Vidović Krišto, Škoro, Peović, Bernardić… Njih nećemo više gledati u Saboru

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Glas za našu stranku je glas za glas za uređeno društvo, poručivala je tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjednika stranke Odlučno i pravedno Karolina Vidović Krišto saborska zastupnica koja je tijekom svojeg mandata u Saboru stekla status heroine hrvatske desnice. Baš poput svoje prethodnice Brune Esih i Krišto na ovim izborima nije željela surađivati ni sa jednom drugom desnom strankom već se umjesto toga odlučila na samostalan izlazak na izbore, što se ako je vjerovati prvim izlaznim anketama pa i prvim rezultatima izbora pokazalo kao promašaj.

Vidović Krišto naime za sada ne ulazi u sabornicu, a to je još jedan pokazatelj toga da predstavnici desne političke scene samostalno bez obzira na popularnost među svojim biračkim tijelom ipak ne mogu postići reprezentativan rezultat.

Plenkoviću neće biti zgodno, čini se da je samo jedan pravi pobjednik ovih izbora…



Upravo zbog toga Krišto se već sada može proglasiti gubitnicom parlamentarnih izbora, a u isti koš na ljevici treba svrstati Socijaldemokrate stranku koja je nastala odvajanjem iz SDP-a iz kojega je Peđa Grbin izbacio i dio zastupnika svojeg saborskog kluba nakon čega su Socijaldemokrati formirali vlastiti zastupnički klub, a onda i svoju političku stranku s kojom su sudjelovali na parlamentarnim izborima na kojima niti u jednoj izbornoj jedinici nisu prešli izborni prag.

Njihov poraz bolan je i utoliko što su u prošlom sazivu Sabora upravo Socijaldemokrati imali najveći zastupnički klub, međutim ne treba zaboraviti da na izborima tada nisu sudjelovali kao Socijaldemokrati već kao SDP-ovi kandidati. Nije nepoznanica da su u jesen 2021.godine Socijaldemokrati u svojem klubu brojali čak 18 zastupnika dok sada po svemu sudeći neće imati niti jednoga iako su u kampanji sudjelovali sa sloganom ‘Ozbiljno. Za Hrvatsku!’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ni Vidović ni Bernardić

Prvotno se Socijaldemokratima u koaliciji pridružio i HSS, koji se kasnije priklonio SDP-ovoj koaliciji, a njima su kao partneri ostali Naša Hrvatska, Hrvatski laburisti – Stranka rada i Demokrati u osam izbornih jedinica te u trećoj Nezavisna platforma Sjever župana Matije Posavca kao IDS i PGS u osmoj izbornoj jedinici. U Saboru dakle više nećemo gledati ni predsjednika te stranke Davorka Vidovića ni njegova mladog kolegu Davora Bernardića, bivšeg šefa SDP-a koji je navodno zagrijan za kandidaturu na zagrebačkim lokalnim izborima kao protukandidat aktualnom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, o čemu bi ipak nakon objave rezultata izbora morao promisliti jer je Možemo u glavnom gradu ostvario respektabilan rezultat.

Prvi rezultati izbora za sada ukazuju i na to da u parlamentu neće biti mjesta ni za Radničku frontu i njihovu predsjednicu Katarinu Peović koja je unatoč svemu u kampanji ostala dosljedna i svoja pretvarajući se u istinsku heroinu ljevice, ali i borkinju za radnička prava. Kako Peović nije pridobila povjerenje ljevice, tako izgleda Vidović Krišto nije pridobila potporu desnog biračkog tijela, s tim da ne treba zaboraviti da je na prošlim izborima u Sabor ionako ušla na listi Domovinskog pokreta koju je predvodio Miroslav Škoro kojeg također više nećemo gledati u Saboru. No, on se na parlamentarnim izborima ionako nije niti natjecao.

Na izborima se zato kao kandidatkinja HSP-a natjecala Esih, kojoj po svemu sudeći taj pokušaj nije urodio plodom pa je ni u ovom sazivu Sabora nećemo imati prilike gledati. Isto vrijedi i za generala Glasnovića koji se također na izborima pridružio pravašima, koji kako za sada stvari stoje ne prelaze izborni prag.

Jandrokovića se ovakvog ne viđa često, kamera su ga uhvatile kako slavi rezultate iz DIP-a

Komentari