Pregovori u punom jeku: Penava bi s oporbom mogao postati predsjednik Sabora?

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora, Hrvatska još uvijek čeka formiranje nove Vlade. HDZ, koji ima najviše šanse za sastavljanje Vlade, trenutno pregovara s Domovinskim pokretom. Međutim, unatoč tim pregovorima, SDP je objavio da odustaje od podrške Zoranu Milanoviću kao potencijalnom mandataru.

Unatoč tomu, ljevica ne odustaje od ideje o konstituiranju Sabora prije postizanja dogovora o modalitetima formiranja Vlade. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, predlaže konstituiranje Sabora kako bi se donijele ključne odluke, poput stavljanja van snage imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, nadzora nad trošenjem sredstava u ministarstvima te izmjena takozvanog Lex AP-a.

Grbin vjeruje da bi se oko te ideje mogle složiti sve stranke koje su se zalagale za smjenu HDZ-a s vlasti, bez obzira na njihov ideološki predznak.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

DP obavio razgovore s SDP-om 

Novi list piše da od izvora bliskih pregovorima doznaje da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.



Proteklih su dana, tvrde izvori Novog lista, čelnici DP-a u tu svrhu razmijenili mišljenja s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, koji je predstavljao koaliciju Rijeke pravde te izaslanstvom Mosta i Hrvatskih suverenista.

Na sastanku s potonjima su čuli prijedlog da novi predsjednik Sabora bude – Ivan Penava.

Predstavnici manjina odlučili tko će dobiti njihovu potporu za šefa Sabora, javio se Bilek

Komentari