Putin objavio listu neprijatelja, među njima je i jedan hrvatski državljanin, smatraju ga teroristom

Screenshot: Youtube

Rusija je šahovskog velemajstora i političkog aktivistu Garryja Kasparova dodala na popis “terorista i ekstremista”, navodi se u obavijesti ruske financijske obavještajne službe.

Višestruki svjetski prvak u šahu Kasparov dugogodišnji je protivnik predsjednika Vladimira Putina i živi u Sjedinjenim Državama gotovo desetljeće. Godine 2013., u strahu od pravnog postupka, napustio je Rusiju i nastavlja iz SAD-a osuđivati ​​rusku vlast i njezin rat u Ukrajini.

Ruske vlasti su 2022. Kasparova već označile kao “stranog agenta”. Aktualne vlasti u Rusiji taj termin koriste za svoje protivnike, novinare i borce za ljudska prava. Većina glavnih protivnika koji su ostali u Rusiji su u zatvoru, dok su drugi u egzilu.

Foto: Facebook

Kasparov je jedan od najvećih šahista svih vremena

Kasparov, rođen 1963. u Azerbajdžanu, smatra se jednim od najvećih šahista svijeta. Bio je svjetski prvak Međunarodne šahovske federacije FIDE između 1985. i 1993. godine.



Do 2000. godine bio je i svjetski prvak Federacije profesionalnih šahista koju je Kasparov stvorio zajedno s Nigelom Shortom. Prema klasičnoj Fide metodi, Kasparov je jedan od trojice šahista sa šest svjetskih naslova. Uz njega su Emanuel Lasker i Anatolij Karpov.

Veliki prijatelj Hrvatske

U svijetu je poznat kao veliki šahist i snažni protivnik Putinove vladavine, a Kasparov je još od 1990-ih poznat i kao veliki prijatelj Hrvatske. Zbog svojih veza s Lijepom našom, od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, a jedno od mjesta u kojima boravi je i Podstrana kod Splita.

Zbog svoje povezanosti s Hrvatskom i poznavanja povijesti hrvatske obrane u Domovinskom ratu, Kasparov je preklani opisao situaciju za vrijeme hrvatske obrane iz 1990-ih uspoređujući je s borbom koju Ukrajina vodi protiv ruske invazije.

“To je slično do te mjere da je jedna imperijalistička sila, ovdje Rusija, na Balkanu Srbija, koja je pokušala izvući korist iz kolapsa institucija pokušala izvući korist i koristiti vojnu silu kako bi osvojila teritorij i na životu održala imperijalnu ideju. Hrvatska je vratila svoju suverenost, isto će se dogoditi i Ukrajini”, rekao je Kasparov dok je bio gost u programu N1 televizije.

Putin nikad žešće zaprijetio svima koji planiraju napad na Rusiju: ‘Svaki pokušaj bit će tragičniji po njih’

Komentari