Putin tvrdi da Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije: ‘Otporni smo na sankcije’

Foto: Guliver (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File), Vladimir Putin

Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022., Sjedinjene Države i njezine saveznice zabranile su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Najviši dužnosnici u Sjedinjenim Državama žele zaplijeniti imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i europski dužnosnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Američki Zastupnički dom usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućuje zapljenu ruske imovine, no lavovski dio ruske imovine nije u SAD-u nego u Europi.



– Imamo pripremljeni odgovor. Imamo nacrt zakona s mjerama odmazde koji smo spremni odmah razmotriti. rekla je je Valentina Matvijenko, predsjednica ruskog gornjeg doma parlamenta, a prenosi državna novinska agencija RIA.

– A Europljani će izgubiti više od nas, rekla je Matvijenko, koja je članica moćnog ruskog Vijeća sigurnosti.

Matvijenko nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine o čemu se još uvijek raspravlja na Zapadu.

Jedna opcija o kojoj Zapad raspravlja je da se zaplijeni prihod od imovine bez uzimanja same imovine.

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je rusko gospodarstvo, koje je poraslo 3,6 posto prošle godine, otporno na zapadne sankcije kojima se željela zaustaviti ruska trgovina.

Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zapljena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamira te da bi potkopala povjerenje u američki dolar i euro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući povjerenje u zapadne središnje banke.

Foto: Guliver

Imovina stranih ulagača blokirana

Rusija je rekla da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu.

Neki ruski dužnosnici su sugerirali da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača blokirana na posebnim računima u Rusiji mogla doživjeti istu sudbinu.

Nije jasno koliko je točno novca na tim računima.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedjeljak da Rusija ima temelja da zaplijeni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu.

Volodin je rekao da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inozemstvu, samo 5 do 6 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama, dok je oko 210 milijardi eura u Europskoj uniji.

Putin nikad žešće zaprijetio svima koji planiraju napad na Rusiju: ‘Svaki pokušaj bit će tragičniji po njih’

Komentari