Epidemiolog Lipovac: Covid potvrde u ovoj fazi epidemije nisu više nužne

Foto: Pixsell

Izrael je u utorak zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju Covid potvrda. Protiv Covid potvrda, odnosno zelenih propusnica istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman.

Lieberman je, kako javlja Jerusalem Post, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Bennet i ministar zdravstva Nitzan Horowitz na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 milijuna besplatnih kućnih antigenskih testova na korona virus svim građanima.

“Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci. Ono čega ima, ima izravne štete gospodarstvu i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas”, napisao je Lieberman na Twitteru.

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom



Zanimalo nas je od kolikog su značaja su Covid potvrde, posebno primjerice u sektoru zdravstva te u konačnici, možemo li scenarij sličan Izraelu očekivati i u Hrvatskoj pa smo stoga kontaktirali epidemiologa Ivana Lipovca, javlja Direktno.hr.

“Moje je mišljenje da Covid potvrde u ovoj fazi epidemije možda više i nisu nužne pogotovo jer one ne slijede zdravstvene preporuke o dodatnim dozama cijepljenja (potvrdu o cijepljenju ionako svaka osoba može dobiti od svog cjepitelja) i o trajanju samozolacije nakon cijepljenja i preboljenja što u konačnici zbunjuje ljude”, rekao je Lipovac.

Podsjetimo, u Hrvatskoj su obvezne Covid potvrde koje moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli Covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na korona virus. Covid potvrde tako su obvezne u zdravstvu, socijalnoj skrbi i djelatnike u sustavu obrazovanja. Stranka Most najavila je pak održavanje referenduma o ukidanju Covid potvrda, prenosi Direktno.

 

Komentari