Plenković o planovima za budućnost: ‘Moja je namjera biti hrvatski premijer’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu u povodu pregovora o formiranju nove vladajuće većine.

Osvrnuo se i na svoje namjere u političkoj budućnosti.

“Moja je namjera biti hrvatski premijer u 3. mandatu, a osobno predvodim listu na izborima za European Parliament kako bismo naglasili koliko su nam europska pitanja važna. To je pobjednička lista onih koji stvarno rade za Hrvatsku u Europskoj uniji – da naša zemlja bude još jača. Članstvom u Schengenu i Eurozoni pozicionirali smo je ondje gdje i pripada – u samu jezgru Europe i demokratskog Zapada. Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj na dobrobit svih građana i nacionalne ekonomije!”, napisao je HDZ na Facebooku.



HDZ formirao pregovarački tim

Andrej Plenković otkrio je da se u pregovaračkom timu HDZ-a nalaze on, Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

Nakon parlamentarnih izbora za Hrvatski sabor održanih 17. travnja niti jedna stranka i dalje nema 76 ruku kako bi sastavila novu vladu, no kako je jučer rečeno, danas kreću pregovori. Najizgledniji je dogovor između HDZ-a koji je osvojio 61 mandat i Domovinskog pokreta koji je dobio 14 (od čega je jedan Mislava Kolakušića koji odbija dogovor s HDZ-om), ali će im trebati i glasovi manjinaca. S druge strane, ljevica je i dalje daleko od formiranja većine. Najizglednije je da će Domovinski pokret i HDZ formirati vladu iako postoji i kamen spoticanja, a to je SDSS i Milorad Pupovac. Domovinski pokret ni pod koju cijenu ne želi njih u vladi iako su do sada bili Plenkovićevi partneri. Druga opcija su novi izbori, a treća opcija, iako vrlo neizgledna, formiranje vlade oko SDP-a i Zorana Milanovića. U međuvremenu je Ustavni sud u petak zabranio Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku što je dodatno zakompliciralo stvari.

Počinju pregovori za sastavljanje Vlade

Komentari