Nakon sudaca, i oni najavili štrajk: Počet će primjenjivati mjere upozorenja

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon sudaca, od ponedjeljka će i državni odvjetnici stupiti u štrajk, poručila je danas Državnoodvjetnička udruga, pozivajući članove na provođenje mjera upozorenja. Glavni zahtjev je donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji je Vlada obećala donijeti do kraja 2023. godine.

U priopćenju Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD), potpisanom od strane predsjednice Udruge Ane Kalajžić, ističe se da će se mjere upozorenja primjenjivati od ponedjeljka, 22. siječnja 2024., do petka, 2. veljače 2024. godine, istim trajanjem kao i štrajk sudaca, prenosi Dnevno.hr

‘Mjere upozorenja’

“Upravni odbor Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) je sukladno najavi održao svoj peti sastanak danas (petak, 19. siječnja 2024.) i, na temelju prethodno pribavljenog izjašnjavanja članova Udruge, pozvao članove na provođenje mjera upozorenja na način da se poduzimaju zakonom propisane radnje samo u predmetima koji se sukladno zakonima i poslovnicima (državnoodvjetnički, sudski) smatraju žurnima i u predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta”, navodi se u priopćenju koji je potpisala predsjednika Udruge, Anita Kalajžić.

Vrijeme trajanja ovih mjera, kaže se u priopćenju, predviđeno je od ponedjeljka, 22. siječnja 2024., do petka, 2. veljače 2024., odnosno tijekom deset radnih dana jednako kao i kod sudova s obzirom na to da državna odvjetništva postupaju pred sudovima.



Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘Tražimo donošenje Zakona o plaći’

Upravni odbor pozvao je članove Udruge, ali i druge državne odvjetnike i zamjenike državnih odvjetnika, na provođenje mjera imajući pritom u vidu zakonom propisane rokove kako ne bi nastupila nenadoknadiva šteta.

“Ponavljamo, Udruga smatra potrebnim donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) spremna je i nadalje nastaviti razgovore s nadležnim Ministarstvom pravosuđa i uprave radi donošenja cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika”, poručili su tužitelji.

Prvi povrati poreza kreću u svibnju: Evo kome se smiješi najveći dobitak

 

Komentari