Susjed već navija za Plenkovića, a SDP ima šansu do većine, evo jasne kalkulacije

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Slovenski premijer Robert Golob izrazio je svoje čestitke Andreju Plenkoviću za izbornu pobjedu te izjavio svoje uvjerenje da će Plenković ostati premijer i u budućnosti. Golob je naglasio zadovoljstvo Slovenije zbog napretka u odnosima s Hrvatskom tijekom posljednje dvije godine te vjeruje da će ti odnosi ostati snažni i pod novom vladom s istim vodstvom.

Također, Golob je sudjelovao na drugom izvanrednom samitu EU-a u Bruxellesu, gdje su prvog dana čelnici raspravljali o vanjskopolitičkim pitanjima, posebice situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael. Odobrili su i nove sankcije protiv iranskog režima te pozvali na hitno dostavljanje sustava za protuzračnu obranu Ukrajini.

Plenković poručio da neće mijenjati politiku prema BiH: ‘Jačat ćemo odnose’



Drugi dan samita bio je posvećen gospodarskim pitanjima, s fokusom na izvješće bivšeg talijanskog premijera Enrica Lette o budućnosti europskog jedinstvenog tržišta i konkurentnosti europskog gospodarstva. Čelnici EU-a razgovarali su i o strateškim prioritetima za razdoblje 2024. do 2029. iako su ti razgovori djelomično zasjenjeni situacijom na Bliskom istoku.

Podsjetimo, u srijedu su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori na kojima je pobjedu odnio HDZ s partnerima. Njihova koalicija osvojila je 61 mandat, Rijeke pravde imaju 42, DP 14, Most 11, Možemo! 10, IDS i Posavčevi nezavisni po 2 te Fokus 1 mandat.

Naravno postoji slabašna kalkulacija da novu većinu oformi i SDP sa svoja 42 mjesta. Ako bi dobili potporu Mosta i Možemo! za tu priču tada bi imali 63 ruke za to. Računajući na potporu svih 8 manjinaca to bi bio 71 potpis, a nedostajalo bi ih još pet koliko ima IDS, Fokus i Posavčevi nezavisni. Naravno, s obzirom na to da je većina od 76 jedva potrebna, trebalo bi računati i na neki žetončić.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Nemoguće oteti nekoga HDZ-u

Gotovo je nemoguće oteti nekoga HDZ-u i to se zna. Nisu se događale takve stvari nikada, ali u DP-u, od 14 zastupnika, potencijalno postoji jedan ili dvojica koji bi uletjeli u ovu priču na krilima ideje o rušenju HDZ-a.

To je u prvom redu Mislav Kolakušić koji je jasno kazao kako neće s HDZ-om, ali je pitanje hoće li Možemo! i Most s njim. Možemo! se u izbornoj noći ponašao ideološki potpuno isključivo i bacio rukavicu DP-u i Mostu od kojih je tražio potporu za manjinsku vladu, ali to nema smisla. Zašto bi oni podržali vladu u kojoj neće sjediti kada mogu podržati vladu i u njoj – sjediti.

Idemo, dakle, redom. 42 SDP + 21 Mosta i Možemo! + 8 manjina + IDS, Fokus, Posavec i Kolakušić i eto tanke većine od 77. Ne zaboravimo da je dobar dio od proteklih sedam godina HDZ vlasti Plenković uspješno vladao sa 77.

Mostu je vlast nasušno potrebna jer nitko ne može u oporbi preživjeti tri puta zaredom. Možemo! ima motiv rušenja HDZ-a i kazali su da im je to prvotno. SDP nema što izgubiti kao ni Milanović. IDS, Fokus i Posavec bi prije podržali lijevu nego desnu vladu. Ostaje problem manjina kojima je bolje podržati HDZ jer će lakše dobiti željeno.

Međutim, sa SDSS-om neće DP, a razbijanje manjina nije opcija.

Šanse da se ovako što dogodi su jako malene, ali je to jedino što je preostalo i SDP-u i Milanoviću jer, doslovno, nemaju što izgubiti. Ovaj scenarij je, ponavljamo, gotovo nimalo realan i izvodiv, ali nije nemoguć. Sada na scenu stupa Milanović i njegova mogućnost pregovaranja. Treba nazvati svakoga od ovih aktera, sve ih skupa posjesti i predložiti im ideju.

Ali ne zaboravimo da je koalicijski potencijal SDP-a, Mosta i Možemo! 63 mandata. Dva više nego što ima HDZ. Nijednoj od ove tri stranke ne odgovara HDZ još 4 godine. Može li se pronaći još dovoljan broj partnera – ostaje da se vidi.

Poznati europski portal još vjeruje u Milanovića: ‘Spreman igrati ključnu ulogu’

Komentari