Plenkoviću neće biti zgodno, čini se da je samo jedan pravi pobjednik ovih izbora…

Plenković
Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Dosadašnji rezultati izlaznih anketa u 20 sati koje su objavile tri televizije daju naslutiti kako je HDZ sa 59 osvojenih mandata relativni pobjednik parlamentarnih izbora. No, iako je SDP-ova koalicija Rijeka pravde prema ovim predviđanjima osvojila 43 mandata, nije teško zaključiti kako je u konačnici pobjednik parlamentarnih izbora Domovinski pokret bez kojeg neće biti moguće formirati vladajuću većinu budući da osvajaju 13 mandata.

Možemo je naime osvojio 11 mandata, na deset mandata za sada je Most. Svoja tradicionalna dva mandata osvaja i IDS. Kao još jedno od iznenađenja izbora pojavljuje se Nezavisna lista Matije Posavca sa dva mandata dok je Fokus očekivano osvojio jedan mandat.

Iako je riječ o anketama čiji rezultat valja uzeti s dozom rezerve te ujedno na umu imati i tri mandata dijaspore i osam manjinskih mandata nedvojbeno je da će HDZ bez Domovinskog pokreta teško doći do vladajuće većine.

Foto: DP

Bez DP-a nema vlade

Sve i da HDZ u dijaspori osvoji tri mandata to je 61 saborski zastupnik, odnosno njih pet manje nego na prošlim parlamentarnim izborima. Predsjednik Republike Zoran Milanović odlukom da se izbori održe u srijedu uspio je motivirati građene da izađu na izlaznost, međutim izgleda da to nije išlo u prilog oporbi, kao što SDP-u nije koristilo to što se Milanović nije pojavio na njihovim listama unatoč tome što ima u planu biti mandatar. Ukoliko se rezultati izlaznih anketa uspostave kao ispravni tada se može zaključiti da ni HDZ nije uspio u namjeri da osvoji dovoljan broj mandata kako bi s dosadašnjim partnerima i manjinama sastavio Vladu.



Najveći gubitnici izbora su Socijaldemokrati, nigdje nemaju ništa, a imali su 18 zastupnika

Kako je manjinskih zastupnika osam to znači da su s dijasporom na izborima trebali osvojiti 68 mandata kako bi spokojno donijeli potpise Milanoviću koji bi u tom slučaju Plenkoviću bio primoran dati mandat za sastavljanje. Nije tajna da je HDZ s dijasporom na prošlim izborima osvojio 66 mandata. Uz osam manjinaca tada im je potporu davao HNS s jednim mandatom i Radimir Čačić sa još jednim.

Trenutno je HNS na listi s HDZ-om pa na taj mandat ne mogu računati, a Čačić se ionako pridružio SDP-u pa ni to za HDZ nije opcija. Kada je riječ o izlaznim anketama one su HDZ-u 2020.godine predviđale 62 mandata u Hrvatskoj, a na koncu su osvojili 63, dok su SDP-ovoj koaliciji predviđali 43 mandata da bi na koncu osvojili njih 41. DP-u su ankete davale 14, a oni su osvojili dva mandata više dok su za jedan mandat promašili Most i Možemo.

Foto: Božo Radić / Cropix

Plenković u nezgodnoj poziciji

HDZ trenutno previše opcija nema, ukoliko premijer Andrej Plenković svoju stranku želi zadržati na vlasti biti će primoran sjesti za pregovarački stol s predstavnicima Pokreta što bi moglo biti poprilično neugodno budući da je na zatvorenom sastanku izvrijeđao i ovu opciju i njihova predsjednika Ivana Penavu. Iz DP-a za sada poručuju da se unaprijed ne kane obećati ni jednoj strani, a iz stranke se može čuti da planiraju formirati pregovarački tim i na predsjedničku odlučiti o početnim pozicijama za pregovore. Mi sa SDSS-om i Možemo sigurno nećemo ići, a ostale opcije su otvorene, stav je kojega su proteklih tjedana u više navrata iznosili Mario Radić, predsjednik Penava i Stipo Mlinarić koji je to stajalište potvrdio i nakon izlaznih anketa.

Ukoliko HDZ prihvati DP onda će se morati odreći triju zastupnika srpske nacionalne manjine, a pitanje je i kako će u tom scenariju HDZ zadržati HSLS koji ima dva zastupnika, a koji se protivi toj koaliciji. To je dakle pet zastupnika manje. No, HDZ i DP i bez ove dvije stranke ima 72 mandata te bi s pet preostalih manjinaca lako mogli do većine od 77 ruku, iako je pitanje prihvaćaju li i svi u DP-u ovu opciju.

Ukoliko se Matija Posavec bude držao svojih najava uoči izbora HDZ na njegova dva mandata ne može računati, a isto vrijedi i za IDS. Koliko god se činilo da su pred HDZ-om teški pregovori, toliko su pred SDP-om još izazovniji pregovori jer s Možemo imaju 55 mandata. Uz pet zastupnika među kojima su dva IDS-ova, dva Posavčeva i Fokus tada dolaze do 60 mandata. Dodaju li se tome svi manjinci govorimo o 68 mandata što za saborsku većinu od 76 ruku nije dostatno. Možemo je u više navrata tijekom kampanje naglašavao da ne postoji opcija u kojoj bi oni surađivali s DP-om, no izgleda da ni u SDP-u bez Pokreta nemaju kako do većine pa se može zaključiti kako ni oni nemaju razloga za slavlje.

UŽIVO! Pratite rezultate izbora: HDZ vodi po izlaznim anketama, ozbiljno se kalkulira oko koalicija

Komentari