Jasna poruka Srbiji iz Hrvatske: ‘Ne može oboje, put ka EU i podržavanje ruske agresije’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacilo je navode o miješanju u unutarnje poslove Republike Srbije, već ističe kako je ministar Gordan Grlić Radman konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu, stoji u reakciji MVEP-a na prosvjednu notu iz Srbije.

“Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to. Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome.

Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, odgovor je Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

diplomati_prijem18-2011223.jpg
Foto: Ivana Grgic / CROPIX

Srbija uputila prosvjednu notu zbog izjava Grlića Radmana

Podsjetimo, Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da je predsjednik Aleksandar Vučić “ruski trabant”, objavila je u nedjelju agencija Tanjug. Te izjave “predstavljaju daljnji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”, stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.



 

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava “koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa”, dodaje se. To je druga prosvjedna nota u ovom mjesecu, nakon što su srbijanske vlasti prosvjedovale zbog paljenja lutke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučuća na karnevalu u Kaštelima.

Grlić Radman je u subotu na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani. Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića nazvao “ruskim satelitom”.

Nižu se reakcije iz Beograda: ‘Najgora noćna mora Hrvatske je to što Vučić sjedi na srpskoj stolici’

Grlić Radman razbjesnio Srbe

“Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman.

Ivica Dačić udario po HDZ-ovom ministru: ‘U Hrvatskoj se sustavno gradi mržnja prema Srbima’

“On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Komentari