Kolakušić sigurno tvrdi: ‘Nitko neće imati dovoljno, idemo na nove izbore’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvati su u srijedu odlučili tko će krojiti njihovu sudbinu iduće četiri godine, a čini se da su ove godine to ozbiljno shvatili pa su birališta pohodili u velikom broju. Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine odradilo je svoju građansku dužnost, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a do 16.30 sati glasovalo je milijun i 605 tisuća birača (50.60 posto).

“To je najveća izlaznost od 2000. godine”, potvrdio je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski i otkrio da je najveći odaziv bio u 1. izbornoj jedinici (gotovo 58.43 posto) pa u 6. (57.63), te u 3. jedinici (52.73 posto), dok je najslabiji u 5. (44.89 posto), 9. (46.75 posto) i 8. izbornoj jedinici (48.28 posto). Od gradova, najveći je odaziv bio u Varaždinu (59.14 posto) pa u Zagrebu (57.47 posto), Krapini (56.88), dok su se na dnu ljestvice našli Vukovar (43.99 posto), Slavonski Brod (44.42) i Dubrovnik (46.06 posto).

Medved sretan: ‘Naš Andrej će opet biti premijer, HDZ će formirati novu vladu’



Prve privremene rezultate nikad napetijih izbora zastupnika u Hrvatski sabor, DIP će na svojoj stranici www.izbori.hr objaviti točno u 21 sat, a rezultati će se nakon toga ažurirati svakih 15 minuta.

Uzbudljivu izbornu noć za vas pratimo u stožeru Domovinskog pokreta, koji se nalazi u hotelu International, gdje se s nestrpljenjem očekuju prvi rezultati. Naš novinar Dalibor Špadina s terena javlja sve događaje iz stožera u kojemu se svi nadaju najboljem.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Radić: Bio bih zadovoljan da je bila veća izlaznost

“Bio bih zadovoljniji da je izlaznost bila još i veća kako bi se pokazala puna volja hrvatskog naroda kojem mogu poručiti da ćemo biti dosljedni i činiti sve što smo govorili, vjerodostojni, ali i ponizni i nećemo likovati nad ničijim uspjehom ili neuspjehom”, poručio je Mario Radić i dodao da su rezultati izbornih anketa dokazali da je DP relevantna, treća politička snaga te da su time zadovoljni, iako su očekivali pokoji mandat više.

Upitan jesu li očekivali više mandata, rekao je kako su negdje dobili malo više, a drugdje malo manje od očekivanja i dodao da treba pričekati te da očekuje rast broja osvojenih mandata tijekom večeri. Ustvrdio je i da ih se u anketama podcjenjivalo, no da će u Hrvatskom saboru pokazati da su prava snaga.

Upitan je li DP spreman za koaliranje, rekao je kako o tome, prema Statutu, odlučuje Predsjedništvo stranke i najavilo da će se vjerojatno sutra tijekom dana održati njegova sjednica i odrediti pregovarački tim za možebitne pregovore. “Bit ćemo jedinstveni u svemu i to je to, jer samostalno nitko ne može donositi odluke”, poručio je Radić.

Mislav Kolakušić nije zadovoljan rezultatima izlaznih anketa.

“Sa 13 mandata nisam zadovoljan i nadam se da će do kraja biti bolji. Nitko neće imati dovoljno, to je činjenica, stoga idemo na nove izbore. Pozivam sve suverenističke opcije na razgovor, ako ne bude novih izbora neki drugi će sastaviti većinu”, poručio je.

U SDP-u oprezni, pozivaju na strpljenje: ‘Pričekajmo još malo’

Komentari