Što će sada biti sa Zoranom Milanovićem? Navodno ima opak tajni plan

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ulaskom u kampanju za parlamentarne izbore predsjednik Republike Zoran Milanović ušao je u veliki rizik. Još su tada kada se predsjednik odlučio za ovaj radikalan potez mnogi na političkoj sceni komentirali kako je Milanović na kocku stavio još jedan siguran mandat na Pantovčaku, ali i vlastitu političku karijeru.

No, čini se da osebujni predsjednik nije previše dvojio jer mu je u cilju bilo održati na životu svoj SDP, stranku koju vodi bezidejni Peđa Grbin, koji je s Milanovićevim ulaskom u kampanju ostao bez kandidature za premijera, iako ni dobar dio SDP-ovaca nije vjerovao u njegov uspjeh na tom polju.

Nije doduše ni dio SDP-ovaca bio zadovoljan time što Milanović ulazi u njihovu kampanju budući da se na Pantovčaku predsjednik Republike promaknuo u svojevrsnog lidera desnice, no kako Grbin ovu odluku nije iskomunicirao sa svojim stranačkim kolegama tako su mnogi bili primorani prihvatiti tempo kojega im je u kampanji nametnuo predsjednik Milanović koji je svoj angažman prožeo sukobima i žestokom retorikom, što se kako za sada stvari stoje ipak nije pokazalo kao ispravna odluka. U HDZ-u stoga likuju i tvrde kako je Plenković trijumfirao ako ništa drugo onda nad Milanovićem.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Teško bez DP-a

Realnost je međutim takva da će i HDZ teško do vladajuće većine bez Domovinskog pokreta u kojemu i Milanović vidi slamku spasa. ”Predsjednik je spreman na tajnu akciju. Spreman je ponuditi Domovinskom pokretu mogućnost suradnje i formiranje takozvane manjinske vlade s Pokretom, Mostom i SDP-om te manjinama, ali bez SDSS-a. Ako HDZ još padne što nije nemoguće taj plan mogao bi i pokušati realizirati”, otkriva naš dobro upućeni sugovornik blizak predsjedniku Republike.



Pitanje je koliko je Pokret spreman na realizaciju ovakvih planova, a upitno je i što bi na takvo nešto rekao sami Grbin koji je već kontaktirao Sandru Benčić iz Možemo s kojom je pokušao dogovoriti plan o formiranju vladajuće većine, s tim da su u Možemo poprilično jasni. Oni s desnim opcijama nemaju namjeru surađivati. Pregovori bi stoga i u HDZ-u i u SDP-u mogli biti dugotrajni, a na njih će se sasvim sigurno pokušati utjecati i sa Pantovčaka.

SDP-ovci van sebe: ‘Građani su odlučili podržati lopove, nek’ im je Bog na pomoći’

HDZ-ovci ukazivali na Milanovićev utjecaj

Na utjecaj predsjednika Milanovića na izbore već su ranije ukazivali HDZ-ovci pa i sami premijer Andrej Plenković koji je Milanoviću zamjerao to što prije uključenja u kampanju za parlamentarne izbore nije podnio ostavku na predsjedničku dužnost. Za to vrijeme Milanović je poručivao kako njemu takvo nešto ne pada na pamet, što su HDZ-ovci tumačili i kao zloupotrebu predsjedničke funkcije. Na toj funkciji Milanović će se i sada naći pod velikim povećalom, jer nas evidentno očekuje period koji će biti neizvijesniji od kampanje poštu uskoro kreću pregovori oko formiranja vladajuće većine što predstavlja izazov i za premijera Plenkovića. Poznato je da je predsjednik Republike taj koji bi mandat trebao povjeriti osobi koja temeljem raspodjele zastupničkih mjesta i nakon obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine zastupnika.

U vladajućim redovima su i uoči izbora strahovali od scenarija s parlamentarnih izbora iz 2007.godine kada je HDZ osvojio 66 mandata. U to doba SDP je s izbora izašao sa 56 mandata, a državu je vodio predsjednik Stjepan Mesić. Unatoč tome što je bilo jasno da je HDZ relativni pobjednik tih izbora Mesić danima nakon izbora Sanaderu nije povjerio mandat za sastav vlade, što bi Milanović sada mogao prirediti HDZ-u i premijeru Plenkoviću kako bi na taj način njegov SDP dobio prostor i vrijeme za pregovore s mogućim koalicijskim partnerima za većinu od 76 ruku.

Škicnuli smo po stožerima i pogledali što svira: Od Thompsona preko Bare i Baby Lasagne

Milanović je i uoči izbora najavljivao da će mandat na raspolaganje dati onome tko mu dođe sa 76 ruku. Inače je za sastavljanje vlade propisan rok od 30 dana koji se može produžiti za još 30 dana i još jedan rok od 30 dana koji se daje drugom mandataru nakon čega slijede novi izbori. Ideja te ustavne odredbe prema tezama nekih stručnjaka nije da se u svakom slučaju formira vlada već da relativni pobjednik izbora ako je to moguće sastavi novu vladu, a ako to nije moguće onda je potrebno ponovno ići na izbore. Što će točno Milanović učiniti po ovom pitanju ostaje za vidjeti.

No, ukoliko ne uspije formirati vladajuću većinu sa svojim SDP-om pred predsjednikom države koncem godine stoji još jedan veliki izazov- osvajanje drugog mandata na Pantovčaku. Premda više od godinu dana slovi za najpopularnijeg političara u državi, zbog čega se vjerovalo u njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima, Milanović je tu šansu s rijekama pravde pustio niz vodu. Naravno da Milanovića kao favorita na predsjedničkim izborima ne treba otpisati, ali jamačno je njegova pozicija ulaskom u kampanju za parlamentarne izbore nešto drugačija nego što je bila još početkom ove super izborne godine.

Jandrokovića se ovakvog ne viđa često, kamera su ga uhvatile kako slavi rezultate iz DIP-a

Komentari