Sastala se oporba, cilj je srušiti HDZ: ‘Pokazat ću Šeksu da sam zmija otrovnica’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

U središnjici SDP-a se održavaju sastanci šefova te stranke s lijevo-liberalnim strankama, izuzev Socijaldemokrata. Razgovara se o načinu izlaska na nadolazeće parlamentarne izbore te o prosvjedima koji bi se trebali održati 23. ožujka. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na sastanak je pozvao dio oporbe s kojima je prosvjedovao 17. veljače, a razgovara se i s predstavnicima devet manjih parlamentarnih stranaka o potencijalnom formiranju nacionalne koalicije.

Na Iblerov trg trebalo bi stići i predstavnici Možemo te razgovarati i prosvjedima koji bi se trebali održati u pet hrvatskih gradova. Dosad su u sjedište SPD-a stigli Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak).

Prije sastanka su izjave dali Krešo Beljak, Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš. Kažu, potreban je dogovor s ciljem micanja HDZ-a s vlasti. “Očekujem da ću imati priliku u kampanji dati sve od sebe, pa kad je već Vladimir Šeks rekao da sam zmija otrovnica koja šiklja otrov iz šupljih zubi, da mu to i pokažem. I to je ono što na sastanku tražim – tražim priliku da točno to napravim”, rekla je Orešković.

Foto: Srdjan Vrancic/Cropix

Ovo su datumi kada su izbori mogući

Beljak je rekao da su i Socijaldemokrati trebali biti na sastanku, no ogradio se da ne želi ulaziti u odnose među drugim strankama. Orešković je s druge strane rekla razumije SDP-ovce koji su rekli da svatko ide svojim putem, podsjetivši na raskol koji je doveo do formiranje druge stranke.



Oporba je užurbano krenula u dogovore i pregovore nakon što je premijer Andrej Plenković jučer otkrio da će parlamentarni izbori biti prije onih za europski parlament te da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka. Sam datum izbora odredit će predsjednik, a ustavni rok je 30

Zbog propisanih pravila, po kojima od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, do dana izbora, mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana, predsjednik će na raspolaganju imati četiri nedjelje. Raspusti li se Sabor 15. ožujka, najranija nedjelja za izbore je 21. travnja, a najkasnija 12. svibnja. Raspusti li se pak 22. ožujka, izbori za Sabor održat će se najranije 28. travnja, a najkasnije 19. svibnja.

Analitičari složni: Plenković je procijenio da mu je na parlamentarne bolje ići prije europskih

Komentari