Penava: SDSS je nama neprihvatljiv partner, sve druge opcije su na stolu

Foto: Damir Krajac/Cropix

Situacija u Hrvatskom Saboru ostaje izazovna nakon parlamentarnih izbora s obzirom na nedostatak potrebnih 76 ruku za formiranje nove vlade.

Međutim, kako je najavljeno jučer, danas počinju pregovori kako bi se prevladala ta situacija. Između HDZ-a, koji je osvojio 61 mandat, i Domovinskog pokreta, koji je dobio 14 mandata (s obzirom da Mislav Kolakušić, jedan od njih, odbija suradnju s HDZ-om), izgleda najizgledniji dogovor, iako će im biti potrebni i glasovi manjinaca. S druge strane, ljevica se i dalje suočava s izazovom formiranja većine.

Vjerojatno je da će Domovinski pokret i HDZ uspostaviti vladu, unatoč mogućem sporu oko uključivanja SDSS-a i Milorada Pupovca. Domovinski pokret jasno odbija takvu suradnju, iako su SDSS i Pupovac bili partneri Andreja Plenkovića u prošlosti. Druga opcija koja se razmatra su novi izbori, dok je treća, iako manje vjerojatna, formiranje vlade oko SDP-a i Zorana Milanovića. U međuvremenu, Ustavni sud je u petak donio odluku koja dodatno komplicira situaciju – zabranio je Milanoviću biti mandatar ili premijer, čak i ako podnese ostavku.

Počela je rasprava o ideji formiranja anti-HDZ vlade koja bi bila sastavljena od ujedinjene oporbe, s ciljem osiguravanja poštenijih izbora i raspada nakon godinu dana. Opcija koju podržavaju Fokus i Možemo je formiranje Sabora te donošenje zakona bez formalne vlade. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kada je upitan o suradnji s Domovinskim pokretom, izjavio je da su prije izbora bile jedne okolnosti, a sada su druge te da su ton njihovih javnih izjava naglo opao. Istaknuo je važnost uvažavanja rezultata izbora i suradnje s novim zastupnicima kako bi se pronašao model suradnje.



Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Penava održao konferenciju za medije 

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, najavio je za danas u 11 sati konferenciju za medije u prostorijama DP-a u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Tema pressice je izvještaj s Predsjedništva Domovinskog pokreta.

– Zahvaljujući onima koji su izašli na izbore, poklonili glas DP-u, a takvih je više od 200.000, potvrdili su očekivan rezultat… Za neke je iznenađenje da je DP treća politička opcija u zemlji. Za njih, ili ne razumiju posao kojim se bave ili rade za neke skrivene političke opcije, priču pokušavaju pogurati u drugom pravcu. DP je izuzetno zadovoljan rezultatima, situacijom. Ne samo time što smo treća politička snaga u zemlji, nego da smo uspjeli prezentirati što je DP, a ponajprije mislim na heroje Domovinskog rata…, rekao je Penava.

– U kontri onoga što kruži medijima, te vrijednosti nećemo prodati ni pod koju cijenu, suvereno ćemo braniti tu poziciju. Spremni smo i na varijantu formiranja većine i sastavljanja vlade, spremni na varijantu obitavanja u oporbi, ali spremni i na varijantu novih izbora. Nisu nam sve tri opcije podjednako vrijedne, nije nam sasvim svejedno, težimo mijenjati stvari na bolje u Hrvatskoj. Voljeli bismo da smo u poziciji većine izvršne vlasti jer to konkretno možemo predočiti u stvarnost, ali ne pod svaku cijenu i ne prodajući ono što naši birači vide u nama, a to je vjera i nada u istinsku, suverenu, jaku, neovisnu Hrvatsku, Hrvatsku koja sluša bilo svoga naroda, bilo svojih ljudi. Toliko od mene vezano za ovu situaciju koju danas imamo. Zbog naslova u medijima, kod nas se ništa promijenilo nije. Sve što smo komunicirali, ostaje isto. SDSS je nama neprihvatljiv partner, sve druge opcije su na stolu, sa svima drugima se razgovra. Sa svima drugima.

– Pravi razgovori su tek krenuli jučer. Sve što se pisali do sada, sve neistinite argumente koji ste iznosili, mislim na uvjetovanje, broj ministarstava, to su takve gluposti i laži. Valjda netko zna bolje od mene što je DP dogovorio… Ozbiljni razgovori su krenuli tek sada. Sve dosad ja ozbiljno demantiram kao pokušaje nanošenje štete DP-u.

Rekao je i da Domovinski pokret “nema ništa protiv nacionalnih manjina”.

Podsjetimo, u ponedjeljak je najavljeno kako danas počinju pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Stipo Mlinarić Ćipe otkrio je pregovarački tim Domovinskog pokreta. Kako je kazao, to su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.

U studiju Jutarnjeg lista je uoči Penavine konferencije za medije gostovao zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. S novinarom Goranom Penićem govorio je o pregovorima za ulasku u vladajuću koaliciju.

– Sa svima smo pričali. I dalje ne znamo s kime bismo pričali u SDP-u. Mislim da prvo krećemo u pregovore s SDP-om, a onda HDZ-om, rekao je Radić.

Plenković o planovima za budućnost: ‘Moja je namjera biti hrvatski premijer’

Komentari