Poznata novinarka uputila znakovitu poruku dan nakon izbora: Svi se pitaju hoće li Plenković to učiniti

Foto: Boris Kovacev/Cropix

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora na kojima su birači u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj birali ukupno 140 saborskih zastupnika – u svakoj izbornoj jedinici po 14.

Prema privremenim rezultatima DIP-a, nakon obrađenih više od 95 posto biračkih mjesta, HDZ ima veliku prednost u odnosu na ostale stranke. HDZ u ovom trenutku ima 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS 2, Nezavisna platforma sjever 2 i Fokus 1 mandat.

HDZ kao relativni pobjednik izbora za sastavljanje vlade nema dovoljno mandata, stoga će morati posegnuti u pregovore s drugim političkim opcija, a po svemu sudeći, do dogovora bi trebalo doći između HDZ-a i Domovinskog pokreta, trenutno treće najjače političke opcije u Hrvatskoj po broju dobivenih mandata.



“Bezvremenska izjava”

I dok jedni kalkuliraju kako bi se Plenković mogao obratiti SDP-u, mnogi nisu skloni toj tezi, već vjeruju kako će Andrej Plenković iskoristiti sve svoje pregovaračke sposobnosti kad sjedne s pregovaračkim timom Domovinskog pokreta za stol i da će u konačnici pronaći način da sastave vladu.

Novinarka Mirjana Hrga dan nakon izbora uputila je znakovitu poruku i time dala naslutiti što misli na koji način će se sami pregovori odigrati. Hrga u svojoj objavi nije spominjala niti jednu stranku konkretno, već je dala naslutiti način na koji bi se političke stranke trebale dogovoriti.

“Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi”, citirala je Hrga Winstona Churchilla i dodala: “Bezvremenska izjava.”

Za ovu objavu Hrga je isključila komentare, a objavu je ‘lajkalo’ nekoliko desetaka njenih pratitelja. Hoće li Plenković i ostali akteri imati pragmatičan pristup prilikom izgradnje političkog savezništva tek ostaje za vidjeti. No, kako se čini, građani na ishod ne bi trebali čekati mjesecima kako je predvidio Peđa Grbin, čiju ostavku nakon izbora mnogi zazivaju.

Na RTL-u se usred pojavio komičan prizor: Pogledajte natpis iznad Plenkovića

Komentari