Komšić se bez zadrške okomio na Plenkovića i Milanovića: Kaže da ‘pušu u istu tikvu’

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Iako je dobila “zeleno svjetlo” za ulazak u europsku obitelj, nesuglasice u BiH ne prestaju.

Navedenom viješću je zadovoljan ‘hrvatski član’ Predsjedništva BiH Željko Komšić. “Hvala Europskoj komisiji i zemljama članicama Europske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Europu. Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na europskom kontinentu. U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Europskoj uniji”, istaknuo je za portal Radiosarajevo.ba.

Dotaknuo se i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. “Milanović kaže da EU radi na tome da u BiH uspostavi građansku državu. Kamo sreće da je tako. Onda ne bi morali puno čekati da postanemo članica EU, a ovako se možda i načekamo. Milanović to dobro zna, pa stoga nije ni čudno što se u BiH zalaže za jačanje etničke segregacije i jačanje takvih politika kao što to radi i Plenković. Jedno je svakako sigurno, koja god i kakva god vlast bude u Zagrebu, ta ista vlast će koristiti svoju poziciju članice EU da vrši pritisak na BiH kako bi ostvarila svoje strateške interese u našoj zemlji. Slično kako to radi Bugarska sa Sjevernom Makedonijom”, kazao je.

Kazao je da Andrej Plenković i Milanović “pušu u istu tikvu” kada je BiH u pitanju. “Nema tu nikakve razlike u njihovom miješanju u unutarnje stvari u BiH. Sada traže izmjene i Ustava i Izbornog zakona kako bi trajno osigurali realizaciju svojih interesa u Predsjedništvu BiH. Tko je toliko naivan da vjeruje da se ti zahtjevi neće pojačati u budućnosti, pogotovo kada se bude govorilo o datumu pregovora, tijekom samih pregovora ili kada se bude odlučivalo o eventualnom punopravnom članstvu”, rekao je.



sarajevo_eufor3-110322.jpg
Foto: Robert Fajt / CROPIX

‘Govore mi kako ih je sram zbog ponašanja Hrvatske prema BiH’

“EU šuti na sve pritiske koje trpi Sjeverna Makedonija i zašto vjerovati da će biti drugačije kada govorimo o ponašanju Zagreba prema BiH u budućnosti. Naslušao sam se već dosta funkcionera u Briselu koji mi šapatom govore kako ih je sram zbog ponašanja Hrvatske prema BiH. Ali javno, nitko ni riječi”, upozorio je.

Dotaknuo se i pritisaka koji se vrše na suce Ustavnog suda BiH. “Osuđujem sve vrste pritisaka na Ustavni sud BiH. I kada se nisam slagao s nekim odlukama Ustavnog suda BiH, uvijek sam isticao da poštujem odluke Ustavnog suda BiH. Dobar dio pritisaka na Ustavni sud dolazi iz takvih motiva, a motiv da se mijenja struktura Ustavnog suda BiH i to po željama separatističkih politika krajnje je opasan”, rekao je.

Grlić Radman: Željko Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH

Komentari