HDZ melje u ‘dijaspori’, prebrojana je trećina glasova, oni imaju preko 80 posto glasova

Foto: FENA/ Branka Soldo

Glasanje na parlamentarnim izborima 2024. je završeno. Biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati. Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, objavili su iz Državnog izbornog povjerenstva.

To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Vidović Krišto, Škoro, Peović, Bernardić… Njih nećemo više gledati u Saboru



U 19 sati objavljeni su rezultati prvih izlaznih anketa, a u 20:00 sati rezultati drugih. Prve privremene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti u 21,00 sat, a isti će se dalje ažurirati svakih 15 minuta. Izborni dan pratili smo ovdje.

Trenutno je obrađeno oko 60 posto biračkih mjesta, HDZ je na 63, SDP na 43 i tako dalje.

Foto: FENA/ Branka Soldo

HDZ uvjerljivo vodi u XI. izbornoj

Kada je u pitanju XI. Izborna jedinica, uvjerljivo vodi HDZ. Doduše, na 30 posto prebrojanih glasova. HDZ na osnovu do sada prebrojanih glasova osvaja gotovo 84 posto glasova, Most je na malo manje od 6 posto, Hrvatsko bilo ima 5 posto…

Brojanje je još u ranoj fazi, tako da se iz minute u minutu mijenja postotak, ali je trend nakon 30 posto prebrojanih glasova u dijaspori jasan.

Podsjetimo, HDZ tradicionalno osvaja sva tri mandata u XI. Izbornoj jedinici, tradicionalno zvanoj dijaspora. Ukupno se danas glasovalo u 41 državi svijeta, a ponajveći broj glasova bude u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Tamo djeluje HDZ BiH i jedna je od najjačih stranaka u toj zemlji još od rata pa je, s obzirom na infrastrukturu, jasno kako su upravo oni najveći ‘poguranac’ HDZ-u u Hrvatskoj vezano za ulazak trojice iz ‘dijaspore’.

Tamošnju listu HDZ-a vodi trenutni voditelj Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, a na listi su još i aktualni saborski zastupnici Nevenko Barbarić, Radoje Vidović i drugi…

Najveći gubitnici izbora su Socijaldemokrati, nigdje nemaju ništa, a imali su 18 zastupnika

Komentari