Sada je puno jasnije tko može sastaviti Vladu RH

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

HDZ i partneri 60 mandata, SDP-ova koalicija 42, Domovinski pokret i partneri 14, Most i Suverenisti 11, Možemo 10, IDS 3, NP Sjever 2 i Fokus/Republika 1 mandat. Konačni je to rasplet izborne utakmice koja se odigrala ove neobične srijede, koju je na papiru neradnim proglasio predsjednik i kandidat SDP-a za mandatara Zoran Milanović, piše Dnevno.hr

Iako je na prvi pogled puno toga neizvjesno i nejasno je tko može do 76 ruku u Hrvatskome saboru, zapravo je prostor za manevar skučen i nema puno šanse za prevelika iznenađenja.

HDZ ima opciju s Domovinskim pokretom i dijelom manjina ili nekim od manjih parlamentarnih stranaka stvoriti većinu, ili šef stranke Andrej Plenković ima mogućnost odvesti stranku na nove izbore što kako saznajemo iz stranke nije baš želja većine ključnih ljudi unutar i oko stranke. HDZ-u Most, Možemo i SDP ne dolaze u obzir.

Kad bi pak HDZ prigrlio sve manje stranke, 3 IDS-ova mandata, 2 NP Sjevera i 1 Fokusov uz 8 zastupnika manjina, došao bi do brojke od 74, a u tom bi slučaju nedostajale dvije ruke što, prema dosadašnjem djelovanju Andreja Plenkovića, nije nemoguće pronaći u bazenu kojeg čini ostali dio izabranih zastupnika, prvenstveno potencijalne preletače traže u DP-u, a spominje se i Krešo Beljak. Suprotna pak strana, odnosno Rijeke pravde SDP-a, ima mogućnost zvana – manjinska vlada koju su u izbornoj noći zapravo najavili i Nikola Grmoja i Božo Petrov iz Mosta te Sandra Benčić iz Možemo.



Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nije nemoguće, ali…

Peđa Grbin je išao u tom smjeru jer drugo mu ne preostaje. U tom bi slučaju parlamentarnu većinu činilo 42 ruke iz SDP-ove koalicije, 10 Možema, 11 Mosta, manjinci, 3 IDS-ovca, 2 NP Sjever i 1 iz Fokusa. I to je jedina opcija koju suprotna strana ima, a da dođe do 76 ruku uz Zorana Milanovića kao mandatara… No, pozvali su s ljevice i Domovinski pokret u potencijalnu manjinsku vladu kako bi zajedno srušili HDZ, no takva je situacija teško zamisliva iako je Milanović uoči izbora iskazivao simpatije i prema DP-u.

Što o tome misli politički analitičar i komunikacijski stručnjak Zoran Pucarić, odgovorio je za naš portal. “Pozivi za manjinskom vladom dolaze od opozicije. Zanimljivo je da manji lijevi klub predlaže podršku manjinskoj vladi, oni ne bi ništa radili, ne bi se kompromitirali ali bi podržavali nekog da provede, između ostalog, i njihove želje. Možemo! itekako ima problem sa svojim članstvom ako podrže vladu koju bi podržavale i desne opcije. A očito je da se bez glasove desnih stranaka niti jedna vlada neće moći formirati”, smatra Pucarić.

Jesu li pozivi iz Možemo i SDP-a, rukavica u lice Domovinskom pokretu da stanu na suprotnu stranu od HDZ-a? “DP ima tradiciju promišljanja da su king makeri. Već jednom su birali ministarstva koja žele preuzeti pa je vlada formirana bez njih. U ovom trenu je teško prognozirati konačan rezultat, ali čini se da će podjela mandata biti blizu rezultatu kojeg je predvidjela izlazna anketa. DP je ostvario jako dobar rezultat, morat će se znati nositi njime”, rekao je analitičar.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Pokušat će ih raskoliti

Hoće li doći do raskola unutar DP-a? “Već jednom im se raskol dogodio. Krene li HDZ pregovarati s pojedincima namjerno ignorirajući stranku, jer im se cijena koaliranja sa strankom učini previsoka, klub DP-a će se ponovo raskoliti. Ipak, treba pričekati. Ključan broj mandata koji im treba jest 66 jer onda u igru ulaze manjinci. Naravno, ne znamo kako će tri zastupnika SDSS-a reagirati na eventualnu koaliciju s DP-om, odnosno kako će zastupnici DP-a, a trenutno ih je 14, reagirati na tu koaliciju”, smatra.

Kao i uvijek, još nitko nije priznao poraz, a većina se proglašava pobjednicima. Tko je zapravo pobjednik, a tko je podbacio? “Možda će zvučati glupo, ali pobjednici ovih izbora su svi birači. Napokon smo imali pristojnu izlaznost na izbore, napokon imamo pristojan broj glasova. Obzirom na organiziranost SDP-a, njihovih 42 zastupnika u ovom trenutku je jako dobar rezultat, jer nastavili su se raspadati nakon prošlih izbora, kada su osvojili 41 mandat, ali tada su imali IDS u koaliciji, koji je samostalno osvojio 3 mandata. Apsolutni gubitnici su Socijaldemokrati koji nisu osvojili niti jedan mandat. Slušao sam izjavu g. Vanđelića koji je najavljivao 5 mandata na izborima. Ne znam temeljem kojih pokazatelja je bio tako samouvjeren, njegova stranka nije osvojila ništa, jedini mandat kojeg je osvojila njegova lista jest onaj stranke Fokus”, rekao nam je Pucarić.

Kako komunikacijski stručnjak komentira završne govore čelnika stranaka s najviše osvojenih mandata? “Nisam čuo ništa neočekivano u izjavama. Još je prerano za bilo kakve odlučne istupe”, zaključio je Zoran Pucarić.

Što će sada biti sa Zoranom Milanovićem? Navodno ima opak tajni plan

Komentari