HDZ-ovac otkrio: ‘Plenković je htio ići s Možemo!, a ovaj čovjek bi mogao postati premijer’

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

U HDZ-u se i prije izbora naslućivalo koliki rezultat bi ta stranka mogla ostvariti. Na snimci koju je objavio Nacional čuje se kako predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković govori kako treba mobilizirati sve što se može mobilizirati.

Jedan iskusni HDZ-ovac koji je dugo u stranačkim strukturama govorio je za portal Otvoreno pod uvjetom anonimnosti o tome kakve planove ima HDZ i što bi moglo uslijediti sada tijekom pregovora.

“Plenković će otići na čelo Europske komisije ako se dogodi da mu se poklopi ta mogućnost. Vidjet ćete, zato i ide na izbore za Europski parlament kao nositelj liste. To će potvrditi službeno danas. On jako dobro kotira u Europskoj pučkoj stranci, a upravo njima je bilo u interesu da pobijedi HDZ-ova koalicija kako euroskepticizam ne bi zaživio kod nas dodatno s obzirom na Milanovićeve proruske stavove”, govori on.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jandroković kao premijer?

Komentirajući nasljednika premijera na čelu nove vlade, kaže da bi to mogao biti Gordan Jandroković. “Ljudi zanemaruju Jandrokovićevu poziciju i utjecaj u stranci. On je šef Sabora, da je, ali što to znači? Pa ne mora uvijek biti šef Sabora. On sebe vidi na čelu hrvatske vlade, to vam mora biti jasno. Ima u HDZ-u više struja. Jandrokovićeva je jedna od njih”, govori on.



Kaže kako se Plenković nadao i potencijalnoj koaliciji s Možemo!. Mislio je da će oni možda pristati na ulazak u vlast i onda bi HDZ kompletirao jednu centrističku većinu sa 60-ak svojih zastupnika, Možemovcima i nacionalnim manjinama.

“Nije Andrej glup. On zna da Možemo! nikada neće postati toliko jak nacionalni igrač da ih ugrozi na razini cijele države. Htio je njih u koaliciji da bi dodatno srozao ove kukavce s Iblerovog trga (op. a. SDP) i torpedirao Domovinski pokret u oporbu. A to bi mu odgovaralo i po pitanju suradnje na razini Grada Zagreba.

Možda niste primijetili, ali Plenković i zagrebački gradonačelnik dosta dobro surađuju, ali po izjavama Sandre Benčić čini se da od toga neće biti ništa. Možda je Andrej još otvoren za tu suradnju, ali oni vjerojatno nisu. S druge strane, ni SDP ni DP ne mogu preživjeti još četiri godine oporbe. Raspast će se u paramparčad što bi rekli u Srbiji, a najveća konkurencija HDZ-u su SDP i DP. Most nije, oni su destruktivni, njihov domet je desetak mandata i sjedenje u oporbi”, zaključio je ovaj HDZ-ovac.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Možemo! usamljen u svojim zahtjevima

Traju političke trzavice oko pitanja formiranja nove saborske većine i potencijalne hrvatske vlade. Od izbora je prošlo nekoliko dana a za sada nema naznaka tko će i s kim činiti novu većinu. Možemo poziva na sastav antiHDZ većine i rušenje HDZ-a, no, čini se, u tome nema posebnu potporu ostatka oporbenih stranaka.

Jedino su Fokus Darija Zurovca, Mislav Kolakušić i Matija Posavec do sada izričito rekli da neće ići s HDZ-om u novu većinu, ostali, pa ni IDS, nisu odbacili tu opciju. Ostali akteri više manje šute, a od svih scenarija za sada je izgledan onaj da će se DP i HDZ dogovoriti, posebno nakon što su iz Ustavnog suda asistirali HDZ-u zabranivši potencijalno Milanovićevo mandatarstvo.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da 13 DP-ovih mandata zasigurno nisu kompaktni s obzirom na ono što smo viđali u toj stranci u vrijeme Miroslava Škore, da je s Mostom na listi prošlo dvoje i Suverenista te da potencijalnih preletača ima i na koalicijskoj listi SDP-a.

Domovinski pokret se obraća javnosti: ‘Otvoreni smo, bez rukavica i bez ičega’

Komentari