Glas možete dati i nakon 19 sati! Postoji samo jedan uvjet za to, sve su objasnili u DIP-u

Darko Tomas/Cropix

Parlamentarni izbori 2024. održavaju se u srijedu 17. travnja. Biračka mjesta bit će otvorena su od 7 do 19 sati. Državno izborno povjerenstvo podatke o odazivu birača do 11,30 sati popratiti će objavom u 12,00 sati, a podatke o odazivu do 16,30 sati objavom u 17,00 sati.

Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti 17. travnja 2024. u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta.

Izbori zakonski traju do 19 sati i usprkos problema s plavim potvrdama, DIP ne može produljiti glasanje za, primjerice dodatnih sat, dva. No, postoji jedan detalj o izborima koji je mnogima prošao ispod radara.

Iz članka Zakona može se iščitati kako postoji “rupa” koja bi mogla omogućiti da glasanje traje nešto duže nego što je zamišljeno.



Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ako se zateknete na biralištu do 19…

“Glasovanje traje neprekidno od sedam do devetnaest sati. U sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava glasovanje traje dva dana, s tim da završava na dan kada završava glasovanje u Republici Hrvatskoj.

Birališta se zatvaraju u devetnaest sati, ali će se biračima koji su se zatekli na biralištu omogućiti glasovanje. Na biračkom mjestu moraju neprekidno biti nazočna najmanje tri člana biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, stoji u Zakonu.

Dakle, ako se nađete na biralištu oko 19 sati kada bi izbori trebali biti gotovi, imate pravo glasati, odnosno izbori će se “produžiti” koliko je potrebno kako bi odradili svoju dužnost.

SDP se za vrijeme izborne šutnje oglasio na Facebooku: ‘Znamo da ste bijesni’

Komentari