SDP I PARTNERI 7
HDZ I PARTNERI 4
NP SJEVER 2
MOŽEMO! 1

ANKETE Izborna jedinica 4

HDZ I PARTNERI 7
SDP I PARTNERI 4
DP I PARTNERI 2
MOŽEMO! 1

ANKETE Izborna jedinica 5

HDZ I PARTNERI 8
SDP I PARTNERI 3
DP I PARTNERI 2
MOST I PARTNERI 1

ANKETE Izborna jedinica 6

SDP I PARTNERI 4
HDZ I PARTNERI 4
MOŽEMO! 3
MOST I PARTNERI 1
DP I PARTNERI 1
FOKUS-RP 1

ANKETE Izborna jedinica 7

HDZ I PARTNERI 7
SDP I PARTNERI 4
MOŽEMO! 1
DP I PARTNERI 1
MOST I PARTNERI 1

ANKETE Izborna jedinica 8

SDP I PARTNERI 6
HDZ I PARTNERI 4
IDS I PARTNERI 2
MOŽEMO! 1
MOST I PARTNERI 1

ANKETE Izborna jedinica 9

HDZ I PARTNERI 7
SDP I PARTNERI 3
MOST I PARTNERI 2
DP I PARTNERI 2

ANKETE Izborna jedinica 10

HDZ I PARTNERI 6
SDP I PARTNERI 5
DP I PARTNERI 2
MOST I PARTNERI 1

18:50 DIP: Glasovala polovica birača, njih 1,6 milijuna

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je u srijedu do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). U postotcima, glasovalo je 50, 6 posto birača. Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasovalo 34, 04 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača. O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

Komentari