Kaos u Saboru! Đakić: ‘Grmoja naziva SDP i Možemo anacionalnima, a sutra će koalirati s njima’

Foto: HINA/Edvard Šušak

Vruće je poslijepodne u Saboru koji nastavlja zasjedanje i to prijedlogom Kluba SDP-a da se Sabor raspusti. Naime, sjednica je počela u 9.30 sati ujutro i to slobodnim govorima te raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Već je tada predsjednik Sabora Gordan Jandroković objavio kako očekuje da će zastupnici o vrućoj točki raspravljati tek od 15 sati, što je u skladu s najavom oporbe da ih čeka duga noć u sabornici.

Počeo je nastavak sjednice

Na početku je stanku zatražio Mostovac Nikola Grmoja. “Najžalosnije je što šaljete poruku da je korupcija opravdana ako se sakrijete iza hrvatskog jezika. Ako se sakrijete iz blaženog Alojzija Stepinca. A istovremeno želite one koji su protiv hrvatskog jezika i anacionalni u koaliciju. Protiv vas je cijela Hrvatska”, rekao je Grmoja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Krenule žestoke riječi

Josip Đakić (HDZ) rekao je da Grmoja vrijeđa i kleveće zastupnike, a “sam je uhvaćen u mrežu kriminala zajedno sa doušnicima”, misleći na aferu Mreža. Odmah se nadovezao Hrvoje Zekanović (nezavisni): “Smiješno je da Grmoja govori o Alojziju Stepincu, a godinama on i njegova stranka bježe od svjetonazora. Neki dan bježi iz sabornice kad se glasa o vatikanskim ugovorima. Naziva SDP i Možemo anacionalnima, a sutra će koalirati s njima. Hrvatska javnosti, Nikola Grmoja i njemu sličnu sutra će pokušati držati ljestve vlasti Sandri Benčić i Peđi Grbinu”, rekao je na što su se HDZ-ovci smijali.

HDZ-ovci su zastupniku Hrvatskih suverenista Marijanu Pavličeku žestoko prigovorili što im spominje koaliciju sa SDSS-om, a koalirao je s istim u Vukovaru. Pavliček je odgovorio: “Marijan Pavliček nikada nije koalirao sa SDSS-om”. Žestok govor imala je i Sandra Benčić iz Možemo: “Građani su vam rekli dosta. Jer ste krali. A kralo se sve, kralo se željezo, preko asfalta, krala se voda, krao se plin, krao se vjetar, zemljišta, diplome, doktorati, institucije, a sada ste došli do toga da kradete i slike i profile”; rekla je vidno uznemirena Benčić, navodna kandidatkinja za premijerku od strane Možemo.



 

Krešo Beljak (HSS) također je zatražio stanku: “Osupnut sam gomilom bedastoća koje dolaze od strane HDZ-a. HDZ je ispucao sve metke. Građani to vide, prepoznaju, to je tragikomedija koju izvodite. Čekaju nas izbori, nadam se što prije jer je HDZ Hrvatsku doveo na rub propasti i svaki dan ostanka HDZ-a na vlasti je izgubljen dan za RH.”

Maja Grba-Bujević mu je odgovorila: “Vi ste za prave HSS-ovce sramota. Vaši su prethodnici završili pravo, bili ugledni ljudi, a viste običan kriminalac.” Stipan Šašlin (HDZ) ga je pitao kako je “u prljava usta uspio staviti ime Franje Tuđmana”. “Da magarci vode ovu državu, vodili bi je bolje od HDZ-a”, odgovorio im je Beljak.

 

Sukob protiv Benčić

HDZ-ovci i kolegice im krenuli su u sukob protiv Benčić: “Kolegica vrijeđa zdravu pamet”, rekla je Vesna Bedeković. “Koliko ste vi godina studirali? Koliko ste godina ponavljali?” Danica Baričević je također prozvala Benčić: “Dosta nam je vašeg vikanja i urlikanja bez sadržaja. Vi ste se posebno istaknuli urlikanjem da bi čovjek pomislio ‘na čemu je ova’. Onda nakon prosvjeda vidimo snimke da nešto motate, objasnite o čemu se radi.”

Majda Burić je dodala: “Vi biste se trebali smiriti, čini se kao da će vas šlagirati. Od lijepe metropole napravili ste svinjac. Vi ste wannabe premijerka koja frka nepoznate supstance ispred Crkve sv. Marka.” Goran Ivanović je rekao: “Meni nije bitno što je frkala Benčić. Sad možda znamo gdje je Peđa Grbin potrošio one pare, dao je Benčić za motanje.”

Josip Begonja je poručio Benčić da je i njima svega dosta. Tomislav Klarić je rekao: “Vaš crveni skup je razlog zašto nije bilo dočeka vaterpolista, bojali ste se hrvatskih zastava.”

Ante Sanader je pitao što je sa četiri milijuna koje su dali bez natječaja. “To je bila najveća krađa koju još niste odgovorili!” Grozdana Perić je podsjetila da smo država s najvećom stopom rasta, država koja je smanjila dug, podigla investicijski rejting… Zatim je stigao odgovor razjarene Benčić: “Vi protiv mene imate do da sam na božićnom sajmu prodavala petarde, da sam otišla raditi dok sam studirala i da motam duhan. a ja protiv vas imam da ste stranka osuđena za kriminal”, rekla je Beničić.

Vatreno u Saboru! Ahmetović izazvala žestoku reakciju HDZ-ovaca: ‘Strepite, lopovi, strepite!’

Komentari