Stigla posljednja prognoza uoči izbora: Evo detaljnih rezultata po izbornim jedinicama

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Digital 2X1 od 25. ožujka do 9. travnja obavila je veliko anketno istraživanje javnog mnijenja glede izbora za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja. Donosimo detaljne rezultate istraživanja po izbornim jedinicama.

U prvoj izbornoj jedinici SDP s koalicijskim partnerima drži prvo mjesto. Anketa je obuhvatila 1010 ispitanika, a provedena je od 25. do 29. ožujka. Prva izborna jedinica obuhvaća središnji dio Grada Zagreba (gradske četvrti Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje) i južni dio Zagrebačke županije (Velika Gorica, Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica).

SDP s političkim partnerima ima potporu 29,2 posto birača, HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem uživa potporu 27,4 posto birača, Možemo može prema anketi računati na 12,2 posto glasova, Domovinski pokret na 11,3 posto birača, a Most na 4,6 posto birača. Neodlučnih je birača oko 9 posto.



Domovinski pokret najveće iznenađenje u prvoj izbornoj jedinici

Prema navedenom istraživanju, SDP-ova koalicija osvaja pet saborskih mandata, HDZ također pet, a na po dva mandata mogu računati Možemo i Domovinski pokret. Most i Hrvatski suverenisti uživaju potporu 4,6 posto birača, ali ne prelaze izborni prag. Ostale stranke daleko su od prelaska izbornog praga. Dakle, samo četiri stranke mogu računati na ulazak u Sabor u prvoj izbornoj jedinici. Između dvije vodeće stranke mala je razlika u prvoj izbornoj jedinici.

SDP velik skok u ovoj izbornoj jedinici može zahvaliti potpori koju je lijevom bloku dao Zoran Milanović, koji se i dalje nameće kao mandatar za sastavljanje vlade nakon izbora. HDZ je u ovoj izbornoj jedinici istaknuo Andreja Plenkovića, što govori u prilog tome da se ovdje stavljaju jake karte na stol. Potpora platformi Možemo je u padu, što se može objasniti vraćanjem birača ljevice SDP-u nakon Milanovićeva političkog manevra.

Uz SDP, Domovinski pokret najveće je iznenađenje u prvoj izbornoj jedinici. Anketa je rađena nakon što je najavljena koalicija Domovinskog pokreta i stranke Pravo i pravda Mislava Kolakušića, koji će biti nositelj upravo u ovoj izbornoj jedinici. Domovinski pokret potpisao je sporazum s još nekoliko stranaka i neovisnih pojedinaca. Time se može objasniti nagli rast potpore ovoj političkoj opciji. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Mislav Kolakušić u idućem razdoblju kao kandidat protestne baze uspjeti privući i određeni broj neodlučnih birača kojih je još devet posto, kao i hoće li se neka druga politička opcija približiti izbornom pragu.

Druga izborna jedinica

U drugoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 1010 ispitanika, a provedena je od 26. do 30. ožujka.

Druga izborna jedinica obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zapadni i južni dio Koprivničko-križevačke (grad Križevci, općine Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinje, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec), Grad Zagreb (gradske četvrti Donja Dubrava, Gornja Dubrava i Sesvete) te istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije (gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, općine Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar-Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec).

Plenković vrijeđao DP i Most kao kočijaš, stigla je i prva reakcija

 

U drugoj izbornoj jedinici HDZ, predvođen Gordanom Jandrokovićem, ima potporu 32,28 posto birača, SDP na čelu s Borisom Lalovcem može računati na 22,45 posto birača, Domovinski pokret predvođen Tomislavom Josićem uživa potporu 14,9 posto birača, Most na čelu s Ninom Raspudićem osvaja 5,5 posto potpore birača, a prag još prelazi Možemo čiju listu, s potporom od 5,1 posto, predvodi Danijela Dolenec.

DP jedini narastao

Neodlučnih je birača oko 10 posto. Prema navedenom istraživanju, HDZ osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 4, dva mandata osvaja Domovinski pokret, a Most i Hrvatski suverenisti te Možemo mogu računati na po jedan mandat. Ostale stranke ne prelaze izborni prag, a najveću potporu ispod praga ima koalicija Fokusa i Republike s potporom 2,4 posto birača. Kao i u prvoj izbornoj jedinici, i ovdje samo četiri liste mogu računati na ulazak u Hrvatski sabor.

Domovinski pokret jedini je narastao u odnosu na 2020. U drugoj izbornoj jedinici mogu se, prema sadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, očekivati slični rezultati kao na izborima 2020. I tada je HDZ osvojio 6 mandata, SDP 4, DP 2, a Most i Možemo po jedan mandat. U međuvremenu je opala potpora HDZ-u i SDP-u za nekoliko posto (SDP je posljednjih tjedana, nakon potpore Zorana Milanovića, povratio dio birača), no mogu računati na isti broj mandata.

Možemo se kreće na sličnim postocima kao i 2020., primjetan je lagani pad potpore Mostu, dok Domovinski pokret bilježi trend rasta. Istraživanje je provedeno nakon sklapanja koalicije DP-a sa strankom Mislava Kolakušića Pravo i pravda i još nizom manjih stranaka i istaknutih pojedinaca.

Treća izborna jedinica

U trećoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 400 ispitanika, a provedena je od 28. ožujka do 3. travnja. Treća izborna jedinica obuhvaća Međimursku županiju, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije (općine Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća). U trećoj izbornoj jedinici tradicionalno je biračko tijelo naklonjeno ljevici.

SDP s partnerima predvođen Sinišom Hajdašem Dončićem tako može računati na potporu 35,4 posto birača. Anđelko Stričak predvodi HDZ koji osvaja 22,2 posto glasova birača. Nezavisna platforma Sjever na čelu s Matijom Posavcem dobila bi 10,5 posto glasova. Možemo s Lukom Korlaetom kao nositeljem ima potporu 6,1 posto birača. Izborni prag još sigurno prelazi i Domovinski pokret s potporom od 5,9 posto birača, a njihovu listu predvodi Davor Dretar. Most je prvi ispod praga s 3,7 posto potpore birača.

Neodlučnih je birača oko 9 posto. Prema navedenom istraživanju, SDP osvaja 6 mandata, HDZ 4, dva mandata osvaja Nezavisna platforma Sjever, a Možemo i Domovinski pokret mogu računati na po jedan mandat. Ostale stranke ne prelaze izborni prag. U trećoj izbornoj jedinici pet lista prelazi izborni prag i ulazi u Hrvatski sabor. U odnosu na prošle izbore novost je potpora Nezavisnoj platformi Sjever i Možemo, dok su i SDP i HDZ i Domovinski pokret i na izborima 2020. ušli u Sabor u ovoj izbornoj jedinici.

Četvrta izborna jedinica

U četvrtoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 29. ožujka do 3. travnja. Četvrta izborna jedinica obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku županiju, cijelu Virovitičko-podravsku te sjeverni i istočni dio Koprivničko-križevačke županije (gradovi i općine Đurđevac, Koprivnica, Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Peteranec, Podravske Sesvete i Virje).

HDZ predvođen Ivanom Anušićem uživa potporu 36,9 posto birača. SDP-ova lista, koju predvodi Mišel Jakšić, prema anketi dobiva potporu 32,2 posto birača. Listu Domovinskog pokreta predvodi Mario Radić, a ona uživa potporu 19,8 posto birača.

Neodlučnih je birača oko 9 posto. Prema navedenom istraživanju, HDZ osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 5, a tri mandata osvaja Domovinski pokret. S potporom od 3,7 posto Most je prvi ispod izbornog praga. Samo tri liste u ovoj izbornoj jedinici mogu računati na ulazak u Hrvatski sabor. U odnosu na izbore 2020. vidljiv je pad potpore HDZ-u, određeni rast potpore SDP-u, ali i trend rasta potpore Domovinskom pokretu.

Peta izborna jedinica

U petoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 2. do 4. travnja. Ova izborna jedinica obuhvaća tri slavonske županije u cijelosti, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku te istočni dio Sisačko-moslavačke županije. U Sisačko-moslavačkoj županiji to su gradovi Hrvatska Kostajnica i Novska te općine Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani i Majur.

HDZ predvođen Marinom Piletićem uživa potporu 34,1 posto birača, Domovinski pokret predvođen Ivanom Penavom dobiva potporu 20,1 posto birača, a SDP-ova lista koju nosi Predrag Matić osvaja 19,7 posto glasova birača. Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista osvaja 4,5 posto glasova, ali ne prelazi izborni prag.

Neodlučnih je birača oko 9 posto. Prema navedenom istraživanju, HDZ osvaja 6 mandata, a Domovinski pokret i SDP po četiri. Kao i u četvrtoj izbornoj jedinici, i ovdje samo tri liste mogu računati na ulazak u Hrvatski sabor. U odnosu na izbore 2020. vidljiv je pad potpore HDZ-u, a rast Domovinskog pokreta i SDP-a.

Šesta izborna jedinica

U šestoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 3. do 5. travnja. Šesta izborna jedinica obuhvaća dio Zagreba (gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb – zapad, Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug i Trešnjevka – sjever) te zapadni i jugozapadni dio Zagrebačke županije (gradovi Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i Zaprešić i općine Brdovec, Klinča-Sela, Krašić, Stupnik i Žumberak).

SDP predvođen Mihaelom Zmajlovićem uživa potporu 27,23 posto birača. HDZ u ovoj izbornoj jedinici predvodi Davor Božinović, a lista osvaja 23,9 potpore birača. Treći je Domovinski pokret, predvođen Igorom Peternelom, koji ima potporu 12,9 posto birača. Možemo s Tomislavom Tomaševićem kao nositeljem dobiva potporu 8,9 posto birača. Fokus i Republika imaju potporu 5,9 posto birača, a predvodi ih Davor Nađi. Prag još prelazi i Most – Hrvatski suverenisti s potporom 5,4 posto birača, a nositelj liste je Nikola Grmoja.

Neodlučnih je birača oko 9,25 posto. Prema navedenom anketnom istraživanju, SDP osvaja 5 mandata, HDZ 4, Domovinski pokret 2, a po jedan mandat Možemo, Fokus – Republika te Most – Hrvatski suverenisti. U odnosu na prošle izbore vidljiv je rast SDP-ove koalicije te pad potpore HDZ-u i Možemo. Nova opcija koja bi prema istraživanju ušla u Sabor je Fokus – Republika, a Domovinski pokret ima nešto veću potporu nego 2020.

Sedma izborna jedinica

U sedmoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 3. do 5. travnja. Sedma izborna jedinica uključuje cijelu Ličko-senjsku županiju, sjeverni dio Zadarske županije, dijelove Primorsko-goranske, cijelu Karlovačku županiju te zapadne i sjeverne dijelove Sisačko-moslavačke županije. U Sisačko-moslavačkoj županiji ova izborna jedinica obuhvaća gradove Glinu, Kutinu, Petrinju, Popovaču i Sisak, te općine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinsku Ves, Sunju, Topusko i Veliku Ludinu.

U Zadarskoj županiji to su gradovi Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir. Dijelovi Primorsko-goranske županije obuhvaćaju gradove Bakar, Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko te općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klanu, Lokve, Matulje, Mrkopalj, Ravnu Goru, Skrad, Vinodolsku općinu i Viškovo.

HDZ u sedmoj izborni jedinici predvodi Tomo Medved, a ta lista uživa potporu 45,23 posto birača. SDP-ova koalicija, predvođena Kristinom Ikić Baniček, ima potporu 32,56 posto birača. Listu Domovinskog pokreta predvodi Josip Jurčević, a ona osvaja 12,9 posto potpore birača. Most ima potporu 4,24 posto birača, ali ne prelazi izborni prag. Neodlučnih je birača oko 10 posto. Prema navedenom anketnom istraživanju, HDZ osvaja 7 mandata, SDP 5, a Domovinski pokret 2 mandata. Samo tri liste ulaze u Sabor.

Osma izborna jedinica

U osmoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 4. do 6. travnja. Osma izborna jedinica obuhvaća cijelu Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije (gradovi i općine Bakar, Cres, Crikvenica, Kraljevica, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Rijeka, Baška, Dobrinj, Kostrena, Lopar, Lovran, Malinska – Dubašnica, Mošćenička Draga, Omišalj, Punat i Vrbnik).

SDP predvođen Peđom Grbinom osvaja 30,9 posto potpore birača. Drugi je HDZ predvođen Olegom Butkovićem, a uživa 21,6 posto potpore birača. IDS ima potporu 17,2 posto birača, a na čelu liste je Dalibor Paus. Domovinski pokret i Pravo i pravda imaju potporu 6,3 posto birača, a ne čelu liste je Ivan Vilibor Sinčić. Prag još prelazi Most na čelu s Marinom Miletićem s potporom od 5,2 posto.

Neodlučnih je birača oko 10,5 posto. Prema navedenom anketnom istraživanju, SDP osvaja pet, HDZ 4, IDS 3, a Domovinski pokret i Most po jedan mandat.

Deveta izborna jedinica

U devetoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 5. do 8. travnja.

Deveta izborna jedinica obuhvaća cijelu Šibensko-kninsku županiju, sjeverni dio Zadarske županije (gradovi i općine Benkovac, Biograd na Moru, Nin i Zadar, Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji) i sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije (gradovi i općine Kaštela, Sinj, Solin, Trilj, Trogir, Vrlika, Dicmo, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Prgomet, Primorski Dolac, Seget i Šolta).

HDZ na čelu s Ivanom Malenicom prema istraživanju ima potporu 31,59 posto birača. SDP predvodi Sabina Glasovac, a dobiva 22,93 posto potpore birača. Na trećem je mjestu Domovinski pokret koji, s potporom od 15,46 posto glasova, predvodi Damir Biloglav. Miro Bulj nosi listu Mosta koja uživa potporu 5,5 posto birača. U Sabor prema istraživanju ulazi Ričard, tj. Enio Meštrović s potporom od 5,24 posto birača.

Neodlučnih je birača oko 10 posto. Prema navedenom istraživanju, HDZ osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 4, dva mandata osvaja Domovinski pokret, a Most i Ričard mogu računati na po jedan mandat. Ostale stranke ne prelaze izborni prag.


Deseta izborna jedinica

U desetoj izbornoj jedinici HDZ osvaja najviše mandata. Anketa je obuhvatila 600 ispitanika, a provedena je od 5. do 9. travnja.

Deseta izborna jedinica obuhvaća cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju i južni dio Splitsko-dalmatinske (tu su i gradovi i općine Hvar, Imotski, Komiža, Makarska, Omiš, Split, Stari Grad, Supetar, Vis, Vrgorac, Baška Voda, Bol, Brela, Cista Provo, Dugi Rat, Gradac, Jelsa, Lokvičići, Lovreć, Milna, Nerežišća, Podbablje, Podgora, Podstrana, Postira, Proložac, Pučišća, Runovići, Selca, Sućuraj, Sutivan, Šestanovac, Tučepi, Zadvarje, Zagvozd i Zmijavci).

HDZ na čelu s Brankom Bačićem uživa potporu 28,59 posto birača. SDP predvodi Ranko Ostojić s potporom 25,93 posto birača. Treći je Domovinski pokret koji predvodi Stipo Mlinarić, a ima potporu 13,46 posto glasova. Božo Petrov nositelj je liste Mosta koja ima potporu 5,34 posto birača. Neodlučnih je birača oko 10 posto.

Pogreška do 3 posto

Prema navedenom istraživanju, HDZ osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 5, dva mandata osvaja Domovinski pokret, a Most može računati na jedan mandat. Anketno istraživanje pokazuje da u deset izbornih jedinica HDZ osvaja 54 mandata, SDP 48, Domovinski pokret 21 mandat, Most i Možemo po 5 mandata, IDS 3, Nezavisna platforma Sjever 2 mandata, Fokus – Republika 1 mandat, kao i Ričard/Enio Meštrović.

Ćosić: ‘HDZ osvaja sva tri mandata u 11. Izbornoj’; Raguž: ‘Pomrsit ćemo račune HDZ-u’

U ovome anketnom istraživanju mogućnost statističke pogreške je 3 posto, a ankete pokazuju trenutačne trendove. Ono što valja primijetiti jest da bi nakon izbora raspored snaga mogao biti takav da Milorad Pupovac i SDSS neće biti dio vlasti. Istraživanje pokazuje da se bez Domovinskog pokreta, koji ima najveći rast u odnosu na izbore 2020., očito neće moći sastaviti vlada, a u toj su stranci vrlo jasno poručili da Pupovac i SDSS ne mogu biti dio vlasti.

Komentari