Tomašević o mogućim kombinacijama: ‘Interes građana nam je ispred ministarskih fotelja’

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Na redovnoj press konferenciji u Zagrebu gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovarao je i na pitanja vezana uz održane parlamentarne izbore, javlja N1.

Na pitanje mogu li s Mostom, Tomašević je istaknuo da su i prije izbora sve rekli vrlo transparentno, dok ‘druge stranke petljaju, mi ne petljamo, rekao je pa dodao:

– Idealno je da dođe do formiranja vlade od centra na lijevo. Podržali bismo SDP-ovog mandatara.

– Ako dođe do pat pozicije gdje se ne može formirati većina od centra prema lijevo, ne možemo ući u vladu s desnim strankama, ali ne mogu ni oni s nama i to su jasno komunicirali. Kako bi se formirala većina bez HDZ-a, moguće je da vlada od strane SDP-a bude formirana iz dva razloga – manjinska vlada s jedne strane jer je SDP osvojio najveći broj mandata od svih oporbenih stranaka, a s druge strane svjetonazorski između nas na ljevici i njih na desnici je SDP, on je prihvatljiviji i nama i njima, pojasnio je Tomašević.



Marko Todorov/Cropix

‘Interes građana je ispred ministarskih fotelja’

– Predložili smo da je najbolje rješenje i da je prilika za Most i DP maknuti HDZ. Interes građana nam je ispred ministarskih fotelja. Spremni smo ne biti u vladi, tražimo to i od Mosta i DP-a i da se podrži manjinska vlada SDP-a koja bi mogla odmah smijeniti Ivana Turudića, predložiti zakon kojim se stavlja izvan snage lex AP, koja bi mogla odmah pokrenuti reforme u borbi protiv korupcije. To je nešto što su sve ove stranke desne i lijeve do jučer na isti način glasale u Saboru. Na ovim temama smo bili na istim pozicijama i sad je prilika to pokazati, i da se stavi interes građana ispred ministarskih fotelja. Mi smo na to spremni, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje bi li Možemo! bilo spremno prihvatiti Nikolu Grmoju kao mandatara nove vlade.

– Kakva bi to logika bila da stranka koja je dobila manje glasova od nas da mandatara. Mi nismo ti koji postavljamo uvjete. Na SDP-u, kao stranci koja je dobila najviše glasova je da o tome odluče, a ako oni prihvate neke druge, to je njihova odluka, zaključio je Tomašević.

Javio se Grmoja i poslao jasnu poruku Domovinskom pokretu: ‘Imamo dovoljno ruku’

Komentari