Plenković se dogovorio s Milanovićem: ‘Danas ćemo predložiti novog načelnika OS’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Danas je održana 289. sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Na dnevnom su redu dva prijedloga zakona koje će vlada uputiti u hitnu saborsku proceduru – prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se predlaže produljenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto za isporuku prirodnog plina, te izmjene i dopunu Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva kojima se predlaže ukidanje vodnoga doprinosa.

Osim toga, na dnevnom je redu i više konačnih prijedloga zakona, među njima i izmjena i dopuna Kaznenog zakona (EU) poznatog kao “lex AP”. Banski dvori već su ranije najavili da će za drugo saborsko čitanje toga zakona, a vezano uz curenje informacija iz istraga, dodati odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Plenković je odmah na početku uvodnog govora spomenuo OECD pa je kazao: “Vjerujemo da ćemo kroz dvije godine od danas završiti proces u jedinu preostalu veliku međunarodnu organizaciju – OECD”, rekao je Plenković i dodao da je “vrijeme da se prisjetimo rasta plaća tijekom cijelog našeg mandata” te se pohvalio rezultatima svoje Vlade.



‘Predložit ćemo danas novog načelnika OS’

Osim toga, opet se pohvalio i rastom BDP-a. “Naša je projekcija da će gospodarski rast nastaviti rasti i u 2024. godini”, rekao je Plenković te se nadovezao na temu Ukrajine: “Hrvatska je i dalje solidarna s ukrajinskim narodom”, rekao je i dodao: “Svi prijatelji u EU-u i NATO-u žele i dalje snažno podržavati Ukrajinu, uključujući i vojnu pomoć bez da to podrazumijeva lažne spekulacije o slanju vojnika, bilo hrvatskih, bilo drugih”, rekao je.

“Vlada će danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga hrvatske vojske, a riječ je o generalu Tihomir Kundidu.

Pregovore je s predsjednikom vodio ministar obrane Ivan Anušić. Nada se i da će s predsjednikom postići dogovor oko imenovanja novog šefa SOA-e, a Vlada predlaže da to ostane aktualni čelnik Daniel Markić.

Poznato zbog čega je uhićen bivši ministar Hrvoje Vojković: Imao je i pomagača

Komentari